Ahoj, poraďte mi prosím kto máte skúsenosť..
Oplatia sa otvoriť potraviny na malej dedine cca 260 obyvateľov???
Ja si myslím že oplatí, nemusia sa trepať do mesta po pečivo, výrobky, príde návšteva nejaké koláčiky, slané pochutiny,malinovky...sladkosti
@anavik29 Podľa mňa áno... Tiež bývame v miestnej časti jednej dediny, v dedine v centre je jednota, vo vedľajšom meste plno obchodov aj Tesco a v tejto našej štvrti tiež malé potraviny a fungujú, odkedy si pamätám. Tiež tu žijú väčšinou dôchodcovia, tí sa aj niekoľkokrát denne prejdú na malý nákup, porozprávajú s predavackou alebo s tým, koho stretnú pri obchode, tak to berú aj z tej sociálnej stránky 😁 a sú radi, že nemusia ísť do centra dediny (je to aj 3-4 km) a chlapi si väčšinou kúpia pivo a pred obchodom popíjajú a debatia 😂 veď ako na dedine. My osobne tam teda nechodíme, len ak fakt niečo malé chýba k vareniu a nechce sa nám do mesta, ale hlavne z dôvodu, že sa tam nedá platiť kartou.
@anavik29 mala by si ich v dome alebo v prenajatom.priestore ? Kde by si nakupovala trvanlivé potraviny máte poblizku veľkosklad ? Aká pekáreň koľko minimálne pečiva ti dovezú ? Nerataj že sa každý deň premelie cez obchod 150 ľudí ale možno tak 40 ...malinovky , nanuky , sladkosti ti dôchodcovia veľmi nebudú kupovať ....nápad je to fajn ale.najprv si zrátaj réžiu ...len odvody koľko budeš platiť mesačné .nápad dobrý 🙂
260 ludi. To moze byt zo 100 rodin, nakupovat nebudu kazdy den a len v tych potravinach, povedzme 30 navstev denne? Kupia rozky, chlieb, malinovku, kolaciky, 10€? Kolko % bude prirazka? Keby bola 50% na nakupnu cenu tak ma z toho nakupu cca 3€ pre seba. *30=100€ denne, zarobok 2000€ mesacne minus najom minus energie...
@anavik29 ja si myslím že sa to neoplatí (neužíví to človeka) V mojej rodnej dedine (400 obyvateľov) dlho fungoval obchodik v garáži - potraviny + rozličný tovar. Taký rodinný obchod. Chlieb/pečivo bolo na objednávku. Mlieko z miestneho družstva na objednávku. Ostatné sme tam nekupovali, cena bola vyššia ako v meste (3km) iba ak narýchlo, lebo sme zabudli kúpiť. Predajňa prežívala len kvôli tomu, že v dedine nie je krčma a teda tento obchodík fungoval aj ako krčma (štamgastov je v dedine dosť).
u mojej babky v dedine je tiež maly obchod, ale myslim si že tiež žije skôr vdaka krčme (2 stoly a 4 lavičky pre štamgastov)
Keby tam predával to, čo má odbyt, tak by sa možno aj uživil. Taký rozličný tovar, okrem základných potravín. Čo poznám takýto obchodík tak tam napr. v jeseň zapisujú, kto by mal záujem kúpiť si zemiaky, kapustu a pod. veci a potom to objednajú vo väčšom množstve.
A nejako spolupracujú s Metrom, kde im dodávajú veľké balenia (6ks a pod.) a niečo na tom získajú.
