Práca a rodičovský príspevok

mixa89
28. aug 2018

Ahokte mamičky,chcem sa opýtať , ak mám dvojročné dieťa a v septmebri by som mala nastúpiť do práce,a dieťa by šlo do škôlky - patrí mi moj rodičovský 220€ kým dieťa nedovrší 3 roky? Ďakujem.

katulienkamoja
28. aug 2018

áno samozrejme.

sasesoe
28. aug 2018

@mixa89 ano, pokial si nepoziadas o prispevok na starostlivost o dieta. Mozes mat bud ten al rp, nie oboje. Treba sa rozhodnut podla preukazatelnych nakladov na skolku/jasle.

mixa89
autor
28. aug 2018

Dakujem a ak do skolky nenastupi , alebo bude napr.s babkou , vtedy mi uz nepatrí ?

sasesoe
28. aug 2018

@mixa89 skolka nie je povinna. Moze,nemusi

mixa89
autor
28. aug 2018

@sasesoe takže je to jedno či pôjde alebo nepôjde , kým nemá tri roky a ja uz v jeho dvoch nastúpim do práce ,ostava mi aj rodicivsky .. dobre to chápem?

nela6
28. aug 2018

@mixa89 áno, dobre to chápete, ja robim z domu, mam plat a na maleho prispevok

sasesoe
28. aug 2018

@mixa89 ano. Pokial by ste sa nerozhodli, ze ide manzel na md

diankahub
28. aug 2018

@sasesoe a keby išiel na md počíta sa mu aj v dvoch rokoch md z platu alebo to platí iba do osmych mesiacov dieťaťa a potom už je na nárok iba na rodičovský príspevok ?

sasesoe
28. aug 2018

@diankahub zena ide na MD hned - > 8-6tyzdnov pred porodom a ma narok cca 34tyzdnnov. Muz ma narok cca 28tyzdnov a moze ist kedykolvek, do 3r veku dietata. Ak dieta ma 3r a muz nestihol "vycerpat" celu md, tak zvysok mu prepada. Tiez ju nemoze "prerusit". Rata sa roznako ako zene. Pozri podobne temy al you tube - Mihal, materska.

evittam
29. aug 2018

@diankahub Tak ako píše
@sasesoe . Otec ma narok na MD do 3rokov veku dieťaťa. Jeho VZ pre MD je hrubý príjem,z ktorého sa odvadzali odvody na NP (za ktore obdobie zalezi od toho kedy nastúpi na MD). Naďalej tiež môže pracovať buď u iného zamestnávateľa alebo u toho isteho ale na inu zmluvu s inym prac.zaradenim. Pocas MD na nom aj zamestnavatel usetri-neplatia sa vsetky odvody z novej zmluvy

diankahub
29. aug 2018

@evittam @sasesoe ďakujem 🙂