Prosim radu som pn 1 mesiac vypisal ma gynekolog dnes som bola podpisat papiere v praci kvoli vyplate, nato mi sefka oznamila ze dufa ze zostanem pn do konca kym nenastupim na matersku .Ja sa mam vratit hned ako prestanem krvacat takze nastup spat planujem aj gynekolog mi povedal ze do nastupu na MD nebudem pn . Ako to mam riesit ked zamestnavatel so mnou uz nepocita a nechce aby som sa vratila a zariven mi gynekolog neda pn do zaciatku MD???
Ja som bola cez obvodnú na PN.Gynekolog ti môže dať odporúčanie na klud. režim a obvodná ta dá na PNku.
@tmtm myslite ze to mozem ist z jednej pn od gynekologa do druhej pn od obvodnej lekarky ? Keby to bolo mozne tak to by bolo pre mna najlepsie riesenie ...
@kamasovadana
A chceš byť PN?
Oznámila si v práci oficiálne, že si tehotná?
Ak áno a chceš pracovať (možno aj kvôli zárobku), tak ti to môže byť jedno, že s tebou nepočíta, veď si stále zamestnanec, tak nechápem. Už si zrazu navyše?
@kamasovadana ja si myslím, že áno.Uz si nepametam ci som bola ja od začiatku na PN cez obvodnú alebo gynekológa najprv. Ale podla mňa to je jedno. Ved ak máte problémi hoci aké v tehotenstve tak není dôvod aby ste nemohli byť PN. Ale gynekológ môže dať PN len na gynekologické problémi. Obvodná môže dať na hoci co. A na materskú vtedy nastupujete vten najskôrsi možny termín.
@kamasovadana tiež ma obvodná vypísala do konca, bola som po celý čas PN ani kontrola u mňa raz nebola. 😉
Napodobne som PN celý čas, od začiatku tehotenstva, žiadna kontrola nikdy neprišla, o 3 týždne sa už vypisujem na MD. Ak máš problémy, netreba sa prepínať, tehotenstvo je pekná otrava a niektoré ženy to ozaj horšie zvládajú ako iné, tak si treba premyslieť ci chceš chodiť do roboty a tam sa stresovat (ide jeseň, potom Vianoce, žiadna uhorková sezóna) alebo budeš radšej doma v kľude čítať knižky a kukať seriály a prežívať zo dňa na deň nejako do pôrodu. Ty sa musíš rozhodnúť, na PN môžeš byť do konca. Ak máš dobrý vzťah s doktorom, tak aj bez nejakej vážnej diagnózy
Však nech šéfka dufa... Ak nie si chorá, normalne do práce
@nika3136 moja zmluva konci v januari a kedze som musela ist na pn pretoze uz 3 krat krvacam nakolko mi neprisposobila pracu musim dvihat 24kg bedne,tak ona so mnou nepocita a nechce si zobrat na zotpovednost ze pridem spat nakolko mi pracu prisposobit nechce. A uz ma niekoho z rodiny za mna ...tak by jej vyhovovalo aby som ostala na pn ... a ked sa takto sprava ani ja uz tam moc nechcem byt, myslim ze pracovat niekde kde ta nechcu nieje bohvie co:(
@kamasovadana
Akože nechce prispôsobiť? Veď existujú zákony, na to je malá pani. Ak nie, tak jej pošli kontrolu. Si chránená osoba, nesmieš robiť tak namáhavú prácu a už vôbec ťa nemôže donútiť neprísť.
Zostaneš PN za polovicu financií, čo by si bežne zarobila? Ak môžeš, ešte by som pracovala. Šéfka by mi mohla fúkať práškový cukor do ....
@kamasovadana tiež by som medzi rečou s ňou spomenula inšpektorát práce 😏
Viete ona je sukromnicka a tymto sa snazi aby docielila to svoje ...najradsej by bola keby som sama dala vypoved a odysla aby nemusela nic platit.Viem ze by bolo dobre tam niekoho poslat len si neviem predstavit co by potom robila hned by vedela ze som jej poslala ja.A ja uz mam tychto natahovaciek naozaj dost som tehotna 17tyzdni celkom nahodne uz sme mali byt na umelom oplodneny a zrazu som otehotnela po 7 rocnom snazeny ...som z tohoto unavena a nechcem sa snou stale natahovat☹ A hlavne este mi musi potvrdit papier na matersku tak nechcem hadky ...a uz vobec tam v takomto prostredi pracovat ked si tehotna a niekto ta snazi vytlacit z prace...myslim ze si skusim vybavit druhu pn a uskromnim sa s peniazkami...viem ze na to nema pravo ale radsej budem v klude doma,uzivat si babo v brusku🙂 ako sa kazdodenne hadat snou ze nechcem dvihat tazke veci a behat po rebrikoch.
@kamasovadana
No počkaj.
Máš nie len povinnosti, ale aj svoje práva
1) Neodídeš. Ak si oznámila, že si tehotná, nemôže ťa vyhodiť (a ty by si bola hlúpa, ak by si odišla dobrovoľne)
2) Papier ti potvrdiť musí
3) Ak by aj vedela, že si jej to poslala ty, zrejme s tebou už ani nepočíta, podľa toho čo tu píšeš. Záležalo by na tom? Si tehotná, má ti prácu prispôsobiť a ak nie, vôbec by som nebrala ohľad
Chápem, že kľud je najpodstatnejší. Len neviem, či náhodou nemá PN vplyv na výšku materskej, tým pádom budeš trpieť aj ďalšieho pol roka po narodení bábätka.
@kamasovadana určite by som to nehrotila, viem pochopiť aj majiteľku že ak máš v práci zvíhať 20kg bedničky a nemôžeš , čo ti dá robiť?jej robotu? alebo sedieť u nej v kancli a robiť jej kávu? čisto teoreticky ti môže dať každý deň upratovať a odídeš sama🙂podľa mňa ti navrhla korektné riešenie pre obe strany - ty budeš na PN a vynosíš zdravé bábätko a ona si nájde nového zamestnanca.....Veď zamestnaná budeš tak či tak až do januára kedy ti skončí PP. Tebe bude tiež lepšie pokiaľ krvácaš ak budeš mať kludový režim....Keď už ti bude chcieť gynekológ ukončiť PN popros obvodnú, že stále si unavená, býva ti zle a v práci máš náročnú robotu....Ale nie je povinná ťa vypísať ak už nebudeš mať žiadne ťažkosti. Aj jej aj gynekológovi chodia kontroly, revízny lekár vždy kontroluje dlhodobé PN - prečo, či sú nutné.....Takže potom jedine zemniť gynekológa, pripadne ukončiť PN, v práci pár dní dovolenka a opäť ďalšia PN s fiktívnymi ťažkosťami(napr.že opäť krvácaš) a potom by ťa gynekológ nechal na PN až do konca a na rizikovom.....Kontroly chodia aj tehotným , takže spoliehať sa že 10nepríde kontrola a práve tebe nepríde je naivné....Mojej tehotnej kolegyni prišla 3x kontrola a bola na rizikovom....
@evittam ty určite budeš vedieť ako je to s materskou po PN. Čo by si jej doporučila?
@kamasovadana Ak si mala take problemy s otehotnenim a uz si viaktrat krvacala urcite zostan doma lebo v praci by si mala iba stresy a to by ti mohlo ublizit. Samozrejme bolo by treba si prepocitat kolko by ta stalo penazi keby si isla na matetsku priamo po PN. Skus zavolat do socialnej poistovni a informovat sa. Ak by si to financne zvladla urcite zostan PN ale v praci oznam ze si tehotna aby ta nemohli vyhodit. Budes chranena aj po tejto stranke.
@kataka10 Ju nevyhodia jej skonci zmluva.
@kamasovadana Nemusíš byt PN ak bude casom vsetko v poriadku. Ja som tiez krvacala na začiatku tehotenstva, bola som PN a potom som pracovala az do nástupu na MD. V praci poziadas o preloženie ak pre teba "mudra" pani sefka nemá vhodnú prácu tak ty mozes byt doma so 100% nahradou mzdy. Ci radšej budes mat 55% a obmedzená vychadzkami?
@kamasovadana A co keď je sukromnicka?! Platia pre nu rovnake zákony. Uz si treba prestať nechávať s.at na hlavu-to pisem vseobecne. Lebo ludia su po.rati so sukromnikov.
@jamatkaroka Co som uz napísala. S MD po PN je to rovnaké ako pred PN. Ak na nu nastupi v r.2020 tak VZ pre MD bude hruby zdanitelny príjem za r.2019 ak este v r.2019 tak hruby príjem za rok 2018 ak pracuje u toho isteho zamestnávateľa. PN vysku neovplyvňuje ako ani dni PN sa nepočítaju.
@evittam viem že v automobilkách to tak robia ak je žena tehotná, tak prac.dobu presedí v nejakej miestnosti v práci, ale pochybujem že súkromník jej nenájde prácu...možno nebude zdvíhať bedničky ale dá jej upratovať sklady alebo kancelárie, ale sedieť ju asi nenechá, hlavne keď miesto nej musí prijať nového človeka a ju platiť.....
@kamasovadana
V prípade, ak tehotná zamestnankyňa vykonáva práce, ktoré ohrozujú jej tehotenstvo, škodia organizmu, resp. sú podľa už vyššie spomenutého zoznamu prác zakázané, zamestnávateľ je povinný dočasne upraviť pracovné podmienky zamestnanca tak, aby boli akékoľvek škodlivé faktory práce vylúčené.
Vzhľadom k tomu, že nie u každého zamestnávateľa je možné rátať s možnosťou úpravy pracovných podmienok, a teda pokiaľ úprava pracovných podmienok nie je možná, zamestnávateľ dočasne preradí tehotnú zamestnankyňu na inú vhodnú prácu, pri ktorej dosiahne rovnaký zárobok. Ak nie je možné takéto dočasné preradenie v rámci toho istého druhu práce (t. j. druhu, ktorý má zamestnankyňa uvedený v pracovnej zmluve), zamestnávateľ preradí tehotnú zamestnankyňu na prácu iného druhu, avšak len po predchádzajúcej dohode s ňou. V praxi nie je vylúčený aj taký prípad, že preradenie na inú vhodnú prácu nie je možné, pretože zamestnávateľ takú prácu nemá k dispozícii alebo tehotná zamestnankyňa nesúhlasí s preradením na iný druh práce, prípadne nie je možné jej preradenie na dennú prácu (pokiaľ ide o zamestnankyňu pracujúcu v noci). Zákonník práce v takom prípade ukladá zamestnávateľovi povinnosť poskytnúť tehotnej zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jej priemerného zárobku.