Poraďte prosím - stará alebo nová práca?

emilia12345
12. nov 2018

Ahojte, som slobodna mamicka, staram sa o 3 rocnu dcerku.
Mam vysoku skolu, ekonomickeho zamerania a ovladam dva jazyky.
Pracujem momentalne na zivnost v jednej firme, kde si zarobim od 800 do 1000 eur v cistom mesacne. (cast zlozky mam fixnu, cas variabilnu). Kedze pracujem na zivnost prvy rok neplatim si socialne odvody, iba zdravotku. Gastrace nemam, platenu dovolenku ano.Praca ma velmi nebavi, polku casu pracujem manualne, ale robim max 7 hodin, pracu mam 15 minut pesi od domu, dieta stiham vyzdvihnut zo skolky, popripadne si ist cez robotu nakupit..
Dostala som ponuku prace v stabilnej firme s nastupnym platom 1500 eur plus rocny bonus, kazdorocne zvysovanie platu, mozny karierny rast.
Do prace by som musela chodit 30 minut autom, pracovna doba by bola 8 hpdin, ale trosku o tom pochybujem kedze v tychto firmach sa vacsinou vzdy robia nadcasy..ale tazko povedat..
V sucasnej praci mam momentalne (nie mojou vinou) iba 800 eur v cistom, co mi nevychadza.
Myslim, ze keby chcem z prvej odist dohodneme sa na fixe minimalne 1000 eur mesacne, kedze predtym sme boli na tuto pracu dve a firmu sme vysli okolo 1500 eur spolu a pracu s prehladom zvladam sama. Pracu y som sice ja osobne ohodnotila na moyno 600 eur v hruom, ale zas na druhej strane mi doveruju, viem vseliake zakulisne info a majitelia su casto odcestovani a potrebuju tu zodpovedneho cloveka.
Moja dilema je, ci zostat v prvej praci, ktora je velmi pohodna pre mna ako slobodnu matku, ale je financne neista. Alebo ist do druhej prace a mat viac peniazi menej casu? podotykam ze v kraji kde byvam ked som si hladala pracu viac ako 1150 nastupny plat mi dat nechceli.. Dakujem za radu

katarinamarkova
12. nov 2018

@emilia12345 no ak je nástupný plat 1500€ predpokladám v hrubom, daj si to do čistého .....1000niečo?
ten bonus? na základe čoho ho môžeš dostať? je to nejaká fixná odmena alebo len nedosiahnuteľné lákadlo pre tých čo makajú na 200%?
cesta autom - náklady?
ktorá práca by ťa bavila viac?
pracovný čas hovoríš 8 hodín - zisti si ako je definovaný v prac. zmluve - ak to bude ,,super mega flexi prac. čas, tak rátaj s tým, že v práci budeš tráviť v priemere 9 hodín, lebo prácu bude treba spraviť a vykrátiť si hodiny môžeš v prípade, že to prevádzka dovolí - čo je popravde vačšinou nikdy - - možno nie, možno áno........vačšinou to je tak.
zisti si aj to OD - DO koľkej budeš musieť v novej práci bývať a či tým pádom nebudeš musieť riešiť optrovateľku.

toto by bolo pre mňa ako mamu podstatné, lebo od tohto hlavne závisí či viac prerobím ako zarobím. plus do prerobenia či zarobenia rátam aj čas na svoje dieťa.

belllinka
12. nov 2018

1500 v čistom? Lebo z hrubého je to 1134 v čistom, odrátaj si benzín, čo bude celkom dosť. A dieťa ti bude mať kto vyzdvihovať zo škôlky, keď nebudeš stíhať?

emilia12345
autor
12. nov 2018

@belllinka
@katarinamarkova je to samozrejme v hrubom..bonus je podla rocnych vysledkov spolocnosti..ano dieta by mi mal kto vyzdvihnut pri najhorsom.. mne ide skor o to, ze v tej firme je neaka perspektiva profesneho rastu, plus stabilita - tu mozu zo dna na den so mnou ukoncit pracovny pomer (tak to spravili s kolegynou aj ked myslim ze so mnou by to tak nebolo lebo sa pozname uz dlho), taktiez nemam narok na pnku a teda ten dochodok no neviem..plus v deccembri mi vychadza zarobok v cistom 590 eur a nie mojou vinou, co sa mi teda rozhodne nepaci..ale tak toto je vec co by sa dala odkomunikovat..

