Práca a úrad práce

18. máj 2023

Zdravím.
Menší dotaz .. som zťp, pred 10 mesiacmi som pracovala na dohodu, avšak keď som v práci skončila, nebola som sa zaevidovať na úrade v domienke, že si čoskoro nájdem prácu. Sem tam nejaká brigáda, privyrobenie si, len žiadne poriadne zamestnanie. Úplne som sa vykašľala na svoju povinnosť a snažila sa ignorovať to, že by som skončila na úrade, nechcela som tam ísť. Avšak, je to už 10 mesiacov a i keď zdravotka neznačí žiadnu moju dlžobu za tých pár mesiacov, určite tam nejaká vznikla. Lenže moja otázka znie .. budú mať paní úradníčky problém s tým, že som sa nebola zaevidovať? Som si vedomá toho, že je to moja chyba a moja hlúpa hlava to pochopila neskoro, len mám obavy, že som si týmto skutočne zavarila. Mám strach z toho, že ma nebudú chcieť zaevidovať a pokiaľ si nenájdem prácu, zostanem v dlžobách. Má s tým niekto skúsenosť?

dejka77
18. máj 2023

Evidovat sa na UP nie je tvoja povinnost. Nevyhoda je len ta, ze si musis platit zdr.poistenie, ten dlh tam urcite mas.

luccija
18. máj 2023

Zaeviduju Ta...ty si mohla byť mimo Slovenska, byť dobrovoľne nezamestnaná...čím skôr sa zaeviduj a v poisťovni ziadaj splátkový kalendar.

lintu
18. máj 2023

Absolútne nemusíš mať strach. Úrad práce nie je povinnosť. Každý tam je dobrovoľne. Je to len taký "žolík", ktorý by ti mal pomôcť s hľadaním novej práce. Ak ho nevyužiješ, nič sa nedeje. Je to tvoje rozhodnutie. Tetušky na úrade budú ešte rady, že nemali s tebou doteraz robotu a nezvyšovala si im percentá nezamestnanosti.
(Mimochodom v určitých prípadoch je fajn byť registrovaná na ÚP aj popri brigáde. Neviem na čom si bola so zamestnávateľom dohodnutá, no over si, či za teba platil do zdravotky všetky dni alebo len časť a zvyšok aj z tohto obdobia si budeš musieť doplatiť).