Práca a dovolenka

maruniakovaeva
22. aug 2022

Ahojte, pracujem v gastre kratky- dlhý týždeň.
V septembri si beriem dovolenku na 14 dní- 8 pracovných dní. Kolegovci za mňa budú ťahať iba dva dni, resp. 1 deň- 1 kolega a 2. Deň- druhy kolega. Všetky ostatné dni za mňa robí brigádnička. A teraz si ma zavolali na koberček, že ako som si mohla zobrať 14 dní, to sa v takejto práci nerobí. Majú pravdu? Mám mať za niečo výčitky, alebo podobne. Ja mám nárok na dovolenku tak isto ako ostatní, to, že oni si ju nevyberajú je len ich výber. Neviem vôbec ako mám reagovať na toto, dovolenku určite rušiť nebudem kvôli nim. Ale v poslednom období sa tu celkovo deje veľa podobných veci. Ako by ste reagovali vy? Možno je to naozaj moja chyba, ale keby za mňa nerobila brigádnicka ale museli by robiť kolegovci tak by som určite nešla na takto dlho.

zojazoja
22. aug 2022

@maruniakovaeva jak zavolali na kobercek,snáď tu dovolenku ti schválil nadriadený.kto si ta zavolal na kobercek?

ms_green
22. aug 2022

Nerobím síce v gastre ale zo zákona máš nárok na dovolenku a nikto nemá právo ti vyčítať, že si si ju zobrala, to nie je normálne.
Keď si iný kolegovia brali dovolenku, ty si robila za nich? Lebo ak áno tak nemáš najmenšie právo mať výčitky. Niekde sa dovolenky prispôsobujú ľuďom, čo majú deti (napr. že oni si primárne berú dovolenku cez letné prázdniny).
Druhá vec, tú dovolenku ti predsa niekto schválil. či to u vás funguje, že povieš že ideš a nikto neschvaľuje? To pochybujem.

alenah31
22. aug 2022

@maruniakovaeva Dovolenku si predpokladám riadne vopred nahlásila a máš ju schválenú. Potom neviem čo riešia. Zamestnávateľ ťa síce môže z dovolenky stiahnuť, ale len v súlade so ZP a s náhradou za náklady, ktoré si už kvôli dovolenke vynaložila. Ak si sa iba ty rozhodla, že v septembri si berieš 14 dní dovolenky - no ak ti ju nepodpíše - tak asi nevezmeš. O dovolenke (už celej) rozhoduje zamestnávateľ - môže ti ju nariadiť čerpať inokedy.

0silvia0
22. aug 2022

@maruniakovaeva kolegovia nikdy nedovolenkovali? Nikdy za nich nikto nerobil?

alenah31
22. aug 2022

@0silvia0 mne skôr príde, že šéfstvo nevedelo, že ona ide na dovolenku a nemá ju schválenú. Ak ju schválenú má - kolegovia sa môžu aj na hlavu postaviť - šéf schválil- šéf rozhodol - dovolenka bude.

maruniakovaeva
autor
22. aug 2022

No oni si dovolenku tento rok nebrali, nechajú si to preplatiť. Manažérka o tom vie, mám to schválené, len nie na papieri, tu to nefunguje ako by malo. A to na koberček som myslela, akože si ma posadili a vyčistili mi žalúdok, že nech si nabudúce takú dovolenku nevezmem, lebo tu sa to tak nerobí. (Aj keď za mňa vlastne robia dva dni iba). Toto je skôr taký podnik samochod, čiže každý si tu robí čo chce a manažérka nevie o tom, že si ma kolegovci posadili a začali mi to vyčítať.

alenah31
22. aug 2022

@maruniakovaeva takže oni si ťa posadili kolegovci? Ty vole to čo je za magorov. Ako darček im dones ZP - nech počas tvojej dovolenky trošku študujú🙂

zojazoja
22. aug 2022

@maruniakovaeva jaj kolegovia si ta zavolali na kobercek...no tak im pekne povedz, ze robi sa len to, co povouje zákon a tvoja nadriadena. a ak chcu si urcovat pravidla a zakony oni, nech si spravia svoju firmu a tam mozu rozkazovat. bodka.ende.amen. to je ich problem, ze si neberu dovolenky. nie tvoj. prekne sa obrň voči takýmto mudrlantom a nenechaj si so sebou zametať.....este k tomu od kolegov...

