Postup pri otvorení palacinkárne

simib
25. nov 2014

Dobrý deň,chcela by som si otvoriť palacinkáreň a rada by som vedela rady,čo všetko potrebujem.Nemám vzdelanie na to a viem že treba preto zodp.zástupcu.čo dalej?musí byť zamestnaný to viem,ale ako?TPP,na dohodu,alebo ako?aké sú potom odvody za neho?a všetky ostatné veci okolo?aké plány vypracovať a tak.niečo viem a rada by som mala všetko,ako má byť 🙂 dakujem

stefka33
25. nov 2014

Ty vlastne chceš celé know how, či ako sa to píše. 🙂 Za takéto veci sa draho platí.

simib
autor
25. nov 2014

@stefka33 nie.chcem vedieť hlavne za toho zodp.zástupcu ako to je a kolko vecí ohladom prevádzky.Know how by bol recept ak sa nemýlim 🙂

mummy01
25. nov 2014

@simib ak chces uspesne podnikat tak si musis vediet poradit aj s vecami okolo toho,odporucam ti pozriet si zakonnik prace.Je lahke nechat si radit ale skutocne sa chces spoliehat na rady typu jedna teta povedala? A uctovnictvo si budes sama robit?

simib
autor
25. nov 2014

@mummy01 ja nechcem rady či to vôbec otvoriť a aké bývajú tržby a či sa to oplatí?Len radu,lebo už asi mesiac hladám že či musí byť zodp.vedúci na TPP alebo dohodu a na úradoch nemali čas,aby mi podali info :(

katkasofi
25. nov 2014

@simib www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/1027/categ...

nevšímaj si komenty typu know how... Kkso baby ešte to aj lajkujete.... Bola položená otázka z bežného podnikateľského prostredia, zakladatelka sa nepýtala na recept na palacinky alebo plnku do nej....

stefka33
25. nov 2014

@katkasofi No dovoľ! 😀 😀 Baby nevšímajte si ju! Lajkujte mňa! 😀

simib
autor
25. nov 2014

@katkasofi dakujem,určite to pozriem.presne si to vystihla.Niekto kto potrebuje vyvolať niečo a nevie ani čo to znamená.nevšímam si takéto narážky,lebo by to nikam neviedlo 🙂

destra
25. nov 2014

nezabudni na hygienu 😉 s vlastnej skusenosti ich zavolaj este kym mas hole steny. poradia ti co a ako,lebo ked to budes mat hotove alebo polovicu spravene,moze sa stat,ze to budes musiet prerobit.potom ich samozrejme opat zavolas na finale.taktiez obehat DU,ŽU,ale to asi vies 😉

katkasofi
25. nov 2014

@simib veru hygiena je iný oriešok 😀 tú určite popredu ako radí @destra. Na tieto veci pozor, my máme masiarne tak si vieš predstaviť.... 😉

meluela
25. nov 2014

@mummy01 @stefka33 a co vy tiez smazite palacinky alebo langose v tom istom meste ze mate take blbe poznamky? 😀 trapne.
kebyze viem, tak rada poradim, zial o tom nic neviem ...

@simib potom napis ked budes mat otvorene, urobime si s detmi vylet na palacinky 🙂

stefka33
25. nov 2014

@katkasofi
@simib No baby nerobte zo mňa idiota zasa. Až som si pozrela, na wiki či sa ozaj tak mýlim. Tak sa kuknite aj vy. Zamyslite sa nad tým aké otázky boli položené a aké definície slova know how existujú. Nepotrebujem vyvolať nič a ani sa hádať.

stefka33
25. nov 2014

@meluela Trapka si ty. 😉 Ja tu aspoň nikoho neurážam. Vlastne až doteraz. 😀

skaredekacatko
25. nov 2014

@simib tak uz som to tu pisala do nieakej temy. Budes potrebovat kuchara vyuceneho aby ti dali zivnost lebo ta je viazana a on bude garant. Potom pojdes ma danovy urad daju ti cislo nasledne hygiena treba mat hygiencke minimum plus hygienicky plan tak nieak sa to vola to im tam das a cakas na schvalenie ale este predtym to obkuknu a potom pojdes na mestky urad nahladit prevadzkaren a otvaracie hodiny tod svjo tak v skratke 😀

simib
autor
25. nov 2014

@stefka33 Nerobíme idiota aby si si to zle nevysvetlila,ale ak si čítala wiki tak vieš že know how je a kopírujem:Know-how sú špecifické vedomosti, ktoré má jedinec alebo spoločnosť [podnik] o výrobku alebo výrobnom procese.Ja som sa nepýtala ani na výrobu ani na výrobný proces,ale čo potrebujem na otvorenie z hladiska spôsobilosti.Toť vsjo.Viac toto nekomentujem 🙂
@destra dakujem.ano hygieny sa najviac bojím a tú budem určite volať prvú 🙂

simib
autor
25. nov 2014

@meluela určite napíšem 🙂 dakujem

stefka33
25. nov 2014

@simib Trošku si to skrátila 😀
Know-how

Know-how znamená (podľa KSSJ) aj všeobecne informácie, vedomosti.

