Práca ako lektor v jazykovej škole

28. dec 2021

Zdravím.. ako niekto, kto plánuje študovať angličtinu, by ma zaujímalo, ako to funguje v jazykovke. Je ťažké si nájsť prácu? Baví vás to? Aký je priemerný plat lektora? Je to lepšie ako práca učiteľa v klasickej škole? Ďakujem

michaela789
28. dec 2021

Ahoj. Učila som 2a pol roka v súkromnej jazykovke.
Práca ma bavila a dovolím si tvrdiť, že som bola dobrá lektorka, keďže si ma študenti dosť pýtali na individuálne kurzy.
Musím však povedať, že to bolo to najvyčerpávajúcejšie zamestnanie, aké som doposiaľ vyskúšala a to som toho robila dosť - od dokladania tovaru cez tlmočenie po čistenie kukurice 😅 učila som niektoré dni od 8mej ráno do pol 9 večer. Domov som chodila len spávať a robiť si prípravy na ďalší deň.
Platovo je to všade iné. Neexistuje tabuľkový plat pre lektora jazyka, to si musíš zistiť tam, kde chceš učiť.

Ja osobne by som do toho už nešla. Hoci je to veľmi zaslúžilá práca, pre mňa to bolo jednoducho po čase priveľa a dostavilo sa vyhorenie. Ale to môže byť tým, že som sa nenarodila ako učiteľka, len som sa to naučila robiť a hoci som to robila dobre, nebol to pre mňa splnený sen. 🤷‍♀️ Najviac ma ničilo to časové vyťaženie, kopec prace (aj doma - prípravy) za malý plat. Keď mi to už začalo zasahovať do vzťahu s mojim teraz už manželom, povedala som si dosť a odišla.

autor
29. dec 2021

@michaela789 myslíš, že sa dá vybrať pracovná doba? Lebo inak úplne chápem, že si vyhorela 😬 to by bolo dosť na každého. A ešte posledná otázka, potrebujem pedagogické minimum? Každopádne, ďakujem za informácie 😀

michaela789
29. dec 2021

Ja som si vyberať nemohla, neviem ako je to v iných jazykovkách. Robila som aj soboty doobeda, dovedna viac ako 50 oducenych hodín všetkých možných úrovní za týždeň a len jeden deň voľna. Proste masaker. A ten plat, no pomlčím. Bola to moja prvá ozajstná práca, vtedy som za ňu bola ako čerstvý absolvent vďačná 🤷‍♀️ teraz už viem, že cena môjho času a skúseností je niekde úplne inde.

Jediné, čo neľutujem sú tí študenti, ktorých som veľa naučila a videla som na nich ten pokrok doslova z hodiny na hodinu.
Nie, minimum som nepotrebovala. Stačilo jazykové vzdelanie a prejsť testami a pohovorom.

Poriadne si v tej jazykovke, kde chceš učiť, pozisťuj ako to tam chodí. Aby si vedela do čoho ideš. Ja som do toho skočila so slepým nadšením a teda bol to záhul. 😅

desore
5. jan 2022

Staci ti statnica z cudzieho jazyka, ale budes si musiet otvorit zivnost. Jazykovky nezamestnavaju na TPP. Nekvalitne prijmu vysokoskolakov a potom to aj tak vyzera 😯😯😯.