Závisí od toho kde bývate, teda či je to dedina blízko alebo ďaleko od mesta. U nás sa neuzivili ani jedny potraviny, dodnes ich ani nemáme. A to máme 700 obyvateľov. Takže pri takom počte ako udavas sa podľa mňa neuzivis. Lebo z toho že niekto kúpi chlieb, mlieko a nejakú drobnosť z toho nevyzijes.
tazko povedat, ako v prvom rade sa moze zdat, ze v takejto oblasti musia potraviny proste ist, no ako je vidno, nemusi to tak byt vzdy. jednota nema zle ceny tak neverim, ze by to mohlo byt napriklad len kvoli predavacke
@anavik29 na tvojom.mieste.by som si otvorila.len veľkosť novinového stánku alebo jednej izby v dome a sústredila by som.sa.hlavne na základné zložky ..mlieko , chlieb , múka , cestoviny , ryža daka jedna saláma a.sunka dva druhy sladkosti nejaká voda .alkohol , cigy..plechovkove pivo a jogurtaky vodky dve stoličky a stôl so slnečníkom a budeš zarábať na pive 😁..robila by som na objednávku .jeden deň objednajú na druhý majú iné veci ...
Záleží aj ako ďaleko je dedina od mesta
@anavik29 nie a ešte raz nie.Stravis tam každý deň od rana do 17-18 plus sobota doobeda , ak chces aj zeleninu ovocie zvadne Ti to, ľudia to majú v záhrade, ak sú tam väčšinou starší ľudia ti kupujú po skromne, alebo deti im privezú nákup, mladší si nakúpia cestou z práce inde.Kupovat budú cigarety, alkohol, pivo...u mamy na dedine je taký obchod len prežívajú a to majú 2500 obyvateľov a Jednota tiež zatvorila a zostal len ten miestny obchod majú okrem toho sviečky, handry, čistiace prostriedky, trocha z papierníctva taká vsehochut....unudis sa tam celý deň a čakať pokým niekto príde budeš butlava vŕba pre ľudí čo sa chcú vykecat.Mraziaky, chladničku, váhu, pokladňu, regále, tovar....neviem aký príjem očakávas veď sa chod pozrieť do Jednoty pred zatvorením aké je číslo na bločku uvidíš koľko ľudí tam bolo či oni už zatvorili?ale po skúsenostiach aké sme mali my s obchodom nikdy viac.Vzdy niekto v obchode, niekto pre tovar a potom ľudia urazení, že v Tescu stojí jogurt v akcii menej
U nasej babky take boli ale "slo skor o dobrocinnost" ako nejkay zarobok... chlieb a pecivo len na objednavku 3x do tyzdna... a otvorene 2hod rano a dve poobede ...potraviny velkosti vacsieho novinoveho stanku...este v case ked v 4km vzdialenom meste nebol lidl a kaufland chodili ludia castejsie potom uz ozaj len ti dochodci kt nevladali ani auto soferovat a tym majitelka nosila masove a.mliecny vyrobky len na.objednavku a predavali rodicia majitelky dochodci lebo.majitelka musela chodit do prace... takze ak mas blizko mesto tak ja oaobne by som.do toho nesla
Dnes o tom bola relacia na Radio Slovensko: potraviny na dedine sa oplatia od 1000 obyvatelov vyssie..
Neoplatí sa to. Viď príspevok používateľa hiro. Žijem na samote 4 km od dediny, ktorá má cca 200 duší. Absolútne sa to neoplatí, už traja to skúšali, momentálne sú tam potraviny otvorené hodinu ráno a hodinu počas neskorého poobedia. Skladba ľudí podobná, starší sledujú bedlivo ceny, lebo každý majiteľ to, čo stráca na malom obrate, chce dobehnúť na vyššej marži. A na to sú starčekovia citliví....takže ráno sadnú na bus, a v 10 km vzdialenom mestečku nakúpia čo treba...potraviny dennej potreby a rýchloobrátkový tovar zvládnu vo vedľajšej dedine, kde je coop plus pekáreň...
Už krčma tu má problém prežiť, tiež je otvorená hodiňu ráno, hodinu na obed, a cca tri hodinky večer počas víkendov. Ak by tu neboli chalupári, krachne aj krčma. Takže tak. Ruky od toho preč😊
Predavačka bol u nás čistá katastrofa, veľa ľudí kvôli nej nechodilo do obchodu....tržby mala cca 9000,- eur mesačne, podľa mna to nie ja zas tak málo ???
Su tam aj ine potraviny? A aka je skladba obyvatelstva?