Know-how [vyslov: nouhau] (z angl. doslova "vedieť-ako") je (pôvodne anglický) výraz z oblasti najmä výroby, ekonomiky a práva, ktorý nemá jednotnú ani presnú definíciu (čo výslovne zdôrazňujú viaceré zdroje[1]). Príklady definícií z literatúry:

Know-how sú výrobnotechnické poznatky, ktoré zvyčajne nie sú výsledkom vedeckej alebo tvorivej činnosti, ale dlhodobej skúsenosti s optimálnym priebehom určitého procesu, technológie, receptúry. Zahŕňa nesporne celý rad skúseností získaných predovšetkým zo širokej oblasti techniky, ale aj obchodu a podnikania. Niekedy sa týmto výrazom označujú výrobné skúsenosti alebo technická pomoc či technické informácie. Vymedzenie pojmu know-how nie je...jednotné. Niekedy sú pod pojem know-how zahrnuté aj nechránené (utajované) vynálezy, výsledky výskumu a vývoja a ďalšie výsledky tvorivej činnosti, prípadne celé súbory poznatkov, vrátane nechránených vynálezov a poznatky i skúsenosti s ich využívaním.[2]
(Na účely tohto nariadenia:...)Know-how znamená balík nepatentovaných praktických informácií vyplývajúcich zo skúsenosti a testovania, ktoré sú tajné, podstatné a identifikované: v tomto kontexte "tajný“ znamená, že know-how nie je všeobecne známe alebo ľahko dostupné; „podstatné“ znamená, že know-how zahŕňa informácie, ktoré sú nenahraditeľné pre výrobu zmluvných výrobkov alebo uplatňovanie zmluvných procesov; „identifikované“ znamená, že know-how je popísané dostatočne zrozumiteľným spôsobom tak, aby bolo možné overiť, či spĺňa kritériá utajenia a podstatnosti.[3]
Know-how sú špecifické vedomosti, ktoré má jedinec alebo spoločnosť [podnik] o výrobku alebo výrobnom procese, často získané rozsiahlym a nákladným výskumom a vývojom (VV). Podľa predpisov o hospodárskej súťaži Spoločenstva sa know-how obyčajne považuje za súbor technických informácií, ktoré sú tajné, podstatné a identifikované. "Tajné" znamená, že balík know-how ako súbor alebo v presnej konfigurácii a zostave svojich prvkov nie je všeobecne známy alebo ľahko dostupný. "Podstatné" znamená, že know-how zahŕňa informácie, ktoré musia byť užitočné. "Identifikované" znamená, že know-how je opísaný alebo zaznamenaný tak, aby bolo možné overiť, či spĺňa kritériá tajnosti a podstatnosti.[4]
Know how je súhrn výrobne a technicky využiteľných poznatkov a skúsneností rozmanitej povahy, s ktorými možno zmluvne nakladať za predpokladu udržania ich utajenosti. Výraz... je vo svete rozšírený približne v tom význame, ako vymedzuje náš Obchodný zákonník pojem obchodné tajomstvo.[5]
Pojem know-how označuje nielen tajné recepty a postupy, ale aj techniku spojenú s patentovaným výrobným postupom alebo procesom, techniku, ktorá je nutná, aby patentovaný vynález mohol byť využívaný, a ktorá umožňuje majiteľovi patentu využívať ho v širšom technickom rozsahu. Tento pojem označuje praktické procesy, zvláštne vlastnosti a technické vlastnosti získané výrobcom ako výsledok výskumu, ktoré dosiaľ nie sú známe konkurentom.[6]
Know-how je súhrn znalostí, skúseností, poznatkov a informácií potrebných pre výrobu, prípadne prevádzku, a ich technické uskutočnenie, pričom sa medzi ne spravidla nezahŕňajú tie ich časti, ktoré sú predmetom priemyselnoprávnej ochrany.[7]
Know-how je súbor nezverejnených znalostí a praktických skúseností najmä z oblasti organizácie a riadenia výroby (tzv. technické know-how) (napr. informácie o výsledku výrobných skúšok, znalosti výrobných procesov, technická dokumentácia, isté receptúry)Predmetom know-how môžu byť podľa niektorých názorov aj znalosti a skúsenosti z podnikovej organizácie alebo obchodné znalosti, ako napr. znalosti dodávateľských zdrojov, zoznamy zákazníkov, ale aj znalosti efektívnych obchodných metód (tzv. obchodné know-how)...Ak je predmetom týchto znalostí konštrukcia istého zariadenia hovorí sa niekedy o tzv. konštrukčnom know-how.[8]
Know how je špeciálna znalosť alebo zručnosť; znalosť ako robiť niečo ťažké, najmä pri plánovaní a začatí niečoho nového, napr. nového procesu alebo strojového zariadenia, alebo pri prekonávaní nejakých ťažkostí, napr. likvidácii požiaru v ropnom vrte[9]
Know-how obyčajne označuje vedomosti a skúsenosti technického, obchodného, administratívneho, finančného alebo iného charakteru, ktoré sa môžu používať komerčne, a ktoré nie sú chránené patentom alebo registrovaným.[10]
Know-how sú špeciálne vedomosti z podnikových alebo technických skúseností, napr. výrobné skúsenosti, najmä odbytové skúsenosti a pod.[11]
Know-how je súhrn výrobnotechnických a obch. skúseností, výrobno-obchodné skúsenosti; informácie, vedomosti[12]

