Ahojte, prosím o právne rady ohľadom pracovného práva.
1. Ak zamestnávateľ ruší moje pracovné miesto – je povinný mi ponúknuť inú prácu predtým, ako mi dá výpoveď ?
2. Ak mi dá zamestnávateľ výpoveď:
Do zamestnania som nastúpila v máji 2006 (medzitým som bola na 1 materskej a rodicovskej dovolenke (cca 3 roky a 2 mesiace) a jednej dlhodobej PN cca 10 mesiacov.
Na aké odstupné mám nárok zo zákona? (nasa kolektívna zmluva sa toho nedotýka)
Výpoveď mi plánujú dať k 1.7.2017, pričom moje miesto sa ruší od 1.8.2017
3. Je pravda, že keď sa moje pracovné miesto ruší a som /nadbytočná/ je to odo zrušenia pracovného miesta „Prekážka v práci na strane zamestnávateľa“ a nemôže mi zadávať prácu?
4. Od 1.7.2017 mi začína plynúť výpovedná doba – na akú dlhú výpovednú dobu mám nárok?
5. Zmení sa niečo ak mi ponúkne „dohodu o skončení pracovného pomeru na základe rušenia môjho pracovného miesta?“
Ďakujem vopred za Vaše rady a názory.
h.
K tej pnke a tým ostatným veciam ti toho veľa neviem povedať ale mne sa tiež v predchádzajúcej práci stalo, že rušili moje pracovné miesto a chceli mi dať výpoveď ale zatlačila som na nich a museli mi nájsť inú prácu, takže byť tebou sa nevzdávam a trošku sa za to "pobijem" ak chceš ozaj v tej firme zostať, lebo na to nárok máš 🙂
ďakujem za odpoveď, ... moji kolegovia ma však upozorňujú, že ponuková povinnosť platí https://www.epravo.sk/top/clanky/ponukova-povin... len sa neviem z toho vysomáriť
@ivuska027 ahoj Ivuska, ohladom bodu cislo 3 - pri dohode (cize sa dohodnete kedy odides), ti musia vyplatit 4 platy? To je niekde zakotvene? Ja som to vzdy chapala tak, ze pri dohode ide o zamestnavatelovu sikovnost, cize ak ti ponukne aj nevyhodnu ponuku a ty ju prijmes, tak mas smolu, tak povediac... dik za info.
@ivuska027 samozrejme pri odrobenej dobe +10<20 rokov
Par.63 nadbytocnost sa da ukoncit ako vypovedou tak aj dohodou..nie je to na zamestnavatelovej sikovnosti..su v ZP jasne stanovene pravidla resp.pocty odstupnych za odpracovane roky. Ivuska27 absolutne presne a jasne odpovedala na otazky..
Ja som pred pár rokmi tiež takto "odchádzala" zo zamestnania. Rozdiel dohoda vs. výpoveď je v tom, že pri výpovedi musí byť zo strany zamestnávateľa všetko tip-top - napr. termíny a pod. Lebo máš možnosť ísť na súd, ak by v niečom pochybili. A väčšinu týchto súdov vraj vyhrávajú zamestnanci. Pri dohode o túto možnosť ako zamestnanec prichádzaš. Ja som odišla dohodou, ale vypýtala som si 2 platy naviac - aj preto, že mi zamestnávateľ už nemal prideliť akú prácu, aj keď sa pokúšal.
1. nemusí, ci ta preradi, je na nom, ale v tom pripade nedostavas vypoved, paragraf 63 zakonika prace
2.materska aj pn sa zahrna do odpracovanej doby.
3. Cize je to viac ako 10 rokov a menej ako 20, (4.)takze vypovedna doba je 3 mesiace a narok na odstupne je za 3 mesiace.Je moznost ak ukoncenie PP dohodou, nemusis mat vypovednu dobu a narok na odstupne je min 4 mesiace.
5. Co by sa malo zmenit? Na podporu v nezamest. mas narok tak alebo tak