au1994
22. aug 2022

Áno, za toto čistili žalúdok aj môjmu priateľovi, že keď má krátky týždeň, berie si dovolenku iba dva dni a bla bla bla. Máš nárok na dovolenku rovnako ako tí s 40 - hodinovým týždenným pracovným časom. To, ako a či ti ju schváli zamestnávateľ je na ňom. Ale príde mi úplne odveci, aby si zamestnanci, ktorí robia na krátky a dlhý týždeň a majú aj tak menší nárok na dovolenku ako klasickí zamestnanci, mohli brať dovolenku iba počas dlhého týždňa, lebo vtedy si jej minú viac. To je iba vychcanosť zamestnávateľa. Jedným uchom dnu, druhým von.

maruniakovaeva
autor
22. aug 2022

Hej ja som im vysvetlila, že na to mám nárok, ale budú ma tu kvôli tomu "šikanovať" ďalší rok. Alebo ohovárať poza chrbát. A robiť mi zo života peklo v práci, lebo si budú niečo dokazovať. Už teraz mi robia napriek. Napr. nám pred pár dňami zomrel rodinný príslušník a chvalabohu ma pustili na pohreb, ale pred ním a po ňom naspäť do roboty, lebo im sa nedalo za mňa robiť. Manažérka akurát bola na dovolenke, čiže s ňou sa nedalo nič riešiť. A vedenie zatiaľ za ňu prebral jeden z tých kolegov. Pri tom viem, že nemali iné plány, lebo som sa s nimi o tom pred tým rozprávala. Alebo vždy keď sa niečo necakane stane, alebo vypadne brigádnik musím ísť do roboty ja. O dovolenke už vedia tri mesiace a je to s nimi peklo odvtedy.

zojazoja
22. aug 2022

@maruniakovaeva hentakym sa nevysvetluje, hentakym sa RAZNE OZNAMUJE. slušne, ale rázne. nemaju absolutne ziadnu uctu voči tebe, robia si z teba fackovacieho panáka. nevieš asi byť ráznejšia. tak musiš trpieť hentakých sprostých ludi.takze bud to budes trpiet alebo pá pá odtial.akoze človek chce jednať s ludmi pekne, milo..ale nie na ukor seba.

maruniakovaeva
autor
22. aug 2022

@zojazoja veď práve, že by som najradšej odišla odtiaľto. Ale bojím sa toho septembra, že bude ďalšie zatváranie alebo niečo. A nemôžem si dovoliť byť bez práce. Preto som sklopila uši a radšej si to všetko vytrpim. Ale už nevládzem a neviem ako to ďalej riešiť.

zojazoja
22. aug 2022

@maruniakovaeva sak a nemas to jedno ked zavru restiky,ze v ktorej budes zamestnana? ci bude zavreta tá, v ktorej si teraz alebo potencionalna nová?

maruniakovaeva
autor
22. aug 2022

@zojazoja tá kde som teraz určite zatvorená nebude. Ale išla by som aj niekam inam pracovať nie len do gastra, ale aj to je riziko, či nebudú potom prepúšťať nových ľudí. Alebo podobne. Takže musím nájsť iné riešenie ako to s kolegov ani teraz riešiť. Len som nevedela či som ja nespravila chybu voči nim.

sasa1310
22. aug 2022

no keď niekde nastúpi do novej, tak bude v skúšobnej dobe, nie? Tak preto sa bojí
@zojazoja

zojazoja
22. aug 2022

@sasa1310 vážne?

au1994
22. aug 2022

Prosím ťa, ty sa netráp, ty nie si telepat. Zamestnávateľ ti dovolenku povolil a ty sa nezodpovedáš kolegom, ale jemu. To, že si oni nezobrali dovolenku, je len a len ich rozhodnutie a ich vec. Oni do toho, kedy si ty berieš dovolenku, nemajú čo hovoriť. Ak už voči tomu majú výhrady, že sa im bude horšie robit, bude ich málo, nech sa sťažujú nadriadenému, ktorý má na starosti zabezpečenie chodu prevádzky. A takto im to aj povedz.

marca12
22. aug 2022

@maruniakovaeva mozes ich okaslat. Manazerka ti schvalila a hotovo,kolegovci nech zavidia,ked su taki hlupi a neuziju si dovolenku. Robila som v praci,kde sme boli dve,ta druha si ako bol rok dlhy nebrala dovolenku,lebo ze sefovi sa to nepaci. Mne to bolo jedno,ci sa mu to paci,raz mam narok na dovolenku,tak si ju budem brat. Ja potrebujem nieco zazit,oddychnut si a nie nechat si preplatit dovolenku.