Neviete mi poradiť? Keby chcem predávať vlastnoručne vyrobené rôzne dekoračné predmety, ako napríklad odekorované fľaše vína, dezerty a podobne, potrebujem na to nejaké povolenia, alebo otvorenú živnosť? Alebo predaj vlastných výrobkov nieje ničím podmienený. Myslela som predaj napríklad na trhoch, jarmokoch a podobne. Ďakujem za všetky rady.
@havana_frost ale keby predavala napriklad iba cez internet na zivnost, tak by nepotrebovala pokladnu, nie? stacilo by vystavit fakturu a peniaze by prijimala na ucet.
@havana_frost
@hradnapani Ďakujem baby, ešte to musím prešpekulovať
Baby, ktoré sa vyznáte, trocha oprášim tému... Neviete mi niektorá poradiť, ak predávam za symbolickú cenu pred vianocami zdobené medovníkové domčeky a medovníčky po známych a ich známych, treba na to niečo ako živnosť, alebo to treba niekdy hlásiť, alebo čo? Nerobím to ako zárobkový podnik, ale nejaký ten smiešny zisk tam je... Tak ma to zaujímalo, či mám niečo riešiť... Ďakujem
@bublinka711 smiesny zisk sa pre stat rovna zisk, aj keby to bolo len par EUR, potrebujes zivnost
Myslím že ked sa zaregistruješ na sashe.sk a zaplatís nejaký poplatok, okolo 8 eur ročne tak môžes predávať vlastnoručne vyrobené veci-...skús si to nastudovat na tej stránke...
@bublinka711, ak predavas len po znamych tak si to nechaj pre seba, nikde ziadna reklama....
@aduskatt
@katka1981 ďakujem za názory, zariadim sa 🙂. Myslela som, že to je nejako ohraničené aj výškou zisku....
@karabashka
@bublinka711 to presne neviem, ale počula som to tak...skus si to tam pozriet na sashe.sk
@bublinka711 nie, nie je☹ pokila to predavas pravidelne, robis to za ucelom zisku a je jedno, ci zarobis, alebo prerobis, musis mat zivnost
@aduskatt chcela by som aj ja poprosit o radu: musim mat zivnost ked chcem objednavat pre inych vecicky zo zahranicia? Na jednom portali kde som si dala inzeratik mi totiz prisiel mail s vyhrazkou ze ide o nelegalny predaj a ze ma dotycny nahlasi. Ved je to len prilezitostny prijem a na ten nepotrebujem zivnost, alebo ano? Dakujem za radu.
@julinkaz ahoj, potrebujes.......akonahle robis nieco za ucelom zisku, musis mat zivnost....... je ten zakon trosku pritiahnuty za vlasy, ale priklad, aby si to lepsie pochopila.dostanes televizor do daru, tak stary predas, to je OK, zivnost nepotrebujes, ale akonahle by si predavala dalsi televizor, tak podla platnych zakonov by si uz mala mat zivnost...........takze ak objednavas zo zahranicia pre inych a mas na tom zisk co len jeden cent, zivnost mat musis....
Potrebovala by som poradiť 😐 Vyrábam náramky a stužky na kočíky chcela by som si založiť Instagram a predávať to tam ( mám 14 rokov ) potrebujem na to nijaké povolenia alebo niečo 😇
Ak podnikáš (vykonávaš podnikateľskú činnosť na vlastné meno a riziko za účelom dosiahnutia zisku), musíš mať živnosť. Výnimka sa vzťahuje na "predaj z dvora", to sa týka babiek, ktoré prídu na rinok, prípadne naozaj z dvora, predať pár melónov alebo paprík, čo si samy dopestujú a majú prebytok.
Navyše musíš mať aj registračnú pokladnicu riadne evidovanú na daňovom úrade, plus musíš uspokojiť aj všetky tie podnikateľské byrokracie - úrady, dane...
Prečítaj si diskusiu na sashe, baby tam vyrábajú a predávajú takéto vecičky.
http://www.sashe.sk/forum/12/686