Potvrdenie o pohrebe do práce

annaannies
14. aug 2023

Zdravim
Mala by som ist na pohreb otcovmu svagrovi teda da sa povedat mojmu strykovi
Lenze v praci mi dovolenku nedali zevraj mam doniest papier ako potvrdenie ze som bola na pohrebe kedze chcala bohu nechodim tak casto na pohreb tak neviem kde si mozem take potvrdenie pytat???

viestta
14. aug 2023

@annaannies vydáva to buď pohrebná služba alebo miestny úrad.

anjelicek26
14. aug 2023

Otcovi svagor TI nie je prakticky ziaden pribuzny.. pokial viem,Musi to byt priamy rodinny prislusnika,Aby Si dostala volno z prace. Dieta,rodic,surodenec,manzel.

vkatush
14. aug 2023

@annaannies nie je ti to priamy príbuzný, neviem či tebe dajú.
Ale napríklad nás sa pohrebná služba pýtala, koľko potrebujeme, zobrali sme asi 10 potvrdení a dali sme tým z rodiny, čo potrebovali do práce.

moonlight1210
15. aug 2023

@anjelicek26 zamestnavatel sa moze rozhodnut, ze to aj tak uzna. Akurat by si to nemal dat do nakladov na zamestnancov, ale do pripocitatelnych poloziek. Kedze to vsak bude drobna suma, ani jedna kontrola po tom patrat nebude, ako sa to uplatnilo.

zeldia
15. aug 2023

@annaannies autorka chce dovolenku, papier potrebuje koli dovolenke.
Áno a funguje to tak že jeden priamy príbuzný vezme x “potvrdení” pre tých co potrebujú. Tomu kto zariaďuje pohreb zavolaj že prídeš chces prísť na pohreb ale potrebujes to potvrdenie či by bol taky láskavý a vypýtal pre teba.

janetinka27
15. aug 2023

@annaannies ahoj, na pohrebe sa to vzdy riesi, obycajne pohrebna sluzba zistuje, kolko potvrdeni treba. da sa to u nich aj dodatocne vypytat. zakonny narok na volno kvoli pohrebu nemas (pochopila som to tak, ze dovolenku ti dat nechcu a preto pytaju ten papier z pohrebu, aby si dostala volno podla zakonnika prace-ale to ti neprislucha).

annaannies
autor
15. aug 2023

Nedali mi dovolenku ani sa nepytali o akeho pribuzbeho ide len ze mam doniest potvrdenie

janetinka27
15. aug 2023

@annaannies na potvrdeni sa potom uvadza aj vztah k zomrelemu, cize z toho potom podla mna nakoniec vyplynie, ze narok mat nebudes. mala by si si to s nimi radsej ujasnit dopredu, mozno vobec nevedia, ze nemas na potvrdenie narok - pripadne sa s tebou dohodnu

muchotrafka298
15. aug 2023

Zakonnik prace presne definuje zosnule osoby, na ktore si mozes uplatit potvrdenie za ucast na pohrebe. U nas v praci sa ide striktne podla toho, ine potvrdenie uznane nie su a zamestnanec si berie dovolenu.

V zmysle Zákonníka prace je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno v prípade úmrtia rodinného príslušníka a to nasledovne:

1. pracovné voľno s náhradou mzdy na dva dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb,

2. pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb

3. pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti, a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb.

blcha123
16. aug 2024

@muchotrafka298 ahoj akurát to riešim, čiže keď idem na babkin pohreb nemusia my to v práci uznať, že pôjdem o tri hodiny skôr z práce ?

muchotrafka298
16. aug 2024

@blcha123 mas to vyssie napisane. Pohreb prarodica sa pocita. Donesies potvrdenie.