Potrebujem na prácu sestry nejaký kurz?

3. okt 2024

Čaute, keby som chcela pracovať ako zdravotná sestra ale nemám zdravotnícku školu, potrebujem nejaký kurz? alebo treba vyštudovať tento odbor? Díky za (normálne) odpovede

viestta
3. okt 2024

Potrebujes minimalne maturitu zo zdravotnej skoly, alebo bakalara, mozno aj Mgr. z vysokej. Kurz urcite stacit nebude

viky_21
3. okt 2024

Stredná škola- prakticka sestra .. alebo potom vysoká škola

petronellla87
3. okt 2024

Bud ta praktická sestra na strednej, alebo vš, ale tam neviem ci berú bez zdravotnej školy

vikii01
3. okt 2024

@petronellla87 na denne štúdium sa dá ísť s hocijakou strednou školou, na externe len so zdravotnou SŠ

estellas
3. okt 2024

Treba vyštudovať odbor praktická sestra.
Môžeš si urobiť opatrovateľský kurz ale budeš iba opatrovateľka, nebudeš môcť pichať injekcie.

melanta
3. okt 2024

Ak chceš byť zdravotná sestra - vysoká škola, odbor ošetrovateľstvo.
Ak ti stačí byť praktická sestra, ktorá nemá kompetencie zdravotnej sestry - tak stredná zdravotnícka škola.
Našťastie, sestru nemožno robiť s kurzom. Kurz ti stačí, ak chceš byť opatrovateľka, čiže niekde v senior domove starať sa o starých a nevládnych, prezliekať ich, kŕmiť, kúpať. Tu je však potrebné povedať, že síce ti stačí kurz, ale je to fyzicky veľmi namáhavá práca.

trema
3. okt 2024

Prakticka sestra po strednej, sestra po vysokej - staci bakalar

summer23456
3. okt 2024

@trema
@melanta a čo môže navyše robiť zdravotná sestra oproti praktickej? Teda praktická na horšiu robotu, napr že ona prezlieka nevládnych ľudí a zdravotná nie?

viktoriaal
3. okt 2024

@summer23456 v podstate nie sú tam veľké rozdieli, robí väčšinou rovnaké veci ako vysokosklaska sestra až na dávanie infuzii a odoberanie krvy z centrálneho venozneho katétra čiže z tepny 🙂. Praktická sestra vie odoberať krv, pichat do svalu a všetko čo riadna sestra. Nevládnych ľudí prezliekať a prebalovat robí aj vysokoškolska sestra, praktická sestra aj sanitár no väčšinou sa táto “spinava robota” nechava sanitárom 🙂

melanta
3. okt 2024

@viktoriaal je ešte potrebné doplniť, že odoberať biologický materiál či podávať lieky môže praktická sestra na základe indikácie od lekára alebo zdravotnej sestry. Sama nemá kompetenciu rozhodnúť že ide odobrať materiál či podať liek. Pri deťoch do 18 rokov to nemôže robiť vôbec. Preto napríklad nemôže robiť v ambulancii pediatra. Respektíve môže, ak si pediater bude sám realizovať niektoré úkony, ktoré zdravotná sestra môže, praktická nie.

summer23456
3. okt 2024

@viktoriaal
@melanta ďakujem vám

180207
3. okt 2024

@viktoriaal no, praktická sestra môže robiť EKG, vstupovať do žily, podávať inf len pod dozorom zdravotnej sestry. Samostatné môže pichať inj do svalu, podkožné, merať glykémiu.Nesmie nič riešiť s chemoterapiou.

viktoriaal
3. okt 2024

@melanta to áno u deti je to úplne iné. Ale napríklad na novorodeneckom ma praktická podľa nového kompetencie a to starať sa o novorodenca okrem prvého ošetrenia. Na detskom ma praktická kompetencie brat kapilárne krv. Čo sa týka ani vysokoskolska sestra nemôže rozhodnúť že sa ide odoberať krv je potrebná ziadanka lekára. A lieky asi o analgetikach môže rozhodnúť určite nie o antibiotikách alebo podobne

viktoriaal
3. okt 2024

@180207 to áno ale nie vyslovene pod dozorom je potrebné aby vysokoskolska sestra vedela čo sa ide diať.

melanta
3. okt 2024

@viktoriaal ale samozrejme, aj zdravotná sestra má obmedzenia. Ale činností, na ktoré sestra nepotrebuje lekára je oveľa viac, ako ich má praktická sestra. Pri všetkej úcte, praktická sestra nie je zdravotná. A ak niekto povie, že chce byť zdravotná sestra, tak načo mu písať o praktickej sestre, keď praktická sestra nie je zdravotná.

viktoriaal
3. okt 2024

@melanta to je samozrejme len v podstate majú k sebe blízko no k obom treba školy a nie žiadne kurzy vďakabohu 😆. Maximálne niektoré školy ponúkajú rok štúdia na sanitara ale tam sa vytrácajú asi všetky kompetencie tam je asi len kúpanie, prebalovanie pacienta a podávanie stravy.

panonia
3. okt 2024

Že kurz 😀. ..ja mam SZŠ, som diplomovana sestra a mam aj VŠ. Na zdravotnu sestru musiš mať, strednu školu a minimalne I.stupen na VŠ ošetrovatelstvo.

sszuzu8
3. okt 2024

Externé večerné štúdium na SZŠ

lucylizzie
3. okt 2024

Ahoj, ja mam maturitu z gympla a na SZŠ som si spravila trojrocnu nadstavbu - odbor Diplomovana vseobecna sestra. Takze nemusis mat VS...

hylary
3. okt 2024

Takáto otázka má vždy "pobaví" rovnako ako či na prácu do škôlky stačí kurz 😄😄😄

viestta
3. okt 2024

@hylary alebo ci moze ist robit asistenta ucitela s obchodnou akademiou

hylary
3. okt 2024

@viestta presne ešte To som zabudla dopísať 🫣