Práca Autoimpex - nepreplácanie dovolenky

Dnes o 10:07

Nasla som na Profesii pracovnu ponuku ako asistentka do tejto spolocnosti plat 1500.. zacala som si zistovat viac, dopatrala som sa k tomu, ze vraj nepreplacaju dovolenky plus vydieraju zamestnancov mzdou, lebo je rozdelená na dve zlozky a ked ides na dovolenku alebo k lekarke nedostanes variabilnu zlozku, ktora je za vykonnost, kedze nepodavas vykon ale mzda je potom napriklad len 1000. Je to pravda? zazil to niekto? Je to prax aj inde? stretli ste sa s tym??

mircalla
Dnes o 10:09

Nie, nikdy v ziadnom jobe a urcite by som s tymto nesuhlasila a rovno zavolala inspektoriat prace. Ci to je pravde neviem, ale vsak sme krajina vychcalkov

autor
Dnes o 10:15

nie som si ista ci je to mimo zakon, alebo zas len nasli dieru v systeme.. ale pride mi to nefer

katkaseiner
Dnes o 10:17

trosku mimo pisem, ale nezabudaj ze na profesii sa udava minimalny plat v danej oblasti...pytat si mozes ak mas prax v obdobnej cinnosti kludne viac... k ostatnemu sa vyjadrit neviem

autor
Dnes o 10:19

@katkaseiner je tam 1200 az 1500 takze 1500 je max

muchotrafka298
Dnes o 10:29

Nie je to mimo zakon, ze sa plat sklada z pevnej zlozky a plus dalsej ktora moze byt pohybliva. Viacero firiem tymto motivuje zamestnancov, aby nevymeskavali. Tyka sa to napriklad navstev lekara, PN, OCR, za mna uplne nezmyselne aj dovoleniek, ze ak proste nie si cely mesiac v praci, bonus vykonnostny proste nedostanes alebo iba jeho cast.

matvejka125
Dnes o 10:53

ako píše vyššie, je to normálne, mnohé firmy to tak majú už dlhé roky

autor
Dnes o 11:02

no ja som pocula, ze baba bola na dovolenke dva tyzdne a dostala mzdu 800.. len proste mi to hlava neberie.. Ved inde ak si na dovolenke mas mzdu este vyssiu.. to akoze ten mesiac sa vyhadzes na dovolenke, a este aj nic nezarobis? Ved to je novodobe otroctvo.. Chcela som len pocut asi, ze to tak nie je.. Lebo som tam chcela napisat, ale nechcem takto fungovat. Ved motivovat zamestnancov sa da benefitmi a nie vyhrazkami, ze ti vezmu z platu.

muchotrafka298
Dnes o 11:40

Dostanes svoju cast "pevnej" mzdy, nie bonus, ktory je zavisly na tvojom vykone a dochadzke. To, co si pocula, tak to su bludy. Pretoze ak mas dovolenkovy priemer nejaky, tak nemozes zrazu dostat z 1200 EUR iba 800, lebo si cerpala dovolenku. Vykonnostny bonus Ti neprislucha (bud vobec alebo v skratenej vyske) pokial cely mesiac neodrobis. Vies, ako niektorym firmam stupla dochadza zamestnancov, ked toto urobili? Uz si nebrali zamestnanci spekulativne lekarov, OCR, PN, lebo chceli zarobit. A preto ked poctivo chodis do prace, tak s tym nemas problem. Ano, musis pocitat s tym, ze to vykonnostne Ti v case, ked tam nebudes cely mesiac proste nedaju.
Nie je to nelegalne, moj kamarat tak funguje v sukromnom zdravotnictve. Neodpracuje cely mesiac, nedostane vykonnostne. U nich sa to ale pohybuju v sume 100 EUR, takze to netvori velku cast z platu.

autor
Dnes o 11:43

na zmluve mas 800 pevnu zlozku a variabilnu 500... ked si vsak na dovolenke 500 nedostanes lebo si nepodal vykon.. moze to tak byt?

muchotrafka298
Dnes o 11:46

Variabilna zlozka moze byt aj 3000 a dostanes ju len vtedy, ked splnis vopred zadane podmienky, ktore ale ty musis vediet. Mala by si to mat rozpisane v pracovnej zmluve.

A ano, ked mas 800 tvoju hrubu mzdu, tak tu dostanes vzdy. 500 variabilnu iba vtedy, ak splnis vsetko, co mas dopredu dohodnute, ze kedy je vyplacana. Kazdy zamestnavatel ma presne zadefinovane, v akych pripadoch dostavas/nedostavas variabilnu zlozku. Takze toto je otazka priamo na zamestnavatela.