Dobrý deň, mám 23 rokov a pracujem ako čašníčka v reštaurácii, robím formou kratky dlhy týždeň ( 13 hodinovky)
Praca v gastre ma baví, milujem prácu s ľuďmi a taktiež aj s jedlom ( vo voľnom čase varím a peciem )
Prečo vlastne píšem ? Na zmluve mám minimalku s tým že zvyšok nám dopláca v hotovosti ( mesačne to vychádza spolu s doplatkom a tringeltom vždy tak že zarobím okolo 2000€, niekedy je ta výplata väčšia ale menej ako uvádzam to byva max. 2 mesiace v roku )
V priemere odrobim 15 dni za mesiac a obedy mame grátis, takze to čo zarobím je v čistom ako uvádzam
Bývam často unavená ale na mini mesto v ktorom žijem je to myslím že dobrý peniaz
Uvažujem nad odchodom z prace kvôli tomu že je to na mna veľa stat toľko hodín na nohách, tá práca je náročná, na starosti mame aj ine veci ako klasickí casnici ( objednávky tovaru, pomoc v kuchyni …) a v budúcnosti by som chcela ísť aj na materskú a z tej minimálky mi toho veru asi veľa nevyjde
Rozmýšľam nad prácou v kaviarni/ eventovou manažérkou, ale bojím sa že tuto zmenu budem ľutovať
Čo by ste robili na mojom mieste vy?
Ja som pracovala v gastro od mojich 15. Az po manazersku pozicu. Uprimne bavilo ma to. Ale som rada, ze som z tej oblasti odisla. Kazde sviatky, vikendy, vecer, leto v prdeli. Manzela to bavi, ten zostal. Ja ho podporujem, lebo je to jeho. Ale mna s nim pracovat uz nedostane. Ono to je o drzku praca, zaujimava, ale narocna po vsetkych strankach. Ale mam neskutocne zazitky a kontakty prave vdaka gastre.
Rada spominam. Ale som rada, ze som pred 30 zmenila karieru.
@mclissa presne tak … každý sviatok, vikendy a leto v prdeli … tiež si to hovorím že za tie peniaze to nestojí
Tiež pracujem od 15tich a mám neskutočne skvele spomienky, úžasných kolegov a kontakty … preto sa bojím zmeny
Vies manzelovi a celkovo nam to za tie peniaze stoji, kedze sa nebavime o beznej restauracii. Ale ano viacej je v praci ako doma. Ja som rada, ze aspon jeden z nas ma flexibilnu pracu a normalnu pracovnu dobu co sa tyka domacnosti a syna. Mna to bavi, ale som rada, ze som odisla z toho kolobehu sicht, a nekonecnych hodin. Toto ma velmi nevyhodu v tom.
@mclissa jasne rozumiem, veď je úplne niečo iné mat svoj podnik ako pracovať v cudzom
Držím palce, nech vam to ide aj naďalej 😊
K nízkym odvodom ma napadlo - dá sa popri tom ze mas TPP prihlásiť do soc.poistovne súbežne aj ako dobrovoľne poistená osoba, kde si sama urcis vymeriavaci zaklad, z ktorého budeš platiť dobrovoľne poistenie. Tak si vieš zvýšiť "vymeriavaci zaklad" z ktorého by sa počítala PN, materská, nezamestnanecka a pod...ale toto dobrovoľne poistné si musíš sama platiť z tých 2000 eur. Skus preluskat na internete, príp.aj na soc. Poistovni ti podajú info K DPO- dobrovoľne poistenej osobe.
@lucimax super, vďaka to mi nenapadlo 🙂
Ja sa len tak vseobecne chcem opytat, ze to casnicky kolko tak za hodinu zarobia? Oficialne+na ruku rozdelenie myslim.. normalne nemozem uverit, ze mam plat aky mam pri svojom vzdelani a nemam ani 2k v cistom tak ako nejaka casnicka
@dancingqueen321 v niektorých reštauráciách je casnik platený od tržby a v iných od hodiny, takze to je dosť individuálne
Ale v našom meste sa pohybuje hodinová sadzba väčšinou 7€ na hodinu
Ja mám ofiko minimalku, plus mi dopláca, vždy je to nad tisícku spolu + tringelt
Sú dni kedy mám len za den na tringelte 100€, ale podotýkam tringelt nieje plat, to dostávaš zato ako sa spravas … takze to záleží len a len od personálu
Ale tá práca je fakt drina, robila som aj v kancelárii a to sa nedalo porovnať, bolo tam oveľa menej roboty, síce som nezarobila ani polovicu z toho čo teraz + musela si platiť obedy ale domov som nechodila ani náhodou taká vyčerpaná ako teraz … a čašníčku sa nedá robiť večne, časom sily dochádzajú, prídu deti a zladiť toľko hodinový pracovný čas s výchovou nejde
@dancingqueen321 u nás (menšie mesto) hodinovo 5-6€ priemerne no všetky kamošky, ktoré robia čašníčky na tpp majú minimálnu na páske. Tých hodín je však veľa - okolo 210 mesačne, kľudne aj viac (plus tringelty vedia tiež spraviť dosť, ale tie samozrejme môžu ale aj nemusia byť)
@lucimax mas zle info, neda sa to
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/dobr...
Nie je možný súbeh dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti s povinným nemocenským poistením.
a v cistom mas kolko na mesiac? Normalne rozmyslam, ci neist robit radsej casnicku, prave kvoli platu..
