Práca a rizikové tehotenstvo

2. jan 2023

Dobrý deň, prišla som si sem po radu, vopred upozorňujem, že to môže niektoré ženy pobúriť, chápem to a nie je potrebné mi to písať.
Pracujem v školstve už skoro 10 rokov, posledný rok som už absolútne vyhoretá a práca ma nebaví, konečne som sa rozhodla podať výpoveď. No pred vianocami som zistila že som tehotná, a myslím si, že keď už som tam tolké roky vydržala, mala by som si od nich aspoň nechať “zaplatiť materskú”. Nerada by som tam však zostala až do materskej. Ide o to, že do zamestnania dochádzam každý deň 40km tam a 40km naspäť, je to stará historická studená budova bez výťahu (len veľa schodov), nemáme tam ani súkromné wc len spoločné s umyvárkami pre deti aj pre nás zamestnancov, a keď zvraciam ( dosť často) ozýva sa to po celej chodbe, proste je to nepríjemné. Taktiež z dochádzania som príšerne vyčerpaná, občas sa bojím že zaspím za volantom, resp. mám problém udržať v sebe “grcku”. Kolektív je tiež nanič, len samé intrigy, zmenil sa nám šéf a ten nám teda robí “peklo zo života”, neustále nás stresuje nejakými nezmyslami, a hádže na nás robotu navyše, ktorú nikto iný nie je ochotný robiť. Jednoducho toto prostredie je pre mna veľmi stresujúce a rada by som si nejako vybavila rizikovú PN. Chápem, že to asi nie sú objektívne dôvody na rizikové tehotenstvo a že asi poviete, že len využívam systém. Myslim si ale, že v tehotenstve je najdôležitejšia psychická pohoda, ktorú ja tam rozhodne nemám, práve naopak. Myslíte, že keď by som dr. reálne povedala čo je vo veci, pochopila by to a vyhovela by mi ? Ďakujem za vaše rady/ skúsenosti.

lucka_ke
2. jan 2023

ak si ešte výpove´d nepodala tak ani nedávaj a choď na PN, ak máš silné nevoľnosti a dobrého doktora gynekológa tak ti napíše rizikové PN a budeš doma aspoň pár mesiacov, kým nebude lepšie (poznám to, aj mne bolo strašne zle), ostaňeš doma do 3 rokov dieťaťa uvidíš ako sa dovtedy veci vyvinú, zamestnávateľovi oznámiš tehotenstvo a vyhodiť ťa nesmú

nikpa
2. jan 2023

Nepoznám tvoju lekárku, platí, že 100 ludi 100 chutí a keď raz toto jeden lekár nerobí tak to nerobí. Ja napr. takého gynekológa mám a nemá problém vypísať. Ale tak vždy máš možnosť ísť sa ,,vyhovoriť,, k obvodnému na univerzálne diagnózy ako chrbtica 🤷 A nie som pohoršena 😃 ale určite tu budú pani dokonalé, čo budú mudrovat ako sa chces priživiť zo štátneho 🙈 Dávajú tu kadejakým spoluobčanom, hentakym takým tak prečo nie ľuďom, čo ozaj aj reálne do toho rozpočtu prispievajú.

accountant2022
2. jan 2023

Materskú ti zamestnávateľ neplatí. A pokiaľ uz si tehotná a podla toho co pises mas narok aj na tehotenské aj na materskú aj keby si dala vypoved.

terry658
2. jan 2023

Požiadať gynekológa o PN pokojne aj zajtra. Normálny to pochopí. Veď zvracať tam kde chodia na wc deti, dochádzať toľké kilometre s nevoľnosťou, to nie je výmysel ale fakt. Hneď by som sa dala vypísať.

autor
2. jan 2023

Dakujem vam velmi pekne vsetkym za rady. Vela krat som tu na konikovi citala, ze ani baby co naozaj vykonavali tazku fyzicku pracu alebo pracovali v rizikovom prostredi nemali podla ich gynekologov narok na PN. Preto som sa chcela poradit. Este sa chcem opytat- dr. ma moze vypisat aj ked este nemam tehotensku knizku ?

