Práca grafika - grafickeho dizajnéra

29. sep 2023

je tu nejaký grafik - graicky dizajner (ak je medzitym rozdiel teda) je táto práca dobrá, má vôbec budúcnosť? a čo všetko obnáša? ked pozerám na prac, ponuky chcu od grafika milion veci a znalosti v programoch či s tlačou ale v škole nás naučili naozaj len zaklady v adobe, oplati sa ist na vš grafiky alebo radšej kurzy a podobne?

jumama
29. sep 2023

Predstav si, kde sa asi grafika moze pouzit. A podla toho smeruj svoju odbornost.

---> printove media - kde grafik moze mat na starosti aj cele zalamovanie a podobne
---> weby, socialne siete - kde sa ocakava jednoducha a putava grafika, ktora zaujme do par sekund
---> videa pre weby a socialne siete - ci uz jednoduche videjka zbuchane v Canve alebo zlozitejsie videa, ktore hoc aj len mobilom natocis, ale dobre nastrihas a pridas graficke prvky
---> umelecka grafika --- asi len tu by som uvazovala o vyske

Pre tie prve tri urcite rozne kurzy, ale aj na youtube najdes kopec navodov, a mozno aj zameranie nielen na grafiku, ale zamestnavateia ocenia, ak budes zorientovany v tvorbe webu a marketingu - teda asi ake obrazky sa ocakavaju na weby a soc. siete - rozmery a podobne (toto opat ma Canva dobre urobene, ze tam mas mnohe rozmery uz prichystane)... Canva nie je profi ako Adobe, ale velmi sa vyuziva...

Co z tohoto je smer, ktorym sa chces vybrat? Mozno postup rovnaky, podobny, na mnohe sa daju pouzit podobne nastroje. A dnes uz aj AI nastroje ako Midjourney su vitane, ak torsku ovladas, behom dvoch tyzdnov by AI na generovanie obrazkov malo byt i sucastou GPT...

A tiez zalezi, ci chces byt zamestnanec a dostat zadanie, alebo byt na vonej nohe a zakazky si zhanat sam. A ci naozaj byt len grafikom na taketo propagacne reklamne ucely, alebo ci chces vytvarat umenie - to sa asi spociatku tazsie predava cloveku samotnemu...

A este mozno si pozri stranku Filipa Kunu - podla mena lahko najde, on tusm robi aj v Digitalnej univerzite, na svojom webe, ci FB stranke ma mnoho takych newsletterov zadarmo, ktore ta ako zaciatocnika mozu nasmerovat k pochopeniu, co marketeri ocakavaju.

autor
29. sep 2023

@jumama na volnu nohu to moc nevidim to je dost tazke, a v skole sme mali hlavne tvorbu identity (loga, vizitky, manualy,) alebo uprava fotiek a podobne

hendikep
29. sep 2023

ahoj, ja som graficka … praca je v pohode vysku sice mam ale v praxi vyuzivam len to co som sa naucila sama … cize pracu v grafickych programoch … vyska mi ale pomohla v takych tych sekundarnych veciach ako - ako o grafike uvazovat … nebyt prvoplanovy, mat koncept atd. to co sa na Teba proste za tie roky v oblasti umenia nalepi ci chces ci nechces. Ale zaobides sa aj bez VS. Ide o to aky si v tom dobry, lebo grafikov je vela ale dobrych uz pomenej.

lujza123
29. sep 2023

Robila som grafičku pár rokov, nebavilo ma to moc. Ako fajn ale nič pre mna

Pre mňa výhody boli: čiastočne kreatívna práca (aspoň to čo som ja robila ) možnosť samoštúdia a kariérneho rastu (keď tá to baví a permanentne sa vzdelávas môžeš to dotiahnuť ďaleko), možnosť byt časom na voľnej nohe, home office - digitálny nomád. Platovo celkom fajn ohodnotené. Tým že grafik rozumie praci s PC rýchlo sa vie naučiť nové veci môže presedlat na niečo iné, podobne

Nevýhody: sedavé zamestnanie časom bolesti chrbta, dlho si zvykas na celodennú prácu za monitorom - únava, pálenie oci. Ak robíš niečo priamo pre zákazníkov tak musíš s nimi komunikovať a ľudia sú rôzny.
Odvetvie sa rychlo meni, co včera vedel len naj borec dnes spraví Al rýchlejšie a lepšie. …Treba byt flexibilný a nezaspat na vavrínoch