@dancingqueen321 možno si sa pytala autorky, ale keďže si lajkla aj môj príspevok ohľadom toho, skúsim ti odpovedať aj ja (blízka kamoska tak robí). Pracuje dva dni, potom dva dni voľno a tak dokola, ma nejakých 5,5€ na hodinu (čisté). Mesačne ma cca 1300-1400€, minimálna na pásku, zvyšok na ruku. Spolu s tringeltami jej to robí okolo1800-2000€ mesačne. Mne by sa to tiež viac oplatilo kvôli platu (robim v školstve 😅). Hovorím o bare v malom meste (ani nie okresnom).
@meringe70 akoze 2k v cistom? Normalne neverim ze casnicka taky prijem donesie…
@dancingqueen321 s tringeltmi áno. Robila som v tom bare ako brigadnička počas SŠ aj VŠ, aj potom mi tam ponúkali prácu na TPP, takže viem, aké sú podmienky a aj viem, aké su tringelty (aj od spomínanej kamošky ale aj od seba a podla toho, čo mi ponúkali).. ale je to práca cez pracovne dni 10:00 - polnoc pripadne cca 1:00 rano, v piatok kľudne do tretej rana (všetko je podľa ľudí, keď ich tam je viac, treba zostať dlhšie, aj keď oficiálne otváračky sú do polnoci), cez víkendy sa otvára o 13:00 a minimálne do druhej rana tam byt treba aj s upratovaním a pod.. každý podnik to však ma inak, niektoré majú upratovačky, niekde to robia baby samé, ako v tom podniku, ktorý spomínam. Aj zo širšieho okolia čo mám známe a robia čašníčku, je to finančne výhodne - pod cca 1600€ mesačne nejde ani jedna (opakujem, myslím aj s tringeltami), známa čo pracovala v krajskom meste mala nad 2000€ vždy.
Ale teda je to taká profesia, za dobrotu na žobrotu 😅 milión hodín milión eur, nedá sa to robiť “navždy” zrejme, plus väčšina zamestnávateľov dáva ozaj tu minimálnu mzdu na pásku, čo je veľká nevyhoda.. za každú PN si spindana a dovolenka cez leto? Obvykle môžeš na to zabudnúť, keďže v lete je najviac roboty.
@dancingqueen321
@meringe70 ty vole, tak to som prekvapena… ako je mozne, ze nadnarodne firmy 3x pretacaju ocami, kym daju 2k v hrubom a radsej budu hladat aj rok len nech za drobne najdu dajakeho chudaka, ale casnicku nie je problem zaplatit.. este aj v cistom 2k.. vsak to sukromnici… asi sa v tomto smere za posledne roky nieco zmenilo, lebo ked som ja brigadovala roky dozadu popri SS/VS tak 2k teda som nevidela nikdy (a to cez leto som tahala ozaj ze furt a krajske mesto), tiez do rana, sprepitne sa este aj delit muselo. No ale teraz ste mi nasadili chrobaka do hlavy, asi sa pojdem opytat na pracu, ak niekde budem znova vidiet inzerat. Mozno sa fakt oplati vykaslat na office, ak su tie platove podmienky taketo
@meringe70 len ja zas robotu v kancli ked zmenim tiez nemam istotu, ze ma nebudu buzerovat a neodidem alebo co… vies aka je doba. Ja som vacsinou mala prace vysokostresove, poriadna davka buzeracie, na vychode uz niekolko mesiacov sledujem inzeraty a nic, nemam ani kam poslat zivotopis a co som aj mala pohovory, tak na tie pozicie pytam cez 2k (ak sa mam trmacat este aj bohovi za chrbtom do priemyselneho parku). A potrebujem uz nieco na vychode, nebudem asi stracat cas, radsej sa nalietam bez buzeracie ale za pekny plat… a tiez sa mi nechce donekonecna chodit na pohovory, ked nechcu za narocne prace platit poriadne. Fakt vdaka za tip, skoda, ze som nevedela skor.
@dancingqueen321 ako som spomínala, myslela som aj s tringeltmi aj keď všetky sumy, ktoré som uvádzala, boli v čistom, ale teda od zamestnávateľa pokiaľ viem majú mzdu obvykle do tých 1300€, zvyšok robí sprepitné. No minule som videla inzerát na prácu v BA v kaviarni (teda otváracie hodiny v normálnom čase, žiadne do noci) a mzda 1700€ netto, padla mi sánka 😅 ja som prechádzajúcich príspevkoch písala o bare v TN kraji, malé mesto (a to je vyslovene že bar, kde je len jedna čašníčka, nič extra nóbl)
@dancingqueen321 držím teda palce, nech sa podarí nájsť tu ideálnu prácu 🫶🏻, vôbec neviem, ako to je na východe s robotou, som z opačnej strany SR.. ja robim v školstve za necelých 1000€ v čistom, ale občas ma láme, či fakt radšej nepôjdem za bar za lepšie peniaze 😅 tak si to zatiaľ (kým si dorobím vzdelanie) kompenzujem brigádou v gastre.
@meringe70 tak jasne, ze do inzeratu nedaju, ze obchadzaju danovakov :D stale sa dohadovalo osobne, ale aj tu bol inzerat ze 1800 (brutto), tiez som pozerala, ci dobre vidim. Je to des tu s robotou, neda sa vramci oboru zmenit, raz do mesiaca mozno nejaky inzerat a mensie platy nez mam teraz, tak z jahody som nepadla, ze za menej pojdem. Aj ked mam viac ako ty, ale drahota je, peniaze len tak idu
Nikdy by som nerobila na čierno. V budúcnosti ťa to dobehne.. PN, materská , dôchodok, dávka v nezamestnanosti , úver, hypo.. všetko sa počíta z príjmu.
V žiadnej práci, kde mi ma takto vyplácali by som neostala.