Práca doma pre automechanika

petka1402
4. sep 2021

Ahojte, vedel by mi niekto povedať ako to je, keď muž je automechanik, pracuje normálne na dobu neurčitú a doma by si chcel len cez voľný čas niečo privyrobiť tiež ako automechanik a chce to mať legálne samozrejme, tak to si musí zakladať živnosť? Mal by to len ako prácu cez voľnejší víkend alebo navečer. Za každú radu budem vďačná.

denkatn
4. sep 2021

kym ho nechytia, nemusi si zakladat zivnost🙂 niektori tak frcia cely zivot, este maju tu drzost vzdy oznamit, ze za pracu nedavaju fakturu, lebo to by zakaznikovi museli nauctovat viac! ale normalne podla zakonov je to tak ze by si tu zivnost mal nahlasit a z toho co zarobi bude platit dane a odvody, ale su tam vynimky, prvy rok sa odvody neplatia a ostatne roky zalezi od toho kolko zarobi!

sasha10
4. sep 2021

@petka1402 určite musí zivnost ak oficiálne ale asi najlepšie by mu podmienky povedali na živnostenskom úrade,mám znameho a ten v garáži musel mať aj umývadlo a neviem či nie aj wc, keďže poskytuje služby zákazníkom, ale podmienky sa menia no on hovoril ze oficialne to nie je tak jednoduche ako si myslel

simonkazga
4. sep 2021

Skontrolujte jeho pracovnu zmluvu ci tam nema konkurencnu klauzolu. Zamestnavatel moze zakazat vykonavanie konkurencnej cinnosti.

ivkazba
5. sep 2021

@petka1402 podľa zákonníka práce ak chce robiť vo svojom voľnom čase sám pre seba to čo robí pre zamestnávateľa, musí mu to zamestnávateľ povoliť. Takže skôr než začne, vypýtať povolenie od zamestnávateľa. Hovorí o tom paragraf 83 odstavec 1. Netreba ani pozerať pracovnú zmluvu, v pracovnej zmluve to nemusí byť keďže je to v zákone.

petka1402
autor
5. sep 2021

@ivkazba
@simonkazga
@sasha10
@denkatn ďakujem za odpovede

jankapepe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz