Požičovňa hračiek

domi189
21. máj 2016

Ahojte, mam na vas prosbu a zaroven otazku. Ak by existovala moznost pozicania hraciek (pozicovna), vyuzili by ste ju? V zahranici to niekde funguje, ci uz preto, aby deti nemali doma prebytok veci, rodiacia neminali tolko penazi alebo preto, aby sa deti naucili viac si veci vazit, vratit po nejakm case alebo vyskusali mnozstvo rozlicnych hraciek. dakujem za vase nazory, budem za ne vdacna.

zuzulaxx
22. máj 2016

@domi189 hmm😐asi by som sa bála skôr hygieny a údržby hračiek,ale to som ja ako nápad nie zlý,ale ja určite nie

majkapatko
22. máj 2016

Ja by som to i vyuzila. Ale co v prípade, že dieťa hračku pokazí?...

domi189
autor
22. máj 2016

@zuzulaxx vas postoj uplne chapem a hygiena by bola velmi dolezita a bolo nutne na to dat velky doraz. Ale rovnaky "problem" je od skolok az po tak oblubene interierove ihriska v nakupnych centrach.

domi189
autor
22. máj 2016

@majkapatko urcite by muselo ist o platenu sluzbu spojenu s kauciou ako v akejkolvek pozicovni. Ale zasa rozumne a nie s premrstenymi sumami.

gir
22. máj 2016

Ja určite nie, hlavne ta hygiena, poplatok a chodiť s hračkami hore - dole.

saurian
22. máj 2016

ja by som to uvitala. svagrina kde zije pozicovnu hraciek maju a je to super, hlavne pri zapozicaciavani tych drahsich hraciek je to super. tiez by to mohlo byt super na didakticke hracky, ktore aj tak dieta nebude robit dokola tie iste.

zuzana76
22. máj 2016

@domi189 my by sme si skôr požičali veci ako bicykle, možno odrazadla, autosedacky, proste veci co potom netreba doma skladovať

zuzana76
22. máj 2016

Hračky sa požičiavajú aj v nemocniciach, takže vydezinfikovat sa dajú, nepoziciavala by som plysakov

horana
22. máj 2016

Presne tento napad som mala pred casom. Dokonca stale nie je uplne mrtvy (keby sa hodil spolocnik v podnikani 🙂 ). Tiez som si vsak robila prieskum, nakolko sama v sebe mam presne ten nazor, ze nas dom hrackami uplne "preteka", vacsinou sa detom staci pohrat s nou chvilu (tyzden, dva, max. mesiac) a potom uz o nu nie je zaujem. Hracky sa vrsia, a okrem vyhodenych penazi, je to zaberanie priestoru. Mne by rozhodne "po niekom" hracky nevadili, u uplnych mimin si viem predstavit ze kazdy si kupi svoje, ked to dieta to dava do ust, vselijake hrkalky, a pod., ale napr. aj v tej kategorii si viem predstavit, napr. zavesna hrazdicka s pripevnenymi hrackami za ktorymi sa kojenec natahuje leziac na deke ktora je sucastou pod tym, akoze mali sme dokonca dve svoje, ale urcite by som uz teraz moct ist do toho este raz uvitala moct si to skor pozicat a obstriedat rozne druhy nez potom mat sice svoje a potom predavat, alebo nebodaj zahadzovat. A dalo by sa uspesne pokracovat dlhym zoznamom, napr. az k monsterkam, kde sa dcera vyhrala s kadzou a teraz co s nimi, uz ich netreba, nehladiac vselijake tie magneticke stavebnice a ine tvorive, gulickove labyrinty a pod. vsetko na chvilu veci. Lego - poskladat raz, dva razy nejaku konkretnu scenu a koniec.... teda ano, ja by som privitala taku moznost vsetkymi desiatimi. Ide o to ze tiez som si robila prieskum a zistila som ze som napocudovanie jedna z mala. Ludia su uz uplne konzumni, chcu mat vsetko svoje, nevadi im ani financne hladisko ani priestorove, radsej vyhodia, sporovili odlozia na povalu pre buduce generacie tie drahsie a nadcasovejsie, ine bez milosti vyhodia. Bola som sama prekvapena. Nejaka taka zvalstna prudernost v tejto otazke. Hlavne pri prvom dietati, uplna vacsina rodin investuje takto do svojho pre svoj kvietok jediny. Skor viacdetne rodiny by boli potencionalne ochotne, tie uz prekukli ale tych je percentualne malicko, hlavne v BA. No skratka drzim palce, ale ja som zistila skor taketo 🙄

saurian
22. máj 2016

ja som to videla prave u tej svagrinej.... jeden mesiac mali napr pozicanu velku vlacikovu drahu s x-doplnkami, iny mesiac velky domcek pre babiky takisto s kopou doplnkov, ale aj napr kvalitne dreveno-magneticke skladacky, kto pozna, vie ze su vyborne ale hodne drahe... ci ine druhy stavebnic. ale aj rozne "pohybove" hry na von, garazove domy....
takze za mna by som to uvitala ako som uz napisala.

stanulienkat
22. máj 2016

Nie je to o konzumnosti. My malej hracky skoro nekupujeme,pretoze ma pretla hraciek od rodiny a hlavne starych rodicov. A sme na SK,to znamena aby podnikatel zaplatil priestor,personal,hracky,cistenie tych hraciek,opravy atd...,tak to pozicovne by stalo pomaly tolko,co nova hracka.
@horana

saskarisko
22. máj 2016

domi189 - ale toto uz urcitym spôsobom funguje na spolocenske hry. cez prázdniny sa daju urcite spolocenske hry pozicat na mesiac za 10 eur, v pripade, ze sa potom rozhodnete uvedene hru kupit, mate ju za polovicu. ak nie, tak vas to stoji uvedených 10 eur na mesiac

jankastubka
22. máj 2016

Tiez mam obavu, kolko by to napokon stalo. Chapem, ze aby prevadzkovatel zaplatil sebe prijem, priestory, cistenie a pod. Bude to nieco stat, otazne je, ci dokaze dat na pozicanie hraciek tak nizke ceny, aby podliezol akcie v obchodoch. Dnes kolko krat vieme kupit hracky celkom bezne v 50 % zlave a este ich pripadne aj predat, ked po case omrzia.
Keby to bolo za vyhodnu cenu tak by som si pozicala, ale ci na tej vyhodnej cene zarobi aj poziciavatel, to uz neviem.
Obavala by som sa, ci dieta hracku omylom neznici a nakoniec budeme musiet zaplatit plnu kupnu cenu.

adelajda2012
22. máj 2016

Nie som si ista, ci by sa to financne oplatilo...mozno vacsie a drahsie hracky. Lenze, kto nebyva priamo v meste pozicovne, musel by platit este aj postovne, chodit hore-dolu na postu...hmm, je to na zvazenie.

horana
22. máj 2016

@stanulienkat Jednak nie kazdy ma starych rodicov co kupuju, ale aj keby, vnimam to ako vyhovorku typu ja nic ja muzikant, tam je to uplne presne rovnako o konzumnosti, je jedno si kupuju rodicia alebo stari rodica, aj oni mohli priniest nizsiu ekologicku stopu a nekupovat, nemrhat zdrojmi planety, nieco co je potom vyuzite len pre jedno dieta (ci dve vramci domacnosti), a v neposlednom rade aj finacnie - ci su taki prachaci ze by nevedeli lepsie vyuzit peniaze? Tam skor ide o ten princip, zacat sa zamyslat ci je spravne aby kazde druhe dieta malo doma prakticky mensie sukromne hrackarstvo, len preto ze ci uz my alebo nasi starki na to maju. V historii sa nikdy takto nemrhalo. Ale chapem ze pre niekoho je to argument ze sa ani nezamysli.

Vacsinu hraciek by nebolo treba specialne cistit, ked si predstavim napr. zapnutie ziarenia v priestore ktore zlikviduje bacily typu horskeho slnka, mne osobne by take napr. stacilo. Ako vravim, nepoziciavala by som si hracky pre kojencov vo veku kedy ich dava do ust, ale to je pomerne mala cast, inak aj bohatsie mamicky bezne beru deti do hernych centier, kde sa tiez toho dotyka kde kto, navstevuju bezne skolku cele roky a tam to tiez nijak specialne neosetruju a tam im to zazracne nevadi.
Opravy hraciek - moje deti znicili ci poskodili velmi malu cast, vacsina sla do dochodku ako uplne dobrych a ako novych, mala som velky problem ked podratsli ich posunut, kazdy bol snob typu ze si radsej kupi svoje, hoci to boli pomerne drahe a fakt este pekne veci. A naopak - sama by som bola len rada keby nam take niekto ponukol, ale nic.
Nakoniec sme tie nase len s namahou umietsnili v jednom novootorenom materskom centre a nieco aj povyhadzvali, priestory nie su nafukovacie ani u nas a potreby deti sa menili.

Vnimam to viac ako predpojatost nez realny argumet, nicmenej vidim ze takto realne premysla vacsina sucasne populacie u nas, ved preto som tento napad tiez nechala tak, nakolko ten uspech by musel zdrzuzit hlavne ludi s podobynm typom myslenia a tych je malo. Vacsina to vidi tak ako ty, to je realita.

saurian
22. máj 2016

z mojho pohladu by to mohlo fungovat aj ekonomicky. zakupit ultrazvukovy cistic prip podobny pristroj a je to ok. potom taka pozicovna nemusi byt predsa otvorena nonstop v top priestoroch, nemusi to mat niekto ako hlavny zdroj prijmu ale popri inom zdroji prijmu..... proste ekonomicky v tom az taky problem nevidim. ked si zoberieme ine druhy podnikania navratnost pride zvycajne az po 3-4 rokoch, tu by to mohlo byt ovela skor....
a k tej hygiene ktora tu bola niekolkokrat spominana .... co v skolkach? kde mozno raz za mesiac cistia... co detske herne kde niekedy clovek narazi na taky sajgon ze az... ci take herne v mcdonald... myslite ze tam je aka hygiena? to nikomu nevadi?
a o tej konzumnosti.... to je zbytocne sa bavit, pretoze jedna pozicovna spolocnost nezmeni.... ale za mna by to dalo moznost detom hrat sa s drahymi hrackami, ktore im inak nekupim, a obmienat ich ...
opakujem, mne sa ten napad paci....

zuzana76
22. máj 2016

alebo napr taky zahradny domcek, zapozicat ho len na urcite obdobie, skor take vacsie veci by sa asi poziciavali, dojcenske hracky za mna tiez asi nie, potom skor tie logicke, rozne spolocenske hry atd...

jana_eyre
22. máj 2016

iba nakladnejsie hracky a sportove pomocky by sa podla mna oplatili - napr. by bolo super, keby sme si mohli pozicat bicykel na rok napr. ale oplatilo by sa to financne na tak dlhy cas pri dnesnych cenach? to uz totiz nie su take drahe veci, popripade sa daju kupit z druhej ruky.. ked si vezmem, ze bycikel 16tku by som kupila po niekom za 70e - to by bolo 5,8 mesacne.. bola by pozicovna lacnejsia?..

ale domacnosti podla mna pretekaju najma malickostami - takze z tohoto pohladu aby neboli domacnosti preplnene, neviem ci by to malo nejaky efekt.. lebo malickost si asi nikto nepozicia..

ja by som vyuzila, ale zas treba brat do uvahy, kolko takych prevadzok by bolo, ako daleko by to bolo od bydliska, na aky dlhy cas a najma aka vyska poplatku a kaucie by bola..

zuzana76
22. máj 2016

@jana_eyre ale tak ozicala by si si ho len napr na 3-4 mesiace, ved v zime sa az tak nejazdi, ale samozrejme aj o ceny ide

jana_eyre
22. máj 2016

boze, bicykel - oprava, nestihla som 😅 a hanbim sa..

jana_eyre
22. máj 2016

@zuzana76 tak teraz, u nas su napr. celkom suche zimy - syn bicykloval uz vo februari po narodeninach ked ho dostal.. takze podla mna sa da vyuzit dlhsie ako 3-4mesiace, ale ano - to bolo len take konstatovanie, niekto bicykel vyuziva kratsie.. ale tak ci tak - neviem si predstavit ako by boli nastavene ceny, aby sa to oplatilo aj majitelovi hraciek, ale aj zakaznikovi..

nikuliak
22. máj 2016

@domi189 Myslim, ze mesto Bratislava takuto pozicovnu pred casom zriadilo. Daj do vyhladavaca pripadne.

meluela
22. máj 2016

@horana bola by to super vec a dieta okrem par hraciek na spanie nepotrebuje mat vo vlastnictve, pri pozicani by bol aj ten efekt novej hracky ... chodime do kniznice a ta myslienka sa mojmu velmi paci a pytal sa ze ci sa tam daju pozicat aj hracky co tam maju
najvacsi problem je ale predsvedcit okolie aby dieta nezasypavalo hrackami .. my sme kuplili snad 5% toho cim je preplnena detska, snazime sa pred kazdym sviatkom vsetkym zdoraznovat ze si s tym uz nevieme rady a aj tak vzdy pribudne dalsi m3 plastu a keby len to, este aj pomedzi sviatky a neexistuje sposob ako tomu pri zachovani dobrych vztahov zamedzit ... mozno ak by sme to vsetkym vyhlasili este na svadbe ze nechceme pre buduce deti ziadnu hracku 😀 ale no hovorim si ze mozem byt rada ze mame taku siroku a dobru rodinu, skoda len ze to potrebuju tak velmi prejavovat aj takto materialne

jana_eyre
22. máj 2016

@meluela ja som sa to inak snazila rodine niekolko krat vysvetlit, aby im nedavali kopu hraciek - svokra sa raz na to urazila, hoci som sa snazila povedat to naozaj mierne a ucelne.. ale ked ju to preslo, tak kupuje dalej, hoci nastastie v mensom mnozstve.. horsie je to s mojou sestrou, ta proste pride a donesie a da do ruky - kedykolvek, co ma troska hneva, ale neviem tomu zabranit, lebo ona vzdy povie, ano uz nic nekupim a potom na to zabudne, popripade nam donesie kopu hraciek po jej detoch - totiz oni strasne vela prehnane nakupuju..

/aj teraz, syn sa vratil z nemocnice.. boli sme v draciku, nech si vyberie bolestne - zobral si lego do 8eur.. na druhy den prisla sestra a doniesla mu velku sanitku.. ked som jej vravela, ze bolestne uz dostal, tak ona "fakt? aj vy ste mu kupili nieco?" 🙄 no nie, kto iny uz mu ma kupovat bolestne? keby mu kupila bolestne cela rodina, tak ma druhe vianoce/

synda11
22. máj 2016

my si vacsie hracky ( mulitfunkcny stolik, ohradka, odrazadla, cykloodrazadla atd,,) poziciavame medzi kamarátkami,,, je to super ked mi dieta odrasta hned to posuvam dalej...dalsej kamoske kt.dieta je v takom veku ....je to super nic neskladujem....samozrejme svoje hracky mame...ale myslim si ze ked iny rodicia nemaju taku moznost urcite by si mohli pozicat

horana
22. máj 2016

@jankastubka "Obavala by som sa, ci dieta hracku omylom neznici a nakoniec budeme musiet zaplatit plnu kupnu cenu." - Len toto je to iste ked si tu hracku kupis, tiez je ista pravdepodobnost ze dieta ju znici a tu sumu si celu dala tak isto. Podla mna je to ten isty princip a to iste riziko a jeho miera je tiez rovnaka, bud ju nahodou znici alebo nie.

horana
22. máj 2016

@meluela Nas starki ani ina rodina az tak nezasypavaju, hoc by na to v pohode mali, ale oni zas nie su tie typy, ze by to slo do tohoto smeru. Cize gro hracky kupujeme hlavne myrodicia, ale aj tam badam ten trend ze kupime, trochu sa pohraju a stracaju zaujem. A to ma na tom stve, ze ta hracka je este uplne dobra a uz ju nik nechce, im by to ozaj stacilo mat to zlomok casu, hlavne ako mi rastu uvedomujem si ze to tak bolo vzdy ale kym boli mensi len som si to menej bola ochotna sama pripustit. Napriek tomu ze ich nerozmaznavam, neskacem ako pisakaju v zmysle ze si ukazu a uz kupujem, aj tak sa to z mojho pohladu az nezravo nakopilo a priebezne nakopuje. Mne by sa ta idea pozicania, presne ako pri knizkach, velmi pacila.

meluela
22. máj 2016

@horana tak to mas stastie ze mate v rodine ine zvyky .. lebo dlhorocne niekolkogeneracne zvyky sa tazko prerabaju ... a este ked su tam aj nejake komplikovane záväzkové mechanizmy (sesternica z druheho kolena kupila hracku xy za xx eur, tak teta z piateho kolena musi dasiemu dietatu v inej casti rodiny naspäť kupit to ci ono ...), tak je to stratene 😀

petkashop
22. máj 2016

Áno, v Bratislave je požičovňa hračiek, dokonca zriadená ako neziskovka.

horana
22. máj 2016

@petkashop Ja som pocula len o takej pre deti s problemami, preto aj neziskovka, ci je aj nejaka ina okrem tejto?:

Práve deťom so zdravotným postihnutím, s rizikovým vývojom a aj ich rodičom sú určené hračky, teda špeciálne pomôcky aj z našej zbierky", povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.Projekt Požičovňa hračiek je ďalšou formou pomoci pre rodičov, ktorú Centrum včasnej intervencie poskytuje.