Potrebujem poradiť - ako si môžem čerpaním dovolenky zvýšiť základný plat

samsara
2. dec 2010

Ahojte,vie mi niekto poradiť,ako by som si mohla čerpaním dovolenky v januári ovplyvniť zvýšenie základného platu,alebo aj nejakým iným spôsobom? Je to vôbec možné?
Ide o to,že mám 2 dni starej dovolenky a od januára samozrejme novú dovolenku a počula som,že sa dá ovplyvniť základný plat,čerpaním dovolenky v 1 štvrťroku a potom sa to finančne lepšie odrazí vlastne aj v dalších výplatách po celý rok.
A či sa jedná iba o čerpanie starej dovolenky,alebo novej,alebo to od toho nezáleží a ak je to vôbec možné, kolko dní je najlepšie si čerpať dovolenku ,aby to čo najviac navýšilo základný plat.
Ďakujem za rady,poprípade Vaše skúsenosti,ak ste o tejto možnosti vedeli a využili ste ju.

bets
2. dec 2010

Zo zakonnika prace:
"Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka"

cize ak v decembri vam vyplacaju 13.,14. plat alebo ine prispevky, variabilne zlozky, bonusy, resp. cokolvek nadramec zakladneho platu, tak sa ti oplati v prvom stvrtroku zobrat dovolenka, lebo budes mat vacsiu priemerku, ktoru ti vyplatia za tie dni, kedy si cerpala dovolenku (pripadne za sviatok a ine). ak mas stale rovnaky plat, tak je jedno kedy cerpas dovolenku, lebo aj priemerka je priblizne rovnaka beznemu platu.
ale to plati pocas celeho roka, nielen v januari. zavisi to od toho, kedy firma vyplaca bonusy, ci ine jednorazove sumy... ak firma vyplaca dovolenkovy priplatok napr. v juni, tak priemerka za dovolenku bude vyhodna v 3. stvrtroku.

samsara
autor
2. dec 2010

Bets,dakujem Ti velmi pekne za vysvetlenie.Mne ide hlavne o to, (čo som vlastne zabudla napísať),že som bola v oktobri s malým synom na očr a potom v novembri zase,tak mám obavy ,aby sa mi to neodrazilo v buducoročných výplatách,znížením platu,preto som myslela,že ak je nejaká možnosť vykompenzovať to iným spôsobom,tak by som sa pokúsila,no a niekto mi spomenul,že je takáto možnosť s tou dovolenkou...
My možno budeme mať nejaké minimálne odmeny,ako nám bolo povedané,tak mám si zobrať teda nejakú dovolenku v tom januari a asi kolko dní?

bets
2. dec 2010

v buducorocnych vyplatach by sa ti to nemal nijako prejavit, uz sa ti to prejavilo tak, ze si za okt. a nov, dostala nizsiu mzdu a vyplatenu ocr.
ale nemozem to naisto vediet, zalezi od toho, aky mate mzdovy system. napr. my dostavame zakladnu mzdu a k tomu este variabilnu zlozku mesacne a ta variabilna cast zavisi od presne stanovenych ukazovatelov, ktore musime plnit a ked nie som v praci, lebo som na ocr, nemozem dostat plnu variabilnu cast ale tyka sa to len daneho mesiaca a na dalsi stvrtrok mam nizsiu priemerku a preto po ocr sa mi neoplati brat dovolenka.
ale nemyslim, ze by ste to mali tak nastavene, ze v nov. si bola na ocr a cely dalsi rok budes zarabat menej. akurat ak to mate podobne ako my, tak po ocr sa ti neoplati zobrat dovolenka, ale zase na druhej strane tie odmeny ti mozu pomoct.
skus si vypocitat orientacne priemernu dennu mzdu ako sucet skutocnej hrubej mzdy za okt., nov. dec. a vydelit poctom dni, ktore si odpracovala a porovnat s beznou mesacnou mzdou deleno 21,74 (tych 21,74 to je taky priemerny pocet pracovnych dni za mesiac) a uvidis, ci mas lepsiu priemerku na den alebo beznu mzdu na den a podla toho sa rozhodnes, ci si zoberies dovolenku alebo nie, ak mas vacsiu priemerku, tak si zober dovolenku a kolko dni, to zavisi od teba. ak nemas velky rozdiel medzi priemerkou a beznou mzdou tak ked si zoberies dva dni dovolenky, tak rozdiel vo vyplate ani nepostrehnes. (mzdarka by asi s takymto vypoctom nesuhlasila, ale pre orientaciu to podla mna postaci)
ja by som skor rozmyslala nad tym, ci ta dovolenka sa nebude radsej hodit na prazdniny....

mariiia
18. feb 2013

DOBRY DEN POTREBOVALA BY SOM PORADIT.AK PRACUJEM UZ 8 MESIACOV MOZE MY ZAMESTNANEC OBMEDZOVAT DOVOLENKU,LEBO MINULE SOM SI CHCELA ZOBRAT V PIATOK DOVOLENKU A NECHCEL MY JU DAT MOZE TO ROBIT?UNAS SU HLAVNE PIATKY PROBLEMY NECHCU NAM DAVAT DOVOLENKY.DAKUJEM VAM VOPRED ZA PORADU

michael18
30. mar 2013

Dobrý deň potrebujem poradit ohladom dovolenky a marodky bol som tyzden na marodke a zamestnavatel mi koli tomu stiahol dva dni dovolenky existuje zakon ze ma nato pravo?ja si myslim ze to je hlupost no neviem kde to zistit dakujem