Práca asistentky a budúci kariérny rast

8. okt 2024

Ahojte, dostala sa ku mne ponuka na prácu asistentky pre mamazment vo firme XY nazvem to tak. Zahŕňa prípravu podkladov pre väčšinu odborných sekcii v tej danej spoločnosti a plus take klasické telefóny/mail/vybavovanie pracovných ciest atd. Ide o to že je to vo firme kde by som teoreticky vedela pracovať aj na vyššej pozícii lebo potrebné vzdelanie na to mám ale nemávaju tak často otvorené tieto pozície pripadne tam vyžadujú dlhšiu prax, ktorú zatiaľ získavam. Som zamestnaná v štátnej inštitúcii na odbornej pozicii (rok), ktorú by som ale chcela vykonávať v tejto firme súkromnej jedného dna. Myslite, že by bolo dobrým krokom sa tam zamestnať na pozícii asistenta a že keď už by som bola v spoločnosti bola by možnosť, ze by si ma časom zobrali aj na tie odbornejšie oddelenia? Tu v štátnej inštitúcii ma to dosť ubíja jednak platovo a jednak tým, ze tu sa nehľadí na výkon ale na odpracované roky a keď je tu pani X 10 rokov ale môže byt úplný manták, tak skôr dostane povýsenie/odmenu ona než niekto, kto odvedie 150% výkon. A navyše či odrobite svoju prácu na 20% alebo na 200% nijako sa to neodrazí na odmene. V podstate dôvod prečo som v štátnej inštitúcii je, aby som získala prax a isla do súkromnej. Plat na tej asistentskej pozícii je skoro o 300€ vyšší než tu kde som teraz čo tiež dosť v tejto dobe zavážilo. Ďakujem za rady a názory.

eeffka
8. okt 2024

u nas sa bezne sikovni ludia posuvaju, no a co sa tyka pozicie "asistentka", moze to byt dobre odrazove miesto ak naozaj budes riesit podklady alebo to moze byt uplny fail a budes varit kavu a nosit chlebicky. Inzeraty toho znesu dost. Na statnu spravu mam svoj nazor ( robim v komercnej sfere).

13uzivatelka11
8. okt 2024

Ved sa to opýtaj priamo na pohovore, ci je možné z miesta asistentky ísť aj vyššie, ale ja si myslím, že ak máš potrebné vzdelanie a budú vidieť že si Šikovná, ze ti dajú časom lepšie miesto, keď sa im uvoľní a budeš dostatočne kvalifikovaná..

autor
8. okt 2024

@eeffka veď takto nejako si to idealizujete aj ja, že by videli že som snaživá a rýchlo sa učím a že nie som sprostá (verím tomu 😀). Že už keď sa človek dostane do spoločnosti mohol by sa v nej posúvať. No dtatna správa nie je nič dlžná svojmu menu. Kavickovat a vykecavat sa pol dna a potom sa sťažovať ako nestíhajú pracovať…mám tu toho plne zuby.

autor
8. okt 2024

@13uzivatelka11 ďakujem. Tiež si to takto predstavujem. Len som potrebovala nejaké uistenie asi, že to naozaj takto môže fungovať.

muchotrafka298
8. okt 2024

Nespoliehaj sa na to, ze z pozicie asistentky pojdes automaticky na inu poziciu a nepocitaj ani s velkym kariernym rastom. Niekde je to mozne, niekde nie. To, ze si snaziva a rychlo sa ucis, to je automaticke v praci, to nie je nic uzasne. S tym sa pocita.

autor
8. okt 2024

@muchotrafka298 no veď to áno ale ide o to, že na tie vyššie pozície mám aj to špecifické vzdelanie čo tam požadujú. Akurát je ťažko sa dostať nakoľko tie pozície sú v ponuke tak 1-2 do roka. Spolieham sa, že ak by takú časom mali voľnú, tak by tam teoreticky mohli posunúť mňa

muchotrafka298
8. okt 2024

No tak to sa vobec nespliehaj, ze automaticky Ta posunu na poziciu. Na to su vyberove konania a nie je nic nestandardne, ze aj zamestnanec prechadza vyberovym procesom, nie je to automatika, ze volne miesto a idem tam, Pri vyberovom konani na asistentku sa rovno opytaj, ci je tam mozno karierneho rastu a ak ano, tak aka.
ja pracujem v korporate v sukromnej sfere a tiez to nie je ruzove. Ani co sa tyka kolegov, ani prace. Hlavne ak chces odist preto, ze sa u teba v praci kavickuje a vykecava, tak to robia aj moje kolegyne. Nic nerobia, len sa rehocu, kavickuju, do prace sa chodia ako oni hovoria "socializovat sa", inac su na HO. Takze na takychto vies natrafit kdekolvek, tak isto na zalobaby alebo podrazakov.