simib
autor
25. nov 2014

@skaredekacatko super.takéto niečo som potrebovala.viem že musí byť zodp.vedúci ktorý spĺňa kritéria a ktorý bude ako píšeš garant,len nikde sa neviem dočítať,či musí byť len na TPP a teda aspoň na min.mzdu a z toho odvody,alebo môže byť aj na dohodu napr.na hodinu denne za fakt napr.100€ a z toho odvody.neviem teraz presne či 34% alebo ako to už je sú odvody ak si szčo :(

simib
autor
25. nov 2014

@stefka33 stále je to hlavne o výrobe,tak neviem o čo ti ide.Ak nechceš a nevieš tak nemusíš radiť,ale už nepíš podobné výroky,na ktoré som sa nepýtala a ktoré mi nepomôžu.dakujem

barborazilina
25. nov 2014

@simib Ahoj, kukni zakon o zivnostenskom podnikani ... na tejto stranke by mal byt aktualizovany ... http://www.minv.sk/?zivnostenske-podnikanie
Hygiena je tiez dost podstatna ... a neviem ci na ohlasenie prevadzky nie je potrebne aby mal vlastnik nehnutelnosti aj vyriesenych poziarnikov ... ale toto fakt neviem na 100%.
Ja som zo Ziliny ale na okresnom urade odbor zivnostenskeho podnikania mame nieco ako info okienko a tam poradili ... aspon ked som nieco riesila pred 2 rokmi tak tam boal celkom mila ochotna pani ... ale mozno som mala len stastie ...

stefka33
25. nov 2014

@simib Dobre, idem ja otravovať inde. 🙂 Tak dobrú noc. Nech sa ti darí. 🙂

simib
autor
25. nov 2014

@barborazilina no dnes mám čo čítať.dakujem pekne.no požiarnici ma ani nenapadli.vidíš?u nás tiež poradili a dokonca aj na hygiene,ale teraz som mala smolu na neochotnú tetu.Ale nedám sa odbiť a určite zájdem ešte raz.

barborazilina
25. nov 2014

@simib Jasne drzim prsty 🙂

buba1993
25. nov 2014

Musí byť dokonca vypracovaný evakuačný plán a podobné hlúposti. Teda v reštaurácii to tak musí byť.

skaredekacatko
25. nov 2014

@simib nie na zmluvu to mi povedali unas na zivnostenskom brala som fungujucu pizzu k nam a ma chlapil presviedcal co to daval ze to ide na volnu zivnost ze to polotovar a potom raz dosla kintrola a bolo stadtie ze mi nedali pokutu na zivnostenskom som sa potom pytala kedze ja mam vystudovanybpedagogicky smer a toto mi povedali. To bolo pred pol rokom. 😝 hygiema aspon unas je v pohode nerobili problemi a to mame tu pizzerku v takej kutici.myslim vyrobmu lebo na zaciatku to bola len kavisren a kychynka bola len pro forma na zmrz pohare

vikusjk
18. apr 2016

@simib ahoj, mna by zaujimalo, ci sa ti to podarilo nakoniec otvorit a ci sa ti dari 🙂

simib
autor
18. apr 2016

@vikusjk no veru že nie.Palacinky robili už naše pra-pra babky a zrazu chce štát milion povolení a praxe a nedá sa len tak jednoducho začať. Takže som si našla normálne prácu a popri tom chcem otvoriť bufet a tam budem mať polotovary, lebo inak sa to na SVK ani nedá.

vikusjk
19. apr 2016

@simib 😕 toto je banánová republika fakt 😠

stonozkasimona
24. júl 2020

Dobry den, zaujmalo by na ako to nakoniec dopadlo 🙂 podarilo sa vam rozbehnúť palacinkaren?