Práca "bez dovolenky"

5. nov 2022

Máte niektorá (alebo vaši muži) takú prácu, že keď si chcete zobrať dovolenku, tak Vám proste nedajú? Ja som sa s tým doteraz nestretla, len teraz mám priateľa a chceli sme ísť na wellness a povedal mi, po tom čo sa spýtal šéfky, že mu dovolenku neschválila "že on je nenahraditelny". Príde mi to dosť nefér. Že si môže zobrať dovolenku cez Vianoce, keď je celozávodná, 5 dní si môže preniesť do ďalšieho roka a zvyšok (14 dní) mu preplatia..

zmrzlinka2021
5. nov 2022

Odišla by som z takej práce.

nafka0483
5. nov 2022

To nie je v sulade so zakonnikom prace. Dovolenka sa preplaca pri ukonceni PP. Inak ma byt vycerpana alebo prenesena do dalsieho roku.

Pozri si v ZP ako je upravene cerpanie dovolenky.

pribinak
5. nov 2022

Nič take neexistuje. Tvoj priateľ by si mal nájsť prácu kde šéf dodržiava zákonník prace

larisa
5. nov 2022

Každý má podľa zákona nárok na dovolenku. Skusila by som poslať do tejto firmy kontrolu.Tiež by som odtiaľ odišla.

petamich
5. nov 2022

ze nenahraditelny 😂 snad ma aspon plat adekvatny k tomu, ze je nenahraditelny a inak len teda, ze porusuju ZP

kaktusik007
5. nov 2022

a si si ista, ze na ten welness s tebou chce ist?

mandzula
5. nov 2022

Nech mu sefka ukaze, o aky paragraf v zakone sa opiera.

matullienka
5. nov 2022

@petamich by ma zaujímala tá nenahraditelnost. Keď ho klepne z roboty za pár dní budú mať náhradu a ani pes po ňom neštekne.
Zamestnávateľ môže dať čerpať polovicu dovolenky ( celozavodna a pod) a druhej si rozhoduje zamestnanec. Takzeyo dovolenku vždy žiadať pisomnryv predstihu a žiadať písomne dôvod prečo nie je schválená. Potom sa obrátiť na inšpektorát práce, že neumožňujú čerpať dovolenku

jaond19
5. nov 2022

Ano mala som taku pracu, nemohla som si zobrat len tak kedy som chcela, musela som mat zaskok za seba, schvalene sefom a teda nie vzdy to mal kto vziat (nonstop poruchova linka v nemenovanej firme). Za cely rok som si vzala max 5 dni dovolenky. Na nervy. Robila som sviatky, vikendy a nočné (po-pia).... uz nikdy viac. Take ze clovek ma narok podla zakona v mnohych firmach zial nefunguje.... a tam kde je prace malo to ludia zial prekusnú....

nafka0483
5. nov 2022

@matullienka Zamestnavatel disponuje celou dovolenkou. Kedysi to asi bola polovica.

petamich
5. nov 2022

@matullienka presne, zostane dlhodobo PN z pretazenia organizmu a maju vymalovane ale to je ten pristup, pomastime ego, aky je nenahraditelny a potom ho porazi a komu sa tym prospelo...hrozne!

autor
5. nov 2022

@petamich tak momentálne nemajú ľudí, že veľa odišlo, ale hľadajú ďalších.

sasa1310
5. nov 2022

treba si uvedomiť, že dovolenku musí vždy schváliť a teda súhlasiť s ňou nadriadený. V zákonníku práce je jasne napísané, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ spolu so zamestnancom...čiže zamestnávateľ mu dovolenku nemusí uznať, ak nemá za neho náhradu

sasa1310
5. nov 2022

@larisa ale veď on nárok na dovolenku stále má. Dovolenka mu predsa neprepadne. Akurát mu ju na ten deň zamestnávateľ neschválil v súlade so zákonom

stanulienkat
5. nov 2022

@sasa1310 ano, ale on ako zamestnanec ma pravo cerpat dovolenku. Nieze mu ju nechcu dat a rsdsej mu ju preplatia.

sasa1310
5. nov 2022

@stanulienkat má právo čerpať, ale s predchádzajúcim súhlasom nadriadeného resp. zamestnávateľa. Dovolenku si ideš pýtať, a nie že si sama uznáš, že berieš dovolenku

marca12
5. nov 2022

@kaktusik007 preco by nie? Tiez som mala taku trafenu sefku. Vypytat si dovolenku,to bol hazard s vlastnym zivotom. Ked aj dovolila,to som sa potom napocuvala kriku. Nastastie som odisla a uz nikdy by som nerobila pre taku firmu,ktora toto robi.

sasa1310
5. nov 2022

@mandzula o § 111 sa opiera

stanulienkat
5. nov 2022

@sasa1310 jasne, ze so suhlasom, ale ona mu zrejme odmieta kedykolvek dat. Ved citaj, ze mu chce preplatit miesto toho, aby mu poskytla volno na zotavenie a zregenerovanie. 5 dni si ma preniest, a 14 dni mu chce preplatit. To znamena, ze dovolenku tento rok ani nemal a ma na nu pravo.

sasa1310
5. nov 2022

@stanulienkat no však je koniec roka. Stále musí mať súhlas. A keďže už ju nebude mať ako využiť, tak mu to asi preplatí v nasledujúcom roku. Zamestnávateľ nemá za neho náhradu, tak nemusí mu podpísať dovolenku, aj keď si je vedomý, že zamestnanec ju už tento rok pravdepodobne nestihne vybrať.

autor
5. nov 2022

@stanulienkat tak on dovolenku zatiaľ nepýtal, je tam nový a chcel sa ukázať ako dobrý pracovník 😂

sasa1310
5. nov 2022

tak keď je nový, tak tej dovolenky mať veľa nebude, nakoľko dovolenka sa kráti, ak nastúpil v priebehu roka

autor
5. nov 2022

@sasa1310 tak od marca...

sasa1310
5. nov 2022

tak nejakých cca 17 dní by mal mať tento rok

ejmi25
7. nov 2022

@jaond19 presne a kto bude robit pomaly sa bat pytat ..Otras a za penuaze ako zobrak.

lacibo
16. nov 2022

@sasa1310 robi sa taky predbezny plan dovoleniek..ma sa prioritne vycerpat, a nie preplacat