kikushaa
2. jan 2023

Ak robis v kolektive malych deti, pytaj sa na pn aj kvoli riziku chorobnosti, budes viac nachylna na ochorenia 🙏

lucka_ke
2. jan 2023

áno, môže

mogaa
2. jan 2023

To naozaj záleží od tvojho gynekológa.....lebo aj on má nad sebou kontrolu - posudkového lekára ktorý mu kontroluje dlhotrvajúce PN a aj to akú diagnózu ti na PN uvedie.....ale platí že ak nemáš žažkosti tak 7-8mesiacov doma ťa nenechá žiadny gynekológ.....posudkový ak vidí slhotrvajúcu PN tam vie zrušiť vychádzky a aj celú PN - tam naozaj záleží akú diagnózu ti gynekológ uvedie a aké ťažkosti zapíše do karty.....

vamajka
2. jan 2023

Si len na uplnom zac. tehotenstva este by som vydrzala 2-3 mesiace a potom by som riesila PN. Ja som tak bola doma ale az od 4, mesiaca. Myslim, ze na cele tehotenstvo ti nikto PN neda pokial su tam neni vazne zdrav. problemy

silceb
2. jan 2023

Ja som tiež učiteľka. I keď dochádzanie bolo Max 10 min, nemala som nevoľnosti, no doteraz ľutujem že som sa nepýtala na PN. Vtedy ma to ani nenapadlo - milovala som "moje" deti a nevedela som si predstaviť nechať tu prácu. No bojovala som sama so sebou.
Rôzny typ stresov v práci, takmer žiadne sedenie, neustále behanie aj po schodoch a pod + nezhody s kolegyňami, ktoré si asi všade....takto ti poviem. Ešte 30.11. som s deťmi chystala vianočný stromček a na druhý deň som porodila syna. V 24tt!!!
A skončila som. Môj život sa otočil o 180 stupňov a i keď teraz je to už 5 rokov (nakoniec mám v podstate zdravého syna), každej jednej hovorím, že akonáhle sa v práci necíti komfortne, treba odísť, treba ostať doma....myslieť len a len na seba a svoje bábo. Je to 5 rokov, teraz som tehotná druhýkrát, pracovala som na dohodu iný typ práce. Akonáhle test ukázal 2 čiarky, prácu som ukončila, z hodiny na hodinu.
Takže podľa toho čo píšeš, aj keby dáš výpoveď hneď, máš nárok už aj na materskú aj tehotenské.

lucka_ke
2. jan 2023

@vamajka mne bolo práve prvé mesiace úplne najhoršie, neudržala som ani tekutiny, nemusí byť Pn celý čas, ale teraz určite áno

feketka
2. jan 2023

Tiez som ucitelka v specialnej skole a isla som na PN. Ja som sice hned v 6.tt zacala krvacat, tak som mala dovod, ale bolo leto, takze cez leto som sa dala trochu dohromady. V septembri som vsak povedala mojej gynekologicke, ze ja do roboty nastupit nechcem, lebo som prezivala ohromny stres, co bola pravda, rok pred tym som sa uz skoro psychicky zrutila z triedy ktoru som dostala a ziadneho riesenia zo strany vedenia. Okrem toho som musela fyzicky zdvihat telesne postihnute deti a mala som agresivneho chlapca, ktory nemal problem hocikedy na mna zautocit. Povedala som si, ze moje dieta je pre mna viac a aj keby mi to gynekologicka nedovolila, tak dam asi vypoved, lebo som vedela, ze by som o babo urcite prisla ak by som tam zostala.... Urcite sa opytat svojej doktorky, normalne vysvetli situaciu, ak je treba aj trochu prifarbi, ale v dnesnej dobe je skolstvo tak narocna oblast, ze by to mohla pochopit. Za opytanie nic nedas... A ak s tym ma niekto problem, tak nech si trhne nohou. Od vysokej skoly stale pracujem, nechodim zbytocne na PNky a nezneuzivam system, takze si zasluzim oddych ked to je v zaujme zivota mojho dietata 🙂