mimirka32
8. okt 2024

Ahoj, ja robim v korporacii a u nas na oddeleni nase asistentky vedia prejst na inu poziciu a aj prechadzaju. Takze je to realne

autor
8. okt 2024

@muchotrafka298 ja na kávičkovaní nevidím nič zlé ale keď sa niekto cely deň vyslovene poflakuje a len rozpráva ako nič nestíha a že v štátnej správe pracuje malo ľudí, tak sa mi nožík vo vrecku otvára lebo nejaký time management tu nešiel ani okolo 🙂 strašne sa tu plytvá časom, hlave aby tu človek bol a sedel lebo len to sa počíta ale keď sa nič cely deň neurobí, tak to je každému jedno hlavne že sme boli v kancli

autor
8. okt 2024

@mimirka32 super to ma potešilo. Určite sa informujem na pohovore

sweaaa
8. okt 2024

Áno, aj ja som sa presunula z pozície asistentky (priprava reportov, prezentacii a pod) na iné oddelenie a na vysnívanú pozíciu. Ale nešlo o manažérsky post, na tom treba pracovat po presune. Ale s tým tam nechoď, nepriznavaj ze sa chceš rýchlo presunúť, to si ťa potom nevyberú.

arieska
8. okt 2024

ja som začínala ako recepčná, pokračovala ako asistentka a teraz robím manažérku napriek tomu, že nemám vysokú školu. Ono je fajn keď si človek prejde aj tými nižšími pozíciami a vie, ktorá práca čo obnáša.
Keď sa dostaneš do správnej firmy kde si vážia človeka, ktorý maká a ukážeš že makať vieš ak si myslím, že je jedno na ktorej pozícii budeš začínať.

lalilla
8. okt 2024

Zalezi od firmy. V mojej byvalej praci sa napr recepcna presplhala az na veducu hr, trvalo to asi 5 rokov ale je uplne inde neh ked zacinala, aj vedomostami aj platom, vdaka svojej sikovnosti ale aj firme dali jej sancu, posielali na skolenia atd. Drzim palce

slniecko5
8. okt 2024

Áno, korporat, šikovne asistentky šli vždy vyššie po čase. Mali výhodu, že komunikovali s kadekým vo firme, vyšší manažment a ti si ich všimli a ťahali k sebe. Chod do toho.

martinnka_h
8. okt 2024

Ja som po vysokej škole nastúpila ako asistentka generálneho riaditeľa s prísľubom, že po zaučení budem pracovať na HR čo som aj vyštudovala. Dopadlo to asi tak že na HR som sa za 1,5 roka nedostala a na stole mi prestavali všetky úlohy ktoré nikto nechcel z rôznych odborov až som nakoniec odišla a našla si prácu aj bez praxe v odbore ktorý som študovala. Tiež v inzeráte bolo hoci čo nasľubované ale v konečnom dôsledku asistentka je dievča pre všetko.. Možno v mojom prípade zahral rolu vek mala som 24 keď som tam prišla ale akomkoľvek som ukázala že som šikovná nemalo to vplyv na nič

autor
8. okt 2024

@martinnka_h Uf tak to je nepríjemná skúsenosť. Tohto sa trochu obávam aj ja. Nechcem skončiť ako večná asistenta…teraz nechcem aby to vyznelo hanlivo na asistentky, to vôbec, ale rada by som sa posúvala niekam vyššie v kariére a zistila kde mám nejaké limity a prekonávala nové výzvy. Toto je tiež dôvod prečo mi štátna správa nevyhovuje. Mám dojem že akékoľvek výzvy už mám prekonané a už ma tu nič viac nečaká.