Práca a kolegyňa

jaja23
7. okt 2021

Ahojte, chcela by som len vás názor. Po materskej som v júli nastúpila do novej prace. Šéf je manžel mojej dobrej kamarátky, ktorá má dosť nahovarala, aby som tam išla robiť. Na veľa som dala výpoveď v pôvodnej práci, kde mi držali miesto. Pracujem teda na polovičný úväzok s tým, že mi preplatí hodiny, ktoré odrobím. Ide o to, že tam pracuje jedna kolegyňa, ktorá má od začiatku veľmi nemusí. Celkovo je taky priamy človek, čo si vážim, vždy povie, že mi radšej povie do očí, ako má ohovárať. Lenže od začiatku si neodpustí na moju adresu všelijaké reči. Pracujeme pár metrov od seba a väčšinou je skoro milá. Ale vždy, keď je syn chorý, keďže nastúpil do škôlky a je chorý často, a ja nastúpim po pár dňoch do prace, počúvam reči typu "ja za teba robiť nebudem, odmietam byť do večera v práci". Ja to chápem, lenže šéf im dáva robiť veci aj za mňa. Mne to vadí, od júla som sa veľa toho nenaučil, keďže so synom musím občas byť. Rodičia sú 200 km a ešte pracujú. Snažíme sa to dat s mužom dáko, raz je doma on, no teraz mal v práci termíny, tak som musela ja. Dnes som sa tešila do prace a ona na mňa hneď vybehla. Snažím sa robiť čo sa dá, som už z toho na nervy. Tak som dala dnes výpoveď. Šéf ma nechce pustiť, ale pre mňa sú dobré vzťahy v práci dôležité. Nedá sa robiť pri niekom, kto má od začiatku niečo proti mne. Som teraz v strese. Povedala som, že zostanem, kým si niekoho nenájde, lebo je toho veľa. Ale pravý dôvod nie. Nechcem vždy, keď nastúpim počúvať tieto reči. Dnes dokonca prišla skôr, lebo vedela, že tam budem len ja, aby mi to vykricala. Neviem ci zostať na úrade, alebo sa doprosivat v bývalej práci.. Možno by ma zobrali, hoci šéf sa hneval, keď som dávala výpoveď... Neviem co robiť. Malý je týždeň v škôlke a 2 týždne doma.. Netuším co robiť 🤦‍♀️

pribinak
7. okt 2021

Ale na takúto kolegyňu môžeš naraziť aj v staronovej práci, potom čo? Zas das výpoveď?
Treba sa s kolegyňou otvorené porozprávať, napr že keď budeš v práci, tak potiahnes za ňu ty

h2
7. okt 2021

@jaja23 Hm, a okrem toho, že musí za Teba robiť, keď si na OČR, jej ešte niečo vadí? Alebo toto je jediný problém? Ja myslím, že až také zlé to nebude. Synček si v škôlke zvykne a nebude toľko chorý. Ty predsa za to nemôžeš. Možno by som išla za šéfom, nech skúsi nájsť nejaké riešenie, ako rozdeliť prácu, keď si na OČR. Nech všetko nepadá na jej plecia.

kika831
7. okt 2021

@jaja23 presne viem o com pises. Na tvojom mieste by som vypoved stiahla, porozpravala sa s kolegynou. Nenechaj sa vytocit a uz vobec neustupuj nejakej ´ otrasnej, nechapajucej ´ kolegyni. Je tvoja povinnost starat sa o chore dieta. Moj maly ked nastupil do skolky tak bol doma 2 tyzdne, 1 tyzden v skolke a takto asi rok. Nezufaj a skus premyslat o stiahnuti vypovede. Drzim velmi palce. A pamataj ze dieta je tvoja priorita.

sissy27
7. okt 2021

@jaja23 ja byť tebou tak necúvnem. K šéfovi by som bola úprimná - že žiaľ máš situáciu s dieťaťom akú máš, mrzí ťa to, nie je ti príjemné, ako to berie kolegyňa. A napríklad ak sa dá, tak miesto očr pýtaj homeoffice, prípadne ak je možnosť dobehnúť niečo cez víkend keď vie byť muž s malým.
Na očr máš právo, na druhej strane chápem kolegyňu, že ak jej kvôli tebe naváľa šéf extra robotu, tak je naštvaná a snažila by som sa jej to trochu kompenzovať. Lebo čo si budeme - mamičky sú často také zamestnankyne, že časté očr, dovolenky sa plánujú podľa nich lebo prázdniny, z práce utekajú prvé lebo treba dieťa zo škôlky vybrať a toto trvá roky… a ostatni makajú od nevidím do nevidím, lebo predsa nejaký kurz maľovania na hodváb pre starú dievku nie je dôležitý 🤷‍♀️
Takže otvorený rozhovor so šéfom a hľadať kompromis, aby bola aj robota spravená, aj súkromný život pre všetkých zachovaný.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaja23
autor
7. okt 2021

