Práca lekárnika

21. jún 2024

Preco ste sa rozhodli robit lekarnika, lekarnicku?
Ja neviem, niekedy ma to napadne ze ved to je ako keby ste robili obycajnu predavacku, ci nie?

anavixy
21. jún 2024

🙉 lekarnik = magister s VŠ ma vystudovanu jednu z najtazsich skol a vedomosti o akych sa tebe (sudiac podla otazky) ani nesnivalo, nehovoriac o tom ze niektore lieciva aj sam pripravuje (v niektorych lekarnach). “Lekarnik”, ktory predava lieky bez predpisu ma vystudovanu minimalne strednu skolu, ktora tiez nie je nic jednoduche. Dobry lekarnik vie poradit a musi mat vedomosti z obrovskeho spektra roznych zdravotnych problemov (kedze ludia chodia do lekarne ked su chori a casto netusia co potrebuju a chcu to pocut prave od toho lekarnika) a potiazi a toto porovnavat s “obycajnou predavackou” sa naozaj neda.

autor
21. jún 2024

@anavixy
To urcite ano, nevedela som ze okrem masticiek tam aj ine miesaju 🫠
tak nasa obvodna mi povedala ze nemam vo vsetkom pocuvat lekarnicky, hlavne v niektorych lekarnach kde chodim, lebo sa robia mudrejsie nez su, a myslia si ze su mudrejsie ako doktor

lilianka28
21. jún 2024

Úplne súhlasím s komentárom vyššie a ešte doplním pre tvoju lepšiu predstavu, na VŠ majú niektoré predmety rovnaké ako medici. Náročnosť štúdia je porovnateľná s medicínou, s tým rozdielom že na farmácii je oveľa náročnejšia chémia.

anavixy
21. jún 2024

A niektore veru aj su 😄 ale ano samozrejme, dôverujeme lekarovi a berieme lieky ake on urci. No pri liekoch bez predpisu sa samozrejme mozes poradit aj s lekarnikom, tiez ti dokaze poradit a nie s kazdou malickostou treba bezat k lekarovi, takze na to su potom ti vyskoleni pracovnici lekarne. Ja nehodnotim kto z nich je mudrejsi, lebo aj lekar aj lekarnik sa mozu mylit, mozu byt presvedceni o niecom, co je davno vedecky vyvratene a napriek tomu sa toho drzia… je to velmi caste najma u pediatrov, takze ja rozhodne nebudem tvrdit ze lekarnik ma drzat hubu lebo lekar vie viac. Ale chapem, ze lekar si to iste mysli… 🫣

erikavesela
21. jún 2024

Niekedy aj mudrejsie su...lekari velmi casto neradi prijimaju iny nazor...hlavnd lejarnik, rozumej absolvent jednej z najtazsich VS, ma s liecivami omnoho vacsie skusenosti ako lekar...nie vzdy je lekar ten chytrejsi...

autor
21. jún 2024

tak ste mi to vysvetlili, uz budem vediet

midori123
21. jún 2024

Len taká malá vsuvka, mrkni na profesiu, koľko taký lekárnik zarába a aký je po nich dopyt. Teda aspoň tu, v BA, často dávajú aj nástupné bonusy.

tanicka907
21. jún 2024

Len aby som Ta upravila, vacsinou lekarnic/ky SU mudrejsi/e ako doktori co sa tyka aktivnych latok a liekov. Medici (studenti mediciny) maju farmakologiu (vyucovanu farmaceutom), co je predmet o aktivnych liecivach, jeden semeseter za cele studium. Farmaceuti studuju aktivne latky cely zivot.

A len pre vytvorenie obrazu, donedavna lekari predpisovali lieky podla toho, ktora farmafirma im platila lepsie dovolenky 🙂

butterflyeffect
21. jún 2024

@tanicka907 nielen donedavna, stale maju motivacne schemy za pobyty… vtedy zrazu jeden liek je na vsetko

tanicka907
21. jún 2024

@butterflyeffect ratam s tym, ze su stale motivovani, napriek tomu, ze predpisuju uz iba aktivnu latku, preto asi ta potreba degradovat lekarnikov 🙄

lalenka33
21. jún 2024

Skús si pozrieť koľko sa o liekoch učia tí ,,predavači" a koľko lekári.
Je sranda, že moja ex šefka nespravila prijímačky na farmáciu a tak šla na medicínu a po jej skončení opäť na farmáciu, kde ju už vzali.
Pohľad z druhej strany : streda návšteva v lekárni od farma reprezentanta, že v sobotu máte pohotovosť,, tak si spravte zásoby týchto atb a tohto sirupu na kašel lebo bude slúžiť Dr xy a bude ich predpisovať. Realita sobotnej služby každý pacient tie atb a ten sirup... Každý pacient od ortopéda tá istá kombinácia liekov... To, že 1 lekár od nás predpisuje len 1 firmu lebo má od nich bicykel, dovolenky atď ani nehovorím. Aj keď sa musí písať na rp účinná látka, stále má lekár možnosť napísať aj konkrétny liek a pacient si väčšinou žiada presne ten, ktorý napíše lekár. Aj keď by často mohol ušetriť .

estellas
22. jún 2024

Samozrejme že tam aj miešajú. Ja mne kvapky do očí miešali som mala také špeciálne.