zuzanka.zuzu
12. nov 2018

@emilia12345 "perspektíva profesného rastu" je tiež taký med okolo huby s prepáčením... to môže aj nemusí vyjsť. tak aby si sa neprerátala a o rok nebola nešťastná/nedocenená v novej robote. a to každoročné zvyšovanie platu je garantované v kolektívnej zmluve? lebo ak nie, tak ani toto nemusí vyjsť.
navyše peniaze nie sú všetko (teda ak si máš z čoho vyberať a nie si v situácii, že niečo musíš zobrať lebo nie je na chleba). ja som RAZ odišla kvôli sľúbeným vyšším peniazom - druhý krát som tú CHYBU už nikdy neurobila a ak som odišla, tak kvôli lepším podmienkam, už nie kvôli vyšším peniazom.
držím palce pri výbere 🙂 a neprepočítaj sa, niekedy treba dať na pocit.

saslavka73
12. nov 2018

No a v tejto starje robote si na živnosť? Takže budeš platiť odvody?

belllinka
12. nov 2018

@emilia12345 Ten benzín by ťa vyšiel koľko? 30 km je dosť, to bude podľa mňa aj tých 300 eur, neviem, úplne hrubý odhad, aj podľa toho , aké máš auto...

rora
12. nov 2018

Ja by som volila istotu prvej práce pred lákavou vidinou vacsich penazi - s nimi by aj tak prisli aj mínusy ktore by po case mohli zacat vadit - cestovanie napr. v zime sa vie z polhodiny natiahnut na hodinu,s tym spojeny stres, pohonne hmoty su tiez fajna polozka atd..... :( ale v konecnom dosledku sa ty rozhodujes... ja som sa rozhodla tiez pre pracu ktoru som mala istú, blizko domova ALE slabo platenú... no tu istotu a blizkost som si cenila viac.

evitka83
12. nov 2018

@emilia12345 podla mna skor ako MK ti pomoze pero a papier a jednoducha matika. Napis si plusy a minusy. Kolko je cisty prijem - naklady na dopravu, cas straveny s cestovanim, moznost DV, homeoffice a pod. Cas na dieta samozrejme. A s akou mierou neistoty mozes ratat. Ake mas uspory, keby si prisla o pracu atd. Akoze sama viem, ze robit pracu, ktora ma nebavi je na gulku. Ale nepoznam ten pocit v kontexte byt slobodna matka. Ja by som volila moznost karierneho rastu, pokial je to sklbitelne s dcerou, pripadne su otvoreni nejakym kompromisom, ze cast prace spravis vecer, alebo homeoffice ked je mala chora a pod. Ale pokial je tam velke riziko neistoty, ze o ten flek mozes lahko prist, este by som asi chvilu vydrzala v prospech istoty v tvojom pripade

eliska13
12. nov 2018

@emilia12345 zostala by som kde som
To, že robíš 7 hodín cez prácu si nakúpis, vyzdvihnes si dcéru je malé plus.Istotu a stabilitu nebudeš mať nikde.Dochadzanie benzín, v zime sneh, možno Ti dajú menej ako tvrdili, dlhšia prác doba a určite nadčasy veď aj ty to už tušis....

emilia12345
autor
12. nov 2018

@eliska13
@evitka83
@rora
@belllinka
@zuzanka.zuzu
@saslavka73 dakujem baby za nazory..no praveze mne sa tato robota nezda moc stabilna, kvoli tomu ze nemam vyhliadky na zvysenie platu a teda dochodok nula bodov, taktiez keby som ochorela..a hlavne financne mi to moc nevychadza..v druhej ma odradza to cestovanie, bolo by to tak 100 eur mesacne a tiez sateda bojim aby z 8 hodin nebolo 10..

dominika6
12. nov 2018

@emilia12345 ja by som rozmýšľala inak..si slobodná matka..bez partnera a dieťa je ešte len v škôlke..
presťahovala by som sa za prácou a dieťa dať do najbližšej škôlky..
cestovanie a náklady vyriešené,pretože cesta a dieťa je tá najhoršia kombinácia ked chceš ísť za karierou..

