Práca mzdárky

10. aug 2023

Dobrý deň žienky. Chcela by som sa opýtať, či je náročné robiť mzdovú účtovníčku/ čiastočne aj personalistika? Momentálne pracujem tiež v ekonomike, ale mzdy konkrétne neriešim. Črtá sa mi možnosť ísť robiť túto prácu do jednej firmy, kde ale nebudem sama, je ich tam viac hore dole po Slovensku.
Učenia nových veci sa nebojím, čoho sa obávam je sledovanie všetkých noviel zákonov....
Tie čo robíte túto agendu, po čase ste sa zabehli a napĺňa vás táto práca? Budem rada za každé info.
Ďakujem.

kathy7337
10. aug 2023

najhoršia oblasť z práce účtovníčky je presne mzdová.... ja sa snažím z nej postupne upúšťať, pretože je to o "držku". nikdy by som neišla dráhou vyslovene mzdovej účtovníčky. niekoľkokrát do roka sa tam veci menia a je toho stále viac a viac, kde sa dá pomýliť alebo niečo urobiť zle. bohužial naše zákony sú otrasné....

autor
10. aug 2023

@kathy7337 ďakujem za reakciu. Moc si ma nepotešila. 🤷🤣

kathy7337
10. aug 2023

ja vieeeem, mrzí ma to ☹ . Po 15rokoch som prestala robiť mzdy firme s 50 zamestnancami a odvtedy sa mi zlepšil život. bolo to strááášne stresujúce. naozaj nevďačná robota

kvetinka75
10. aug 2023

ja som tiež kedysi bola zaúčaná do práce mzdárky ale nebavilo ma to a to večné sledovanie zákonov. Nechala som to tak. Toto fakt musí človeka baviť.

nikoleta1234
10. aug 2023

Skúsila som, a tiež za mňa nie 😬 stresujúce a áno veľa chýb sa dá urobiť

zesaw
10. aug 2023

ja robím mzdárku cca. 10 rokov (čiastočne aj personalistiku) a záleží to aj od firmy, pre ktorú pracuješ...na začiatku v tom bol chaos, ale postupne sme našli systém a teraz je to pohodička...áno, zákony sa menia, ale keď sa venuješ iba tomu a máš predplatenú nejakú poradňu/školenia a pod., dá sa to zvládnuť...keby niečo, pýtaj sa, rada odpoviem 🙂

autor
10. aug 2023

Ďakujem žienky. Uvidím, ešte si okolo toho musím pozistovat. Aby som sa rozhodla.

wiwi28
10. aug 2023

Ja robím čisto mzdy + personalistiku pre viac ako 60 rôznych firiem, dokopy od 140 do 180 zamestnancov podľa fluktuácie. Je to náročné, sledovanie všetkých zmien, pochopenie postupov, učenie sa nových vecí + marec, apríl sú mega náročné mesiace kvôli Ročnému zúčtovaniu. Ja som na to v podstate sama (vie mi pomôcť šéfka ale tá má toho tiež vyše hlavy takže s tým veľmi nerátam). Začínala som v roku 2017 s tým, že som nemala tušenie o tejto práci - nie som ani účtovníčka ani mzdárka pôvodne. Stihla som 2r. materskú a teraz už 2 rok naplno pracujem. Táto práca Ta musí baviť inak to budeš vnímať ako otročinu a byrokraciu. A mňa to baví a napĺňa, učiť sa, zdokonaľovať, vidieť do systému vecí, vedieť pomôcť poradiť, orientovať sa. Jednoducho som ako ryba vo vode. Kým reálne neskúsiš nevieš. Čo sa týka komunikácie s inštitúciami (sociálka, zdravotky, daňový úrad) sú pracovníci rok od roka milší a ochotnejší. Dlho sa mi už nestalo, že by bol niekto naozaj odporný a nepomohol. Ale je to beh na dlhú trať aby sa v tom človek naučil chodiť. Ak chceš niečo vedieť kľudne sa pýtaj.

matka31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
patta89
10. aug 2023

Ja robim mzdarku uz 8 rokov a vyplatu pre 600 ludi, je to v pohode praca...nic zlozite pre mna 🙂

autor
10. aug 2023

A môžem sa opýtať, či ste sa to učili v škole, alebo kvázi bez praxe vás niekto zaucil?

wiwi28
11. aug 2023

Ja som nastupovala bez praxe a znalosti, išla som na kurz Mzdy a personalistika od Jaspis v Bratislave a následne pri mne šéfka 2 mesiace sedela a spolu sme prechádzali jednu firmu po druhej a robili mzdy. Predtým som robila asistentku a len som dávali dokopy dochádzku pre mzdové odd. za moje odd. Takže som nevedela o počítaní miezd NIČ. Kurz ma naučil teóriu a šéfka ma uviedla do konkrétnej problematiky. 3 mesiac som robila už mzdy samostatne ale ak som si nebola istá okamžite som sa pýtala. Odvtedy sa vzdelávam sama, mám od firmy zaplatení celoročný prístup na školenia u Martina Tužinského a som členom niekoľkých skupín na FB kde si navzájom radíme.

295anicka
11. aug 2023

Na začiatku som pracovala ako personalistika. Veľmi rýchlo som prišla na to že to nie je práca pre mňa. Neviem totiž komunikovať a pracovať s ľuďmi.

autor
11. aug 2023

@wiwi28 to je super. Mňa tiež bude mať kto zaučiť, takže to je veľká výhoda. Určite budú začiatky ťažké na natlačenie vedomosti. Považujem aj nad tým kurzom. To by bolo fayn. Verím tomu, že keď sa uchytil, že potom už tie zmeny budem schopná stále aplikovať.
Za mňa je k obdivu to, keď niekto robí aj výplaty, aj DPH, aj celé účtovníctvo.... To je potom masaker na sledovanie.