je tu nejaký grafik - graicky dizajner (ak je medzitym rozdiel teda) je táto práca dobrá, má vôbec budúcnosť? a čo všetko obnáša? ked pozerám na prac, ponuky chcu od grafika milion veci a znalosti v programoch či s tlačou ale v škole nás naučili naozaj len zaklady v adobe, oplati sa ist na vš grafiky alebo radšej kurzy a podobne?
@jumama na volnu nohu to moc nevidim to je dost tazke, a v skole sme mali hlavne tvorbu identity (loga, vizitky, manualy,) alebo uprava fotiek a podobne
ahoj, ja som graficka … praca je v pohode vysku sice mam ale v praxi vyuzivam len to co som sa naucila sama … cize pracu v grafickych programoch … vyska mi ale pomohla v takych tych sekundarnych veciach ako - ako o grafike uvazovat … nebyt prvoplanovy, mat koncept atd. to co sa na Teba proste za tie roky v oblasti umenia nalepi ci chces ci nechces. Ale zaobides sa aj bez VS. Ide o to aky si v tom dobry, lebo grafikov je vela ale dobrych uz pomenej.
Robila som grafičku pár rokov, nebavilo ma to moc. Ako fajn ale nič pre mna
Pre mňa výhody boli: čiastočne kreatívna práca (aspoň to čo som ja robila ) možnosť samoštúdia a kariérneho rastu (keď tá to baví a permanentne sa vzdelávas môžeš to dotiahnuť ďaleko), možnosť byt časom na voľnej nohe, home office - digitálny nomád. Platovo celkom fajn ohodnotené. Tým že grafik rozumie praci s PC rýchlo sa vie naučiť nové veci môže presedlat na niečo iné, podobne
Nevýhody: sedavé zamestnanie časom bolesti chrbta, dlho si zvykas na celodennú prácu za monitorom - únava, pálenie oci. Ak robíš niečo priamo pre zákazníkov tak musíš s nimi komunikovať a ľudia sú rôzny.
Odvetvie sa rychlo meni, co včera vedel len naj borec dnes spraví Al rýchlejšie a lepšie. …Treba byt flexibilný a nezaspat na vavrínoch
Predstav si, kde sa asi grafika moze pouzit. A podla toho smeruj svoju odbornost.
---> printove media - kde grafik moze mat na starosti aj cele zalamovanie a podobne
---> weby, socialne siete - kde sa ocakava jednoducha a putava grafika, ktora zaujme do par sekund
---> videa pre weby a socialne siete - ci uz jednoduche videjka zbuchane v Canve alebo zlozitejsie videa, ktore hoc aj len mobilom natocis, ale dobre nastrihas a pridas graficke prvky
---> umelecka grafika --- asi len tu by som uvazovala o vyske
Pre tie prve tri urcite rozne kurzy, ale aj na youtube najdes kopec navodov, a mozno aj zameranie nielen na grafiku, ale zamestnavateia ocenia, ak budes zorientovany v tvorbe webu a marketingu - teda asi ake obrazky sa ocakavaju na weby a soc. siete - rozmery a podobne (toto opat ma Canva dobre urobene, ze tam mas mnohe rozmery uz prichystane)... Canva nie je profi ako Adobe, ale velmi sa vyuziva...
Co z tohoto je smer, ktorym sa chces vybrat? Mozno postup rovnaky, podobny, na mnohe sa daju pouzit podobne nastroje. A dnes uz aj AI nastroje ako Midjourney su vitane, ak torsku ovladas, behom dvoch tyzdnov by AI na generovanie obrazkov malo byt i sucastou GPT...
A tiez zalezi, ci chces byt zamestnanec a dostat zadanie, alebo byt na vonej nohe a zakazky si zhanat sam. A ci naozaj byt len grafikom na taketo propagacne reklamne ucely, alebo ci chces vytvarat umenie - to sa asi spociatku tazsie predava cloveku samotnemu...
A este mozno si pozri stranku Filipa Kunu - podla mena lahko najde, on tusm robi aj v Digitalnej univerzite, na svojom webe, ci FB stranke ma mnoho takych newsletterov zadarmo, ktore ta ako zaciatocnika mozu nasmerovat k pochopeniu, co marketeri ocakavaju.