Poraďte ohľadom výpovede

lady511
16. feb 2015

Ahojte..mam viacero otázok ohladom mojej výpovede v práci na TPP..tak začnem asi takto: pracujem na TPP 4 mesiac ..za tento čas som bola na očr 2 di ked mala naša dcerka laryngitídu ..nikdy som do práce nemeškala (práveže som bola v práci skor aj o hodinu) ...moja práca bola vždy na 100percent..nikdy na ma stažnosti neboli..ked som nastupovala oznámila som zamestnávatelovi že ked budem na očr náhodou s malou,,je to preto lebo mam rodinu velmi daleko,,a priatel pracuje v rakusku,,takže je skoro stále mimo,,do práce som chodila,,aj ked mi nebolo dobre,,nechcela som žiadnu PN..ani dovolenku,,(na dovolenku su velmi háklivý aj ked mam na nu nárok na 21dní za rok) ide o to že som teraz na platenej očr,,s malou ma vážny zapal priedušiek a aj moji rodičia su chorý preto s nimi nemožem počítat..volala som prevádzkarke že budem s malou doma,,povedala mi ok o 7 dní mam príst do práce ...ked som volala dnes,,zdvihol mi to šef oznámila som to aj jemu(aj ked prevádzkarka mu to už povedala)ale chcela som aby to vedel odomna a povedal mi že si mam hladat priebežne novu prácu..ostala som ako obarená kedže moja práce bola vždy bez chyby,,dostala som od šefa aj vela pochvál preto tomu nerozumiem..viem že sukromníci toto nemaju radi,,ale myslím že na očr mam zo zákona nárok..preto by ma zaujímalo ako sa mam pred ním ohradit ak prídem do práce a už ma bude čakat výpoved..viem že ked bude chciet dovod si nájde,,,zaujímalo by ma ešte či si možem zobrat ešte tu dovolenku ak teda dostanem tu výpoved,,resp..či by ma mohol vyhodit ak budem na dovolenke alebo PN (lebo viem že ked jeden zamestnanec odchádzal zobral si ešte pn)dakujem

tattrankaa
16. feb 2015

@lady511 v prvom rade Ti nemôže dať výpoveď z hocičoho - musíš byť buď nadbytočná - a na to miesto nemôže prijať iného myslím je to 2-3 mesiace... alebo sa ruší podnik, alebo si stratila schopnosť pracovať v rámci svojej pracovnej pozície...

inak Ti nemôže dať výpoveď - ak Ti ju dá, plynie ti výpovedná doba - závisí od dĺžky prac. pomeru 😀

mám za to, že zamestnávateľ sa ti vyhráža - ty máš nárok na OČR je to prekážka v práci a strane zamestnanca.
ak ti dá výpoveď môžeš sa spätne súdiť - súd vyhráš.
doporučujem sa obrátiť na inšektorát práce, príp. oznámiť vedúcemu, že hneď ten deň ideš na inšpektorát - som zvedavá, čo povie potom 😀

Good Luck

lady511
autor
16. feb 2015

@tattrankaa niesomnaivná a viem ako to chodí u sukromníkov..ale toto je dost velký podnik,,bolo u nás čo viem dost zamestnancov ktorý dostali výpoved pre opakovane porušovanie prac..disciplíny,,neskoré príchody atd..som z toho nahnevaná a aj sklamaná v jednom,,ale ma zmysel sa naozaj sudit?..stojím si za svojim,,a viem že an toto právo nemá,,ale chcela som si byt uplne istá že ma nemože /nemal by ma vyhodit koli očr,,a ešte jedna vec ma zaujíma,,teoreticky,,: ak by som prišla do práce toho 19 (to bude 7den očr) a čakala by ma výpoved kolko bude ta výpovedná pracovná lehota?ak pracujem 3 a pol mesiaca?,,počas výpovednej lehoty som stále zamestnancom?alebo už nie? dakujem ☹ ☹

zamilion
16. feb 2015

@lady511 počas výpovednej doby si stále zamestnacom a výpovedná doba bude trvať 1 mesiac. z dôvodu OČR ti nemôžu dať výpoveď, ale nemajú problém urobiť zmenu organizačnej štruktúry. resp. otázka je, či už ti naozaj uplynula skúšobná doba, lebo tá sa predlžuje o počet dní prekážok na strane zamestnanca, ak ich mal počas skúšobnej doby.

elizita
16. feb 2015

@lady511 vypovedna lehota je v tvojom pripade 1 mesiac, zacne plynut nasledovnym mesiacom a samozrejme ze si stale zamestnancom.. resp. sa mozete nejako inak dohodnut ... prisluchajucu dovolenku si do skoncenia prac pomeru vyberies alebo ti ju musi preplatit... urcite ti nenapise na vypoved nic, co by si mohla napadnut... taky hlupy hadam nie je... takze sudit sa alebo nahlasovat to niekam.. nebudme naivni..

lady511
autor
16. feb 2015

@zamilion no ak tie prekážky su očr,,tak tam som mala len 2dni v decembri,,ak sa to predlži len o tieto dva dni,,tak aj tak som už po skušobnej,,chcela som vediet teda ako sa mam zachovat a čo mu povedat ak by ma naozaj čakala výpoved,,lebo z toho čo mi povedal to nebolo jednoznačné,,len mi to prišli velmi nesprávne..a ostala som v šoku,,pretože nadbytočný zamestnanec určite neisom ekdže stále chýbaju zamestnanci a moja práca bola vždy na 1..ako mi to aj velakrát povedal,,neviem može mi dat výpoved k tomu 19 alebo k 1?takže poviem príklad ak by som ked nastupim 19 februara (očr platenu mam do 23 februara) a toho 19 by mi dal výpoved možem si dat teda dovolenku? zostáva mi 20dní dovolenky (apropo po skušobnej dobe mam určite pretože 18februara mam 1 den dovolenky a keby som nemala po skušobnej dobe povedala že by mi ju ani nedala)

zamilion
16. feb 2015

@lady511 výpovedná doba vždy začína plynúť prvý deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.
podľa čoho usudzuješ, že máš nárok na 20 dní dovolenky?

lady511
autor
16. feb 2015

@zamilion povedala mi to šefka v práci

zamilion
16. feb 2015

@lady511 nárok na 20 dní máš za kalendárny rok. ak neodpracuješ celý rok, dovolenka sa ti pomerne kráti. over si to u vás na personálnom.

rheia27
16. feb 2015

@lady511 ja to tu nebudem rozpisovat , co mas robit, ale samozrejme ze te poradim...zatelefonuj sem http://www.safework.gov.sk/ a pekne ich popros nech ti poradia 😉

kadri
16. feb 2015

@lady511 urcite nepodpisuj dohodu o rozviazani prac. pomeru, vypoved len tak ti dat nemozu, musi to byt z urcitych dovodov, co uz pisali vyssie. cize najdolezitejsie je ustat ten tlak, podla mna sa snazia robit bububu. druha vec je, ci chces zostat v takej praci, kde je tento pristup 😒

alenah31
16. feb 2015

@lady511 presne ako píše @zamilion nárok 20 dní RD (25 dní od 33 roku života vrátane) máš vtedy ako dopracuješ celý kalendárny rok. Pokiaľ dostaneš výpoveď vo februári a bude ti plynúť 2 mesačná výpovedná lehota čo vychádza do 30.4.2015 dvoj nárok na RD za to obdobie činí 6,5 dňa RD. Pokiaľ si si už nejakú vybrala tú si odpočítaj a dostaneš reálny zostatok RD, ktorú si buď vyberieš alebo ti ju preplatia ( počítaj 1,6 dňa RD za jeden celý odpracovaný kal. mesiac krát počet mesiacov čo odpracuješ)

tattrankaa
16. feb 2015

@tattrankaa výpovedná lehota je 1 mesiac, začne plynúť až nasledujúci mesiac po mesiaci, v ktorom si dostala výpoveď. Vo výpovednej dobe sa považuješ stále za zamestnanca.
V každom prípade si stojím za tvrdením, že Tvojho zamestnávateľa treba nahlásiť na ten inšpektorát - porušuje Zákonník práce.

tattrankaa
16. feb 2015

@lady511 myslím si, že ťa zastrašuje...ak hovoríš že má nedostatok zamestnancov tak to je potom zamestnávateľ debil. 😀 ale v tomto štáte sa už nečudujem, že nik nedodržuje platné normy 😀

kadri
16. feb 2015

inak casta prax je, ze nadriadeny povie zamestnancovi - mas vypoved, tu to podpis a predlozi mu dohodu o rozviazani prac. pomeru. potom, ked zamestnanec zistuje o co ide, tak ho odbiju s tym, ze sa dohodli a on to podpisal

zuzanka.zuzu
16. feb 2015

@lady511 výpoveď ti určite nedajú z dôvodu, že si bola na PN alebo preto, že si niečo porušila - na porušenie (a to aj závažné) by ťa najskôr musel upozorniť písomne a dať lehotu na vyjadrenie, plus píšeš že ste veľký podnik, tak určite máte aj odborárov. a navyše by porušenie prac. disciplíny musel dokázať (napr. v prípade spomínaného súdu). urobí to jednoducho - zmení organizačnú štruktúru 😒 alebo si v zálohe držia "mŕtvu dušu" - čiže jedno neobsadené prac. miesto a tvoje proste zrušia bez zemny org. štruktúry. preto môžeme témy súdu uzatvoriť a zabudnúť na ňu, nie sme vo