janinah
12. nov 2018

ostala by som v prvej práci a hľadala iné bočné možnosti privyrobenia,ak vieš jazyky a si ekonomka,tak by to nemal byť problém

darina77
12. nov 2018

onedlho si budeš musieť platiť odvody, za mna jednoznačne nová práca

sandri
12. nov 2018

Ahoj, chapem tvoju dilemu. Neviem kolko mas rokov, ale ak nemas po 40-ke, kariera ti nikam neujde ak este 3-5 rokov pockas. Pri praci na tpp pocitaj aj s obedovou prestavkou. Teda nie si v praci 8.hod, ale minimalne 8,5 hod. Pises, ze zvladas pracu, ktoru ste robili predtym 2. Tak nech ti zvysia plat. Druha vec je kolko budes v sucasnej praci za terajsich podmienok platit, ked zacnes platit odvody. Nepises, ci novy zamestnavatel ponuka dalsie benefity - dovolenka navyse, sick days, 3. pilier... Ja by som si na tvojom mieste zratala naklady v pripade novej prace + cas straveny cestovanim verzus menej penazi, ale viac casu s dcerou. Ja som takto odisla z prvej roboty - praca ma bavila, ale peniaze nic moc, robila som kopec nadcasov a ked som sefovi povedala, ze som si nasla novu pracu, kde mi ponukli o 30% vyssi plat a ze ak mi plat zvysi, tak zostanem, nechcel o tom ani pocut. Tak som odisla a nelutujem.

juliet86
12. nov 2018

no v zamestnani tpp mas narok aj na 7krat lekar rocne. 7 krat doprovod k lekarovi. tak isto ocr. a zaratava sa ti to do dochodku viac. spis si aj ine naklady co mobil co pocitac kolko dni dovolenky 20? 25? sick days? prisoevok na kruzok pre dieta a rozne ine...
ale zvaz si pojdes do novej prace ochories ty ci dieta a budete pn ci ocr a tak ti daju vypoved v praci.... co potom? good luck

emilia12345
autor
16. nov 2018

@katarinamarkova
@belllinka
@zuzanka.zuzu
@saslavka73
@juliet86
@sandri
@darina77
@janinah
@dominika6
@eliska13
Ahojte baby. Dakujem velmi pekne za vas cas, viem viac informacii tak by som este potrebovala poradit. Takze plat 1500, bonus je podla hospodarskeho vysledku a podla mojho platu to vychadza 1000 rocne, 25 dni dovolenky, 1 krat do tyzdna home office (to som si vypytala, momentalne lutujem ye som neskusila sa spytat na dva krat (alebo prislo mi to uy moc)to by som uz nemusela ani rozmyslat - teraz neviem ci by som sa mala spytat ze ci po skusobnej dobe mi nedaju 2 krat do tyzdna..alebo sa to spytat ked mi bude skoncit skusobna doba - prosim poradte mi aj v tomto) , v kancelarii budeme len dvaja, takze nebudem mat neakeho nadriadeneho ktory by ma kontroloval, sem tam bude chodit tento moj "sef", ktory je z ciech.. telefonovala som s dievcatom co je na tejto pozicii v cechach a ta mi povedala ze ma variabilnu pracovnu dobu niekedy pride na 8 niekedy na 10, vraj pred vianocami je toho viac ale ze nadcasy nerobila este (je tam len 4 mesiace pred tym tato pozicia neexistovala). ze nikto ich nenuti tam sediet ze dolezite je aby bola spravena praca..jediny hacik, ktory vidim je ze budem robit navyse support zakaznickemu servisu - je tam jeden clovek a ked sa mu nedovolaju, dovolali by sa mne.plus ho zastupovat ked bude mat dovolenku..on ma pracovnu dobu od 8-17.. v popise mojej prace bolo napisane ze pracovna doba je 8-16:30 (dievcina v cechach mi tvrdila ze robi 8 hodin) - dalsiu podmienku som si dala, variabilny pracovny cas - proste medzi 7-10, povedal ze jasne ale odrobit teda 8 hodin plus pol hodina na obed.. co sa tyka kariery - zle som sa vyjadrila, skor mi ide o peniaze, nie o karieru ja si vazim svoj volny cas.. raz do tyzdna by malu mohla ex svokra vyberat (myslim ze by bola ochotna) raz som chcela aby byvaly prisiel rano na 6:30 ale on by si ju radsej chcel zobrat na noc (s tym ja moc nesuhlasim, lebo mala tam moc nechce chodit, kedze je na mna naviazana a on ju ma kazdy druhy vikend), raz by som mala home office a dvakrat by ju mamina zobrala..museli by sme sa rano akurat skorej vysuchtat a 6:30 odchadzat z domu.. najidealnejsie by bolo keby mi ju kto rano mal vychystat ale to asi nehrozi aj ked mamina by mohla..
co sa tyka prvej prace - som tu 6 mesiacov a nie mojou vinou napriklad za november mi nevyjde variabilna zlozka tak zarobim 580 eur, co mi teda VOBEC NEVYCHADZA HLAVNE PRED VIANOCAMI.. uz od septembra kvoli podmienkam mam velmi malu tu variabilnu zlozku a bolo mi povedane ze sa mi to "vrati" vo februari co je pravda, ale tak zijeme z jedneho platu a nepacia sa mi taketo neistoty..takze moja priemerna mzda je skor 780-850 mesacne (uz po zaplateni zdravotky)a veru mi to nejak nevychadza..odvody mam zacat platit v oktobri bude to okolo 200 eur plus zdravotka, plus raz rocne dan z prijmov 250-350 eur..
keby sa ale darilo tak mozno by som mohla mat v cistom tu 1000 aj ked budu odvody..ale to je velmi otazne..
len sa mi jedna, ze keby chcem ist niekedy na matersku tak nic, pripadne ekby sa mi nieco stalo..mozno som konzervativna ale viac sa mi pozdava tpp ako zivnost, ktora je len kvoli tomu aby zamestnavatel platil menej... plus asi 4 hodiny do dna tu balim baliky, co ma teda nebavi, zvysok administrativa ale to mam aj za hodku, dve a potom tu len tak sedim, ci idem na postu.. tiez ta praca mala byt na zaciatok ina..dakujem za kazdy pohlad na vec ak si to niekto precita..