@h2 on sa snaží, lenže jej stále niečo vadí. Je ako keby jeho zastupujúca. Na začiatku mi hovorila, že nesúhlasí s tým, že ma prijal a podobne. Ze o tej práci nič neviem... Ja som myslela, že teraz na mňa počká s prácou, čo som mala urobiť.Mna sa snaží odbremenit a dáva prácu im. Dnes som mu to hovorila, ale on si ide svoje. Pre mňa je dôležité mať v práci relatívny pokoj, nie chodiť tam s tým, čo zas na mňa vytiahne.

jaja23
autor
7. okt 2021

@viestta kto povedal, že na ruku? Celú mzdu mi posiela na účet.

marca12
7. okt 2021

@jaja23 ja tu kolegynu chapem. Robit za niekoho je otrasne. Robila som tak par rokov a dala som vypoved prave preto,ze som stale mala vyse hlavy roboty vkuse v strese,vkuse som bola na to sama. Chapem,ze nemozes za chore dieta,ale si predstav,ze musis byt do vecera v praci. Ved aj ona chce mat nejaky zivot,nielen pracou zit. Mala si to riesit rozumne a otvorene so sefom,ze maly je casto chory a musi aj on vidiet,ze casto chybas a riesit to. Mali ste sa pokusit dohodnut,ci by sa nedal homeoffice alebo ty si mohla poibede,ked pride muz z roboty ist aspon na hodinu,dve do roboty porobit najnutnejsie veci. Vzdy je riesenie. Nie je riesenim utekat

jaja23
autor
7. okt 2021

@kika831 áno moja priorita, ved práve. Iné kolegyne to chápu, ona nie. Zial neviem kedy sa to s nim zmení. Muž to nezvláda ťahať sám, je s ním aj tak dosť, niekedy viac, ako ja. Co ma hnevá, nevie mu ani lieky dat tak, ako ja. Zabudne.. Ale je ten najlepší ocko, nestazujem sa. Chcem ho občas aj odbremenit. Ráno ho nosí do škôlky, poobede ide prenho. Mne šéf vychádza v ústrety, ona je problém pre mňa. Veľmi veľa negatívnej energie z nej ide.

jaja23
autor
7. okt 2021

@marca12 ja som mu hovorila, že nie je riešenie moju prácu preniesť na kolegyne. Som schopná si ju urobiť sama. Ale aj ona je ticho. On jej na hádže veci a vybije si to na mne. Mohla by mu niečo povedať. Ale asi úprimný rozhovor by som mohla navrhnúť.

syslik81
7. okt 2021

tak sa porozpravaj s kamaratkou ze nechces aby muz daval tvoju pracu inym ze si to dobehnes ked sa vratis ... keby sa to stalo raz za cas ok clovek potiahne ale ako sama pises maly je chory casto a aj ta kolegyna ma svoje plany svoju rodinua nie trcat v praci do vecera lebo tvoje dieta je chore a ty si to nevies zariadit ... popros susedu ze jej zaplatis ak zostane s dietatom alebo neaku kamaratku alebo si to neako porieste aby netrpeli ludia.. ona ma mozno z teba rovnaky pocit ako ty z nej

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
koniarova
7. okt 2021

Mňa by zaujímalo, akú prácu robíš?

jaja23
autor
7. okt 2021

@syslik81 to ťažko, nikdy som jej nič zlé nepovedala. Ona je typ človeka, ktorý má problémy sama so sebou a vybija sa na druhých. Okrem mňa sú tam ešte 2 ďalšie kolegyne, ktoré ma zastúpi bez problémov. Okrem toho som tento týždeň nebola v práci 2 dní, ie 2 týždne alebo mesiac. A jej vadili aj tie 2 dní. Ako píšem, väčšinou to ťahá manžel.

jaja23
autor
7. okt 2021

@viestta ako všetko. Píšem si hodiny. Som na polovičný, ale prepláca mi akoby nadčasy.

