Ahojte. Vy by ste povedali na pohovore , že chodíte na vš? Chcem sa zamestnať ako učiteľka v MŠ alebo ako vychovávateľka. Neviem či mi to pomôže al. skôr uskodi. Raz som sa hlásila do školy kde som napísala, že chodím na vš a riaditeľ mi povedal, že teda má nezoberie lebo on mi voľno do školy dávať nebude. Márne som mu vysvetľovala, že sa to týka iba sobot. Co by ste robili vy?
@kasokri Povedať na rovinu. Ak by Ťa kvôli tomu nevzali, ušetríš si kopu problémov. Tam, kde to ako problém nebude a vezmú Ťa, nájdeš aj kolektív, ktorý Ťa podporí a podrží.
ano, ja som povedala, nemal problem 😉
@felicita027 nárok má len vtedy, ak sa štúdium týka zvýšenia kvalifikácie v danom odbore, v ktorom pracuje. pokiaľ je to niečo úplne iné, tak zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť žiadne voľno na štúdium.
@kasokri pokiaľ ti návšteva školy nezasahuje do pracovného času, tak nič zamestnávateľovi ani potenciálnemu hovoriť nemusíš. musíš ale rátať s tým, že napríklad by ti nemusel poskytnúť voľno v čase keď budeš mať skúšku a tie bývajú väčšinou v týždni. ale všetko je len o komunikácii.
tiez by som asi povedala, skusky tiez viem tak ze byvaju cez tyzden, plus byvali kolegovia si zvykli brat volno aj na ucenie pred skuskou.
@sirka9 pisala som ze je povinny? 😂😂😂😂
@felicita027 nie, napísala si, že má zo zákona právo na navyše voľno 🙂 čo pre mňa evokuje, že zamestnávateľ má túto povinnosť keďže je to v zákone. aspoň teda, pre mňa sú zákony proste zákony 🙂
Štúdium samozrejme súvisí s prácou... Čiže študujem predškolskú a elementárnu pedagogiku.
@sirka9 tak právo a povinnosť sú 2 rôzne pojmy napr. občania majú právo na zamestnanie ale to neznamená, že zamestnávateľ je povinný ich zamestnať. 😉
narok na volno mas len vtedy ak ti to schvalil zamestnavatel, inak nie. Inak si to robis vo volnom case na ukor dovoleniek a PN a neviem coho...takze asi tak. V prihlaske mas kolonku pre zamestnavatela: Podpisal ti to? No to asi tazko, ked ides len na pohovor...ale vsetko zalezi od zamestnavatela. Ja mam super pani riaditelku, ze mi vzdy da volno a nerobia sa caviky aj ked studujem uplne iny odbor ako pracujem
@kasokri nejde o to pri naroku na volno, ci to suvisi s tvojim oborom. Ale ci zamestnavatel potrebuje aby si si tu kvalifikaciu zvysila. Cize s tymto nemusis vobec ratat, ze musi ti dat volno.
Ja osobne, neviem ci by som to spomenula... na jednej strane by to mohlo byt fajn, lebo vedia ze v obore budes mat vyssiu kvalifikaciu, na strane druhej, ak by som velmi chcela spekulovat: mozu riesit jednak ci budes chybat (co by sa dalo, lebo ked povies ze ide iba o soboty.. normalny to pochopi), ale v nasich skolach sa boja aj velmi aktivnych ludi, aby nahodou "nevysackovali" kolegynu, riaditelku... u nas takto skoncila uzasna ucitelka v skolke, a nie jedna, ako nahle chceli nieco nove lepsie a bola aj podpora od rodicov, tak isli prec :D Asi by som to nespominala, proste ak sa budu pytat na zvysenie kvalifikacie, nemas s tym problem, stale sa vzdelavas (to by som asi aj do CV dala, ze pokracujes vo vzdelavani sa a nemusis konkretizovat)... ak sa nebudu pytat a nemaju dalsie/vyssie poziadavky, tak nehovor.
Ale vyskusaj a uvidis 🙂
@simca06022011 presne tak, ona ako buduca ucitelka sa aj tak bude dalej vzdelavat lebo ak chce byt plnohodnotna ucitelka, tak si casom musi spravit 1 a potom aj 2 atestaciu a doslova kazdy mesiac nejake skolenie a webinar a take zalezitosti...to VS PEPka je len odrazovy mostik.
Tiez som tak bola, ze povedala na pohovore, ze studujem, aj ked skolu mam sobotami, ale skusky cez tyzden a potom nikdy clovek nevie kedy moze co vyskocit a musime ist na fakultu. Potom sa nejako vyhovarat "ze ved ja som to zabudla povedat", je trosku trapne.
Aj tak zamestnavatel rozhodne koho prijima a koho nie.
Opravte mama, ale učiteľka s vs vzdelaním je v inej plastové triede. To by asi zriaďovateľ mal vedieť, koľko ho pracovná sila bude stáť.
Nárok na navyše voľno zo zákona máš u zamestnávateľa aj keby si bola v škole 2x do roka. A ako to chceš utajiť? Popravde povedať nemusíš ak nechceš navyše voľno a ak ti škola nebude brániť v práci napr. počas skúškového len by to malo byť v životopise kde si to prečíta. 😂