Práca dlhý - krátky týždeň v obchode

tiarka256
23. sep 2024

Ahojte. Neter išla tento rok pracovať až do Bratislavy a pracuje v predaji v obchode, niečo s módou mám dojem. A vy baby, čo ste robili alebo robíte takto, mali ste to tiež tak, že 13 dní dovolenky na rok s tým, že si ju človek nemôže vybrať počas určitých období, hlavne celý december?
Dnes som sa s ňou videla a potrebovala na Vianoce voľno, nech sa aspoň na večeru dostane domov, ale ešte nevie, ako to bude. Mne to príde zvláštne. U nás tiež takto počas Vianoc chodilo viac ľudí, ale to hlavne na začiatku decembra a potom pomerne kľud, až na posledné 2-3 dni pred 24. A tiež som robila takto v obchode a takýto zákaz sme nemali. Bola len podmienka, že človek nemôže byť doma na Vianoce alebo Silvester. Tak sme sa vždy striedali. No vždy to bolo len do 12, takže nám to bolo jedno.

becyn97
23. sep 2024

@tiarka256 ano tiez sme to tak mali, dokonca my sme mali zakazane brat dovolenku aj v juni lebo sme mali vypredaje…takisto december…a asi 13dni dovolenky ma kvoli tomu lebo pracuje 12-ky, tym padom ona by musela zobrat 1,5 dna dovolenky ak by chcela zostat cely den doma nie ako pri 8h uvazku

rozculena
23. sep 2024

je úplne jedno,ako si to ty mala.....podľa ZP zamestnávateľ disponuje celou dovolenkou.

doriiis
23. sep 2024

@becyn97 ....síce si musí brať 1,5 dňa ale pri 100% úväzku má aj tak nárok na 20 respektívne 25 dní dovolenky.

tiika
24. sep 2024

@tiarka256 nárok ma na 4 týždne dovolenky t.j.160 hod dovolenky. Ona ma 13 (13,5?) dni dovolenky v dĺžke jej zmeny, teda 12 hod. Teda rovnako ako každý zamestnanec. Medzitym ma voľno i v decembri, robí 2 alebo 5 dni v týždni, 24.12. môže robiť do 12h. Zamestnávateľ určuje dovolenku, potrebuje predávať aby mal prijem, prostriedky na mzdy a mohol zamestnávať napr.aj tvoju neter.