luccija
7. okt 2021

@jaja23 aj v starej praci by si bola veľa doma...a reálne ma tvoja kolegyňa veľa práce a zostáva dlhšie kvôli tebe?mal by si šéf sadnúť s oboma a povedať svoj názor kto bude čo robiť...ja som podobná radšej som odišla ako pracovať s neg.osobou.Ty si zväz čo chcela ...z každej práce budeš pri škôlkarov veľa doma...možno by som išla na UP s uvidí sa čo ďalej.Vztahy s kolegyňou už nikdy nebudú dobre

jaja23
autor
7. okt 2021

@luccija zvažujem up kvôli malému. Alebo na rovinu ísť niekde s tým, že ma bude mať kto zastúpiť.

ysseba
7. okt 2021

Mala by si zobrať kolegyňu a ísť s ňou za šéfom a povedať pravý dôvod tvojej výpovede. Konfrontovať ju. A nech sa vyjadrí aj ona pred šéfom. Šéf nech sa k tomu postaví ako šéf a vymedzí vám nejaké pravidlá ako to bude fungovať. A dôrazne by som šéfa aj pred ňou žiadala, že svoju prácu si budeš robiť sama. Teda ak to charakter práce umožňuje.... Prípadne, nedá sa tá práca (alebo aspoň nevyhnutná časť) robiť z domu ako home office?

luccija
7. okt 2021

@jaja23 koľko si chýbala za tie 3 mesiace cca?

ysseba
7. okt 2021

Na ÚP by som kvôli tomuto nešla. Neochudobňovala by som svoju rodinu kvôli hentakej...

luccija
7. okt 2021

@jaja23 ale veď aj tu Ta má kto zastúpiť nie?len sa jej to nepáči, lebo si známa a máš výhody pol uvazku a pod...ja by som mu povedala pravdu nájsť pol úväzok a dobrého šéfa je veľké šťastie

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaja23
autor
7. okt 2021

@luccija no hlavne robím pol dna. Celý týždeň odrobím 8 hodín len keď je v škôlke. Ťažko sa to takto vyratava. Väčšinou sa snažím prísť na par hodín do prace. Lenže jej vadilo aj ze mi dovolil robiť z domu. Pri tom to využívajú aj druhé kolegyne.

luccija
7. okt 2021

Taká harpya bude všade.Ked je taká hrdinka mala to povedať šéfovi a nie sa oborit pre 2 dni.Ale s takým človekom je ťažké sedieť v jednej kancelárií a dusná atmosféra.Ja som na to nervy nemala a dala výpoveď.

koniarova
7. okt 2021

@jaja23 ja tomu stále nerozumiem. Veď keď môžeš robiť z domu,tak prečo nerobíš?

jaja23
autor
7. okt 2021

@luccija ved práve to ma hnevá. Ze on je fajn, snaží sa mi pomôcť, majú tiež malého syna,hoci nechodí do škôlky ešte. Ale ja nedokážem robiť s niekym, kto je takýto negatívny. Ona je veľmi múdra, v podstate nenahraditeľná, robí tam veľa.

luccija
7. okt 2021

@jaja23 tak to bude žena,ktorej vadí všetko.Ved tiež môže robiť z domu...

jaja23
autor
7. okt 2021

@koniarova skus robiť pri 3 ročnom dieťati doma, keď ma home office aj manžel. Keď sa mu nevenujem, ide za ockom, ktorý má aj tak práce vyše hlavy. Cez deň už nespava, skôr vymýšľa. Večer, keď zalahne, som rada, že môžem niečo ešte urobiť. Muž pracuje do noci, ale on ma prácu, kde nemusí rozmýšľať. Ja po celom dni nemôžem robiť niečo, čo vyžaduje rozmýšľanie, lebo by som urobila viac chýb, ako osohu.

koniarova
7. okt 2021

@jaja23 robila som,viem o čom píšem . Aj keby som mala do rána robiť, svoju robotu by som si urobila a nenechávala ju na kolegyne. A čo budeš robiť,keď budeš mať dve deti? Ty tu píšeš,ako keby sme my deti nemali a naši muži nerobili.

loginexistuje
7. okt 2021

@jaja23 ja tomu nerozumiem ked je syn dva tyzdne doma chiry tak ty robis z domu alebo nerobis a si s nim ?
ja teda chapem aj kolegynu ked investuje cas do tvojho zaucenia a estemusi robi veci za teba a pritom ta tam proste vnimaju (mozno) ako tlacenku