Ahojte.. Tak na úvod- volám sa Simona a som tretiačka na gymnáziu.. Ide o to, že teraz je tá chvíľa, presne povedať,čo chceme robiť v budúcnosti,ktorou cestou sa vybrať.. Skoro všetci spolužiaci chcú ísť na medicínu- už sa aj niektorí učia na prijímačky, proste niektorí majú riadne ego..
Neviem ja aj keby som skúsila medicínu, nie je to to, v čom sa vidím a bolo by to len o peniazoch.. Moja sestra sa hlási druhý rok, minulý ju nezobrali a vidím to na nej, že jej ide len o peniaze.. Pretože keby to vážne chcela robiť, že by chcela pomáhať ľudom, tak by si dala teraz druhú prihlášku na nejake osetrovatelstvo alebo fyzioterapiu, nie na EKONOMICKÚ..
Ale teraz ku mne.. 🙂 ja som od mala, od nejakej tretej triedy recitovala, venovala sa takýmto veciam, písavala.. Zároveň ma vždy bavili a bavia jazyky, mám aj treti, vlastne učím sa tretí.. Ale ide o to že nechcem buď to alebo to, že buď ist na zurnalistiku- celkovo o písaní, proste to by ma nudilo len toto robiť.. Strašne by ma to nudilo.. A taktiež by som nechcela ísť len na prekladatelstvo... Chcela by som niečo, kde by som organizovala, komunikovala s ľudmi, riešila, robila meetingy, pisala atd atd..
Čírou náhodou som našla povolanie že - manazer pre styk s verejnostou .. Velmi ma to zaujalo, je to také z každého rožka troška, avšak neviem na akú výšku ísť... Nevie ki niekto poradiť? Myslela som že manažment- ale myslim ze ja to nemam, Matika mi nejde moc... Nevie niekto o niečom inom? Alebo pracoval niekto tak? Prosím :/
@simonka174 Ahoj, na to, aby si robila manazera pre styk s verejnostou, potrebujes podla mna ekonomicke vzdelanie. Matiky sa neboj, to zvladnes, na ekonomickys skolach nie je az taka narocna, Avsak neviem, kde si potom najdes pracu, V Bratislave mozno ano, ale na Orave tazko 🙂 Tu su skor HR manazeri ( Human Resources - Ludske zdroje ), ktori robia vela veci, od prijmania zamestnancov, cez organizaciu skoleni az po mzdy a papierovacky 🙂 Ale je to zaujimava praca, mna by to bavilo. Vyhodou je, ze s ekonomickym vzdelanim mas asi najviac moznosti zamestnat sa. Aj ako PR manazer 🙂 Ale aj ako nejaka administrativna pracovnicka za 300 eur :/
Medicina je poslanie, ak k tomu nemas vztah, tak to ani neskusaj.
Ja som chcela tiez nieco podobne , ako ty. Chcela som byt v styku s ludmi, mat zaujimavu pracu, organizovat, riesit, atd.. Vystudovala som ekonomiu a aj na Orave som si nasla hned pracu, aj ked som bola nezamestnana, mala som vela moznosti a bez prace som dlho nebola. Ale keby som chcela byt len PR manazer a nic ine, tak by som este asi stale bola bez roboty 🙂 Ale aj tak lutujem ze som nesla na architekturu. Vzdy som mala aj umelecke sklony, rada som kreslila, mam aj predstavivost, ale mala som rada aj matiku, fyziku a technicke predmety... A tento sen sa mi uz nesplni :(
Prajem vela stastia pri rozhodovani 🙂
@dianaana ahoj 🙂 ak si mozeme tykať..
Ide o to že ja som taka všehochuť , proste PR manazer je take vysnené povolanie , vieš z filmov a takto, dost nereálne ale je to sen.. Avsak mna láka aj zdravotna sestra, nie lekár, na to vazne nemam hlavu a ja sa poznám... Ale skor taka zdravotna sestra.. A neviem co z toho... Je to na mna tlak :(
Nevieš mi poradiť ? Je to tazke rozhodnutie.. Keby som si mala vybrať bud PR manazer alebo osetrovatelstvo , ze by som nerozmýšľala nad uplatnením alebo platom alebo VŠ na to, len konkrétne povolanie .. Neviem ako by som sa rozhodla, vazne neviem.. Vieš ono to je tak ze ked aom bola adi pred mesiacom v nemocnici, zaujalo ma to moc moc, proste som sa aj ja starala o ludi- deti, riadne im zlepšovala naladu, Neni mi zle z krvi a tak.. Ze som si to uz skúsila.. Zato ten PR manazer alebo nieco s jazykmi je skor take vysnené , ze mam vysnenú pracu ale neviem ako čo..ach ja uz fakt :/ ...
