Práca bezpečnostného technika (BOZP) a technika PO

fruitys
2. okt 2023

Ahojte,

chcem sa spýtať, pracuje tu niekto v tejto oblasti?

Mojou otázkou je: Baví vás to? Nepýtam sa teraz na náplň práce ale na ten pocit z práce samotnej. Baví vás tá práca? Odporučili by ste ju človeku, ktorý sa javí, že je na jazyky, učenie, introvertnejší, hĺbavejší, má blízko k estetike, je vysoko citlivý, myslím, že aj rád pomáha ľuďom? Môže takýto človek pociťovať z takejto práce pocit určitého naplnenia, radosti? Alebo je pravdepodobnejšie, že to bude pre neho skôr púšť, v ktorej bude prahnúť po niečom inom, hlbšom a pre jeho vnútro viac naplňujúcom?

Poteší ma, ak sa podelíte o svoje dojmy a pocity z tejto práce a taktiež bude fajn, ak sa aj trochu charakterizujete, aké ste typy, povahy, pretože, samozrejme, od toho to dosť závisí.

ďakujem

janagem
3. okt 2023

Nie. A hneď ti poviem prečo. BOZP je bežné privolané k úrazom. Ak je tento človek citlivejsi etc tak sa môže stať aj to čo sa stalo u nás. Nás citlivý BOZP napísal, že chýba strane zamestnávateľa lebo sucitil so zamestnancom. Bolo to riešené súdne a pán už BOZP nerobí.

Kamarát tiež robí BOZP, ale to je papula. Extrovert, rýchle myslenie, chápanie a nevadí mu ani dudranie ľudí keď musí zaúčať novych ľudí na BOZP, aj keď spomínal, ze musí často chodiť zamajitelmi a žiadať podpisy - keďže v menších firmách toto má právo konateľ napríklad.

On sa ale rád učí a zo svojej vlastnej iniciatívy hľadá riešenia pre svojich klientov nad rámec nejakého základného servisu - a je úplný extrovert

viestta
3. okt 2023

Technik BOZP je predovsetkym "ten co buzeruje" ludi aby pouzivali prostriedky OOPP, dodrziavali predpisy, ten, ktory musi porusenie BOZP riesit, dohovorom, zapisom, ktore maju potom aj dosledky pre zamestnanca. Technik BOZP je "v kolektive neoblubeny" s tym treba byt stotozneny, pretoze obcas si vypocuje kadeco. Okrem toho je tam obrovske mnozstvo predpisov, ktore musi ovladat.

fruitys
autor
3. okt 2023

Ďakujem za príspevky. Áno, je to o dodržiavaní predpisov, ktorých je veľa (mám ich pokope zrejme všetky), o predchádzaní a riešení prac. úrazov, ktoré môžu byť nepríjemné a podobne. Pozícia, ktorá sa črtá, by však bola pre administratívu, teda riziko úrazu ako aj množstvo potrebných opatrení a oblastí, ktorým by sa bolo treba venovať, by bolo o dosť menšie (v porovnaní s takou výrobou). Akurát, že zamestnancov by bolo niekoľko stoviek, ale tak väčšinou sú to všetko ľudia z kancelárií. No a mám z toho trochu dilemu, či do toho ísť alebo nie. Pretože na jednej strane mi to príde ako ten najľahší variant práce v oblasti BOZP a PO, ktorý by mohol byť vhodný (aspoň na začiatok) pre moju citlivejšiu a ľahšie vystresovateľnejšiu povahu. Taktiež, je to oblasť môjho štúdia na VŠ, to je ďalší dôvod, prečo ma to znepokojuje nezobrať takúto prácu, nezískať prax v odbore, ktorý je dosť uplatniteľný. Na druhej strane, neviem, či som na to, keďže moje záujmy sú trochu iné a často mi tieto veci prišli "bez duše." No a potom sa človek (teda ja) hnevá, keď má napr. makať v inej práci, ktorá ho taktiež nebaví a ešte sa pri tom aj viac narobí, pričom pri práci v odbore by to mohlo byť ľahšie, hlavne po zapracovaní sa do danej problematiky.

koniarova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tasha12
9. okt 2023

@fruitys neviem, ale teda ja robím 17 rokov v odbore a neprišla som si ani v jednej firme neobľúbená😜. Som technický typ, vybrala som si daný odbor na vysokej škole a mám to šťastie že som to aj vždy robila u veľkých a serióznych zamestnávateľoch. Osobne, ja by som práve nechcela robiť technika BOZP a OPP v administratíve. Pre mňa by to bolo menej zaujímavé ako vo výrobe. Mne daná oblasť príde pozitívna v tom, že do bezpečnosti sa dá vo firmách "schovať" veľa vecí na zlepšenie pracovných podmienok pre zamestnancov a seriózny a uvedomelý zamestnávateľ aj vytvorí na to podmienky. Ale nebrala by som prácu,kde by som sa obávala, či zvládnem riešiť úraz. V administratíve ti budú vyskakovať aj choroby z povolania.

fruitys
autor
10. okt 2023

@tasha12 ďakujem ti za odpoveď, ak ti nebude vadiť, napíšem ti potom súkromnú správu, lebo sa chcem spýtať na bližšie informácie )

tasha12
10. okt 2023

@fruitys nebude 😉