Práca a tehotenstvo

veraaq
8. júl 2024

Ahojte,už som sem pár krát písala ohľadom prace a tehotenstva že robím 13 a žiadam o úpravu pracovného času na 8 hodín ,bola som dnes u doktora pre papier akože potvrdenie čo ani nechápali lebo som mám tehu knižku aj som im písala email že som tehotná, vedúca mi povedala že im toto nestačí že potrebujú papier že nesmiem robiť 12, reku ale ja nieže nechcem ale nemôžem ja chcem iba upraviť pracovne hodiny,ale to pri mojej práci nieje možné a inú prácu nemajú :(( reku počkám do konca mesiaca čo vybavili ale potom čo?riesil tu niekto niečo podobne 🥲aké mám ďalšie možnosti?

melanta
8. júl 2024

@veraaq oznámila si tehotenstvo oficiálne? Nestačí poslať mail. Je potrebné doložiť tehotenskú knižku alebo potvrdenie o tehotenstve od lekára. Ak si poslala iba mail, že si tehotná, nie je to považované za oficiálne oznámenie tehotenstva a teda nie si ako tehotná chránená zákonom. To za prvé.

Za druhé, ak chceš upraviť pracovnú dobu či náplň, tak máš na to nárok buď preto, že vykonávaš prácu, ktorá je podľa zákona tehotným zakázaná, alebo máš zdravotný problém, k čomu potrebuješ potvrdenie/stanovisko lekára. Takže otázka je, máš prácu, ktorá je zo zákona tehotným zakázaná alebo máš zdravotný problém ktorý ti bráni robiť 12-ky? Pretože zákon nehovorí, že tehotné nemôžu robiť 12-ky. Samozrejme, aj keď nespadáš ani do jednej alternatívy, môžeš požiadať o úpravu pracovného času, ak však z prevádzkových dôvodov ti zamestnávateľ nevie vyjsť v ústrety, tak nevyjde.

veraaq
autor
8. júl 2024

@melanta no pýtala som sa či mám poslať tehotenskú knižku a že nie lebo sú to súkromne údaje 🤦🏻‍♀️to emailu som im všetko potrebné napísala tak mi bolo povedané že mám spraviť ,no tie 13 sú na mňa dosť už po 10 hod cítim že ma boli a pichá v bruchu tak to nechcem zbytočne riskovať..myslela som že ma prehodila na inú pozíciu,ale tak asi jie no 🥲

tinalia
8. júl 2024

@veraaq mail nestaci. Napis normalne pisomne oznamenie a najlepsie dat podpisat sefke + poslat to postou s dorucenim do vlastnych ruk. Nespoliehaj sa na email v ziadnom pripade. A ako prilohu mozes dat tehotensku knizku ved tam nie su zatial bohvieake udaje aspon ja som na zaciatku nemala a normalne som to dala ako prilohu zamestnavatelovi. Nech si hovoria o emaily co chcu, neskor na to mozes doplatit..

tinalia
8. júl 2024

@veraaq ja ta chapem tu nejde o to ci mas na to narok alebo nie. Nie kazda zena ma pohodove tehotenstvo. Ked ta picha v bruchu a citis sa zle a zvladnes vyzit z PNky tak sa dohodni s doktorom. Tiez som chcela pracovat co najdlhsie a potom som si to vycitala lebo som bola v hroznom strese, neustale unavena, vsetko ma bolelo a nakoniec ma gynekologicka jemne prehovarala, ci nechcem ist radsej na PN, lebo vyhorim v praci...