Práca letušky

sophiahaha
10. nov 2021

Čauteee, ja by som sa len chcela opýtať že ci má niekto za povolanie letušku alebo poprípade sa s tým zaoberal. Bavilo by ma to robit aj všetko ale chcem dajaké info ohľadom všetkého čo sa toho týka ako napr.: či sú dobré platy, mám zľavu na letenky, či mi stačia 3 jazyky ktoré viem ovládať alebo potrebujem viacero ovládať (je tam medzi nimi aj anglicky) a takéto základne veci proste.
Ďakujem.

elizabet173
11. nov 2021

@sophiahaha máme v rodine letušku, momentálne na MD, viem že požiadavkou bolo minimálne SŠ vzdelanie, ale všetky , ktoré prijali, majú VŠ, čiže prednosť mali tie s VŠ. Ďalej výborný zdravotný stav, dôležitá je aj výška a konfekčná veľkosť, celkový estetický dojem, perfektná znalosť dvoch jazykov, ona chodila na bilingválne gymnázium a bola pár rokov v zahraničí, musí vedieť dobre plávať, nič viac ma nenapadá, musela by som sa spýtať. Zľavy na letenky má určite, netuším v akej výške, na plat som sa jej nikdy nepýtala.

moonlight1210
11. nov 2021

Kedysi ma to zaujimalo. Tak som o tom zhanala vela info. Myslim, ze z toho zakladu sa vela nezmenilo.

Mat minimalne strednu skolu (asi najskor nieco zo smeru cestovneho ruchu, ale asi aj hocijaku s maturitou.) a 21 rokov (ale to moze byt u roznych spolocnosti ine. Kazdopadne do cca 40-45 rokov.)
Vhodne vyzerat (sumerna postava, prijemny vyzor tvare (nemusis byt krasna), pekne zuby,… nemusis byt modelka, musis celkovo prijemne, priatelsky posobit).
Su obmedzenia na vysku (musis rukami dosiahnut do hornych polic, tusim to bolo do vysky 2,20 m bez vyrazneho statia na spickach), aku vahu udvihnes a tvoju vahu (uzke priestory a rovnosaty. No videla som uz aj baculate, nizsie letusky - cca 165cm. Kazdopadne ziadna vyrazna nadvaha. A sumerna postava aj s tymi par kilami navyse musi byt.)
Vediet plavat.
Jazyky logicky.
Zdravotny stav (minimalne ocne, kardiovaskularne, neurologicke a dychacie problemy a ich chronicke ochorenia nesmu byt. Aj ked by ti doteraz nerobili problemy, chodis len na preventivne kontroly s nimi a citis sa s nimi ok. Ani problemy s chodidlami a nohami.)
Vhodne vystupovanie. Trpezlivost, tolerancia, schopnost ovladat sa, zvladat situacie. Sebareflexia.
Spolupraca v time. Pocuvat ostatnych, prisposobit sa, ale aj asertivne navrhovat. Vediet sa rychlo dohodnut a zhodnut. Celkovo vediet fungovat v time, lebo na kazdom lete budes najskor robit s inymi ludmi.
Rychlo sa ucit (pracovne protokoly, nove normy,…).
Kurz prvej pomoci.
(Robia sa tusim aj vstupne psychotesty, atd.)

A detailnejsie podmienky uz potom ma kazda letecka spolocnost zvlast. Poziadavky na typ vzdelania. Na konkretny vzhlad, postavu, uces, typ licenia. Aj trebars obmedzenia kolko a ake sperky smies nosit (napr. v Emirates). A ine.

sophiahaha
autor
11. nov 2021

@moonlight1210 ďakujem!!

sophiahaha
autor
11. nov 2021

@elizabet173 ďakujem