@simonka174 Ahoj, no podla mna, ked ta bavi praca s ludmi, ked si vies predstavit, ze by si robila napr. sestricku, tak do toho chod. Ak by si naopak ystudovala napr. ekonomiu, s najvacsou pravdepodobnostou skoncis niekde v kancelarii a tvoj jediny styk s ludmi bude len cez e-mail, a na kolegov ani neuvidis, lebo budes sediet za priehradkou, ktora oddeluje jednotlive stoly, a uz je to tak vo vacsine firiem 😒 Vlastna skusenost. Dnes som bola prvy den v praci, kt.je este horsia, ako ta predchadzajuca. V tom, ze 8,5 hod. sedim na zadku skrcena pri pc, tak ako tisice dalsi kancelarskych krys, ktorou je koniec koncou aj PR manazer. Je to proste realita. Kazdy ma moznost splnit si sen a mozno aj tebe by sa podarila vysnena praca ako si predstavujes, ale uprimne povedane, neverim tomu. Preto, ja by som sa rozhodla pre sestricku. Je to praca, ktora ma zmysel. Vidis vysledok, vidis ako pomahas ludom, vidis ich usmev, podakovanie... Nie je to jednotvarna praca, den ti ubehne rychlo... Ludia ti dodaju energiu. Ale to je len moj nazor , ty musis vediet 🙂
@dianaana krasne si to napisala 🙂 mozno to je moj len sen, nič viac a pritom realita je iná..
A čo si myslis o fakulte aplikovaných jazykov alebo žurnalistike alebo prekladatelstve ?
Ja sa bojim ze pojdem bud tam alebo tam a budem lutovat ze som nesla inde ... Ja sa vidim aj ako elegantne oblečená žena, ktorá vola, rieši organizuje komunikuje , ale taktiež sa vidim aj sko osoba ktora rozdáva usmev a pomaha ľudom...
A najhorší je ten tlak profesorov na nás ze si zz mame vybrať VŠ... :/
@simonka174 ak ti idu jazyky , tak sa vyber studovat do zahranicia. Urcite tam bude viac moznosti a budes mat cas premysliet si co chces a co nechces. 🙂
A z coho chces zit ak ti nejde o pracu kde zarobis dobre peniaze?
Nema zmysel byt idealista, pozri sa na svet realne.
@simonka174 Jazyky same o sebe nestacia, to uz teraz vie kazdy, tam neviem ci by si sa uplatnila, a ci by ta to bavilo... Zurnalistika, co ja viem, ak mas k tomu vztah a nejake skusenosti, nemusi to byt zle.
A ta predstava, ze "elegantne oblečená žena, ktorá vola, rieši organizuje komunikuje" - prepac, ale to je trocha detska predstava, alebo obraz ktory vidime vo filmoch ( a to ta nechcem urazit, ja som si kedysi sama seba tiez tak predstavovala 🙂 ) Kazdy, aj doktorka, sestricka, tlmocnicka, predavacka, moze byt elegantna zena a tiez kazda komunikuje, organizuje, dnes je svet o tom 😉 Aj ja som v podstate taka, ale riesim a komunikujem ci tovar dodame nacas, ci sme poslali spravne faktury atd., a poviem ti, ze ma to vobec nebavi. Ide teda o to, CO riesis, organizujes, atd. O tu podstatu. Neviem ci som to dobre vysvetlila 🙂
Tazko je radit , ked ta nepoznam 🙂 Co ti radia rodicia?
A co napr.psychologia, to by ta nebavilo? 🙂
Absolventov marketingovej komunikácie (teda aj smeru PR) je ako maku, podobne ako absolventov sociálnej práce a iných odborov, po ktorých skončení si nemajú šancu nájsť zodpovedajúce zamestnanie. Z menovaných pozícií vychádza medicína resp. ošetrovateľstvo najlepšie - jednak lekárov nie je prebytok, jednak starnutie populácie dopyt po zdravotníckych a sociálnych službách zvýši. žurnalistiku by som zavrhol už na začiatku.