dominika6
16. nov 2018

@emilia12345 vieš čo? tieto plusy a mínusy si pekne rozpíš na papier ku každej práci..musíš sa hlavne obzerať za tým,ako si zabezpečíš dieťa,lebo všetky tvoje plány a výpočty pracovného času či pracovné úkony,sú ti na dve veci,ked ti dieťa ochorie a nebude ti mať kto ho postrážiť aj týždeň..čiže od tohto sa odvíjaj ako prvé..
dalšia vec,z popisu práce,mi to pripadá ako eshop..proste robíš faktúry a balíš tovar,plus musíš byť na telefone pre zákazníka..
bonusy ani neriešim,lebo 1000,- ročne je úbohých 83,- mesačne..

sandri
16. nov 2018

@emilia12345 podla tohto co pises chod do novej prace 😊 tie podmienky su super, 25 dni dovolenky je vdaka 5 dnom navyse alebo aplnas vek na 25 dni? Ak je dovolenka navyse, nie je nad cim rozmyslat, ak je to narok zo zakona tak by som vahala. Pracovny cas 8,5 hod vratane obeda je klasika. Homeoffice je super, mas narok na 4 v mesiaci co je super, napriklad ja som pred MD robila vo velkej firme a mala som narok na 2 v mesiaci. Je to super vec, ak ti dieta nahle ochorie. Skore vstavanie nie je problem, prestavite sa na iny rezim. Ja osobne by som sa ale bala tej skolky - musis sa totalne spoliehat na pomoc inych.

zuzkamargit
16. nov 2018

@emilia12345 a co spekulujes? Zvladnes to. Spolu to zvladnete, aj s byvalym, aj s ex-svokrou. Robite to vsetci pre malu. Nebude na teba taka naviazana, bude to dobre aj pre nu, byt viac s otcom a babkou. To ze ste sa rozisli nemeni nic na tom, ze su rodina. Budes mat stabilny prijem a zaplatene odvody. A ak ju ex-manzel raz do tyzdna zoberie aj na noc, budes mat cas na seba. K zivnosti sa mozes kedykolvek vratit. Podla tvojich vyjednávacích schopnosti usudzujem, ze este nie si pripravena podnikat a ked sa ti trafila vyhodna ponuka, nespekuluj.

emilia12345
autor
16. nov 2018

@dominika6 co sa tyka choroby, to vzdy poriesi ex svokra, ja nikdy nechybam - jedine skolku ma daleko, preto to max 1 x do tyzdna..ale jasne idem si napisat plusy a minusy..eshop je praveze firma kde robim teraz.. o druhe je nadnarodna korporacia (co nehovorim ze je vyhra)..
@sandri 5 dni je navyse, este na to vek nemam..ta praca je celkovo ze by sa dala z domu, jedine ten zakaznicky servis je taky.. ale do roka chcu noveho cloveka co sa bude iba tomu venovat (snad teda by to aj splnili).. no keby chodim ze som 7:15 v raci tak stihnem byt 16:15 v skolke.. a mamina fakt byva 3 minuty pesi od skolky, aj mi neormalne strazi malu ked idem cvicit, len to je na nepravidelnej baze..
@zuzkamargit ja som tiez naklonena tomu.. ja ani nepodnikam, zivnost mam len kvoli tomu, ze mi v sucasnej firme ponukali minimalku a to by mi nevyslo (predtym som mala strasnu pracu a snazila som sa ist odtial prec) tak som im navrhla zivnost ze usetria oni aj ja v prvy rok..
dakujem velmi pekne za vas cas, ste velmi zlate 🙂

sandri
16. nov 2018

@emilia12345 tak nevahaj a ber. 5 dni navyse, homeoffice k tomu, nie je o com. Na rozdiel od zivnosti mas aj platenu dovolenku. Zmena prace je velka zmena, ale podla toho co pises nie je o com. Nerozmyslaj a ber 🙂

juliet86
16. nov 2018

@emilia12345 uvazujes spravne ze tpp je vacsia istota. plus dovolenka olus paragrafy zo zakona 7krat lekar ma tdba 7krat na malu. plus ocr. olus sa ti bude viac zaratavat do dochodku na matersku dalsiu alebo na podporu. a co ludske vztahy ? ako su ti sympaticki ludia tam a tu?

seahorse27
17. nov 2018

Za mna by to bola nova praca - tpp by jednoznacne vyhraval, ma to kopec vyhod oproti tej zivnosti. Ak je este moznost mat homeoffice, tak nie je o com podla mna...

januarova
25. nov 2018

@emilia12345 , tak ako si sa rozhodla? za mna urcite ist do novej prace. hlavne kvôli odvodom a istote

emilia12345
autor
28. nov 2018

@januarova ahojky baby dakujem velmi pekne za kazdu radu.. tak rozhodla som sa pre novu, idem dnes sa dohodnut na par detailoch..zvitazilo hlavne tpp.. len mam psychicke zdravotne problemy a kvoli tomu sa bojim ze to nezvladnem..a potrebovala by som ist na dlhsiu pnku nech sa dam do januara do kopy len mi je to blbe voci terajsiemu zamestnavatelovi lebo so mnou rataju..a este ked poviem ze koncim.. ale tak snad to dako zvladnem
@seahorse27
@juliet86
@sandri

sandri
28. nov 2018

@emilia12345 nic v zlom, ale terajsieho zamestnavatela maj v pazi. Ver mi, ze keby on mal problemy, bez zavahania by ta vyhodil... Ja som raz takto bola prijata tesne po skole do novej prace. Nastupila som tam 1.12., odrobila som cele sviatky (teda pracovne dni medzi sviatkami) bez naroku na dovolenku - cela firma mala dovolenku okrem mna a 7.1. ma vyhodili bez udania dovodu. Proste len potrebovali najst sikovneho blbca, ktory im vykryje miesto pocas dovoleniek. Odvtedy na ziadneho zamestnavatela ohlad neberiem... Si na zivnost, pozri co ti uklada zmluva a ak mozes, tak okamzite skonci a hotovo. Len pozor na PN, neviem ako sa ti bude ratat, ked neplatis odvody prvy rok.

juliet86
28. nov 2018

@emilia12345 gratulujem a drzim palce. pozri novy job je 3. najvacsi stres v zivote. co ti pomaha od psych problemov? hobby prechadzky? na to si daj cas. neviem ake problemy mas ci ppp uzkosti depresiu okp ptsd ci ine. mne pomaha aj meditacia ale to je dlhsi proces. pripadne kvalitny psycholog drzim palce

emilia12345
autor
31. okt 2019

Ahojte skoro pred rokom som tu ako vecne nerozhodna písala ohľadne práce.. Do novej práce som nastúpila, ale iba na 2 tyzdne, lebo som zistila ze zameranie ma vobec nebude bavit aj ked podmienky a ludia boli super.. zostala som v starej praci, kde mi vysli v ustrety dohodli sme sa na fixe 1000 eur na zivnost (930 eur v cistom).. zo zaciatku fajn, ale.. nemala som uz balit baliky, ale stale som to na striedacku robila az posledne 2-3 mesiace to robim kazdy den 2-4 hodiny a uplne ma to ubija, neznasam to.. v poslednej dobe sa tu citim ako poskok, dievca pre vsetko, sprav toto teraz hento, uz ani tie vztahy nie su take vrucne, chodim na postu, balim baliky, skoro kazdy den nemozem ist poriadne na obed lebo baliky mozem balit az okolo 10-11 a kurier pride medzi 12-14 a nechcem ist na obed kym nemam pobalene lebo som potom v strese ze balik neodide- sefovci si na to velmi potrpia, ti vsak na obed bez problemov idu.. okrem toho robim zakaznicky servis, spravujem instagram..praca je mimo balenia ok, ale nic sa tu nenaucim, neposuva ma.. dostala som pracovnu ponuku v online marketingovej agenture tiez 15 minut pesi od domu, na zivnost 1100-1200 eur.. najprv som bola nadsena a teraz sa zas bojim..jedna sa o seo, ppc, google adwords, co by som sa velmi rada naucila, ale bojim sa ci to zvladnem..nie som si ista ci som zrovna anlyticky typ.. naucit sa tieto veci by mi velmi pomohlo pretoze tuzim pracovat v marketingu kde som mala rozbehnutu karieru pred tehotenstvom a tieto veci by mi pomohli.. v tejto praci by sa robilo denne 8,5 hodin, (v sucasnej robim 7-8 hodin) piatky home office, lekar vramci volna (je tam pohyblivy prac cas 10-14 musim byt v praci mimo toho nemusim ale musim si to dorobit samozrejme), v sucasnej si mozem vybehnut aj cez pracovnu dobu, ale moc to nevyuzivam, dovolenka podla zakona ako aj v sucasnej.. bola som tam na pohovore 2 roky do zadu vtedy ma nezobrali, teraz ano s tym ze mi riaditel pisal uz v januari ohladne prac.ponuky..vysoke odvody nebudem odvadzat do buduceho oktobra, potom to bude okolo 300-400 eur takze som vzdy ratala ze vtedy si zacnem hladat pracu v BA s homeofficom aspon dvakrat d tyzdna a vediet tieto veci by mi pomohlo.. mam otazku ci zobrat novu pracu, ktora ma posunie dalej k mojej vysnivanej praci (aj ked som si neni ista ci by ma to velmi bavilo, sam novy riaditel ma vidi skor ako osobu kreativne zameranu, komunikativnu) s tym, ze bude asi narocnejsia a pracovala by som kazdy den minimalne o pol hodinu az hodinu dlhsie alebo zostat v tejto, kde sa citim ako NIC ale je pohodlna, viac menej bez stresov a pockat co teda v oktobri? v sucasnej raci firma velmi prosperuje, majitelia su za vodou ale ako to byva na zamestnancov moc dat nechcu..momentalne ma od novembra nastupit dievca na balenie balikov, ale kedze viem ako to tu funguje viem ze ich budem stale balit aj ja a co ma trosku dojalo je, ze naklady na jej mzdu firmu stoji iba o 200 eur menej ako moja..o peniaze mi az tak nejde, je to v oboch vyrovnane, len sa bojim aby sa mi ta nova praca aspon trosku pacila ebo neviem mat pracu co ma vobec nebavi a je narocna..som stale slobodna matka (dieta vacsinou mam kde dat ked je chore) a stale mam psychicke problemy (nespavost) za kzdu radu opat dakujem 🙂

juliet86
31. okt 2019

@emilia12345 neznie ako idealna mozmost ta nova ponuka.... mozno pockaj ako sa osvedci dievca na bale ie balikov ci sa nebude citit lepsie ;) ;) a mozno to co potrebujes su online kurzy na google ads ad words a podobne. podla mna ak tuzis po tom marketingu zacni ho robit. aj ked na fusky v malom. drz sa.