Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať, či niekto z Vás nevie, aké vzdelanie je potrebné na to, aby som mohol odstraňovať tetovania. Veľmi by ma potešilo, ak by sa vyjadril aj niekto, kto to robí a vedel by mi povedať realitu. Či treba študovať vysokú školu, strednú alebo stačí kurz s certifikátom. Ďakujem.
Kamarátka si dávala ostraňovať tetovanie. Robila jej to v salóne lekárka. Žiadnu takúto procedúru, kde sa zasahuje do tela, by som si nenechala robiť niekomu s kurzom. Takže šup na medicínu a potom sa naplno venovať estetike.
@marcellka32 Som rád, za Váš názor, ale hľadám skôr fakty.
@rkko97 fakty sú takéto - práca s takýmto laserom patrí pod estetickú resp. plastickú medicínu. Takže je potrebné vzdelanie lekár, prípadne pod dohľadom lekára to môže vykonávať aj sestra, zdravotná sestra. Čiže smer vysoká škola - buď medicína a následne práca v obore a urobiť si atestáciu na estetickú či plastickú medicínu alebo ošetrovateľstvo (to je štúdium potrebné na výkon sestry). je totiž rozdiel tetovať a odstraňovať tetovanie. Na tetovanie stačí kurz. Na odstraňovanie kurz nestačí.
@melanta Super, viete mi poslať, kde je to napísané, že práca s laserom patrí pod plastickú medicínu? Toto chcem nájsť, ale aj nejaký oficálny dokument, kde sa to píše, nech si to môžem naštudovať... Pretože napríklad tetovanie sa uvádza ako voľná živnosť v ofiko dokumente (Ministerstvo vnútra SR) a z reálnych skúseností je to vraj remeselná. Ďakujem.
@rkko97 bavíme sa o procedúre, kde sa narúša integrita kože. Niektoré zákroky estetickej "medicíny" môžu robiť aj kozmetičky, pretože ide o procedúry realizované na povrchu kože, nenarúša sa tými procedúrami integrita kože. Napríklad tetovanie nenarúša integritu kože a preto nie je potrebné VŠ vzdelanie. Avšak to, načo sa pýtaš ty, je už zásah do integrity kože a teda je potrebné byť lekárom.
Prečítaj si zákony:
- zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti
- nariadenie vlády č. 296/2010 o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania.
Okrem toho, výkony súvisiace s estetickou medicínou musia byť zo zákona realizované v zdravotníckych zariadeniach, čiže salón musí mať status zdravotníckeho zariadenia.
Takže ďalšie zákony, ktoré odporúčam preštudovať si, sú:
- zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
- vyhláška MZ SR č. 553/2007 Z. z. ktorá ustanovuje podrobnosti o požiadavkách na prevádzku zdravotníckych zariadení z hľadiska ochrany zdravia
- výnos MZ SR č. 44/2008 o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení.
Ešte doplním - tetovanie, či už okrasné, alebo tetovanie obočia, pier a podobne nezasahuje do integrity kože. Taktiež niektoré povrchové úpravy, kde sa nízko pod kožu aplikujú látky (pery, čelo) nezasahujú do integrity kože. Aj keď môžeme mať ako laici pocit, že veď koža sa pri týchto procedúrach narúša. Nie, ide o povrchové ošetrenia. Preto na tieto činnosti nie je potrebné medicínske vzdelanie. Avšak odstraňovanie tetovania je proces, pri ktorom sa integrita kože narúša.
Ak chceš podnikať týmto smerom, odporúčam v okolí zistiť si recenzie na milú príjemnú lekárku, ktorá prevádzku estetickú kliniku, kde vykonávajú aj túto procedúru a skús ju osloviť, či by ti venovala čas a pokecala o tom, čo všetko toto podnikanie obnáša. Od medicínskeho vzdelania, cez technické a finančné zabezpečnie prevádzky atď. Veľa podnikateľov nemá problém pohovoriť si s človekom o tom, čo jeho podnikanie obnášalo a obnáša.
Ešte doplním - tetovanie, či už okrasné, alebo tetovanie obočia, pier a podobne nezasahuje do integrity kože. Taktiež niektoré povrchové úpravy, kde sa nízko pod kožu aplikujú látky (pery, čelo) nezasahujú do integrity kože. Aj keď môžeme mať ako laici pocit, že veď koža sa pri týchto procedúrach narúša. Nie, ide o povrchové ošetrenia. Preto na tieto činnosti nie je potrebné medicínske vzdelanie. Avšak odstraňovanie tetovania je proces, pri ktorom sa integrita kože narúša.
Ak chceš podnikať týmto smerom, odporúčam v okolí zistiť si recenzie na milú príjemnú lekárku, ktorá prevádzku estetickú kliniku, kde vykonávajú aj túto procedúru a skús ju osloviť, či by ti venovala čas a pokecala o tom, čo všetko toto podnikanie obnáša. Od medicínskeho vzdelania, cez technické a finančné zabezpečnie prevádzky atď. Veľa podnikateľov nemá problém pohovoriť si s človekom o tom, čo jeho podnikanie obnášalo a obnáša.
Tetovanie sa odstráni laserom, a to patrí do rúk lekára...ja by som do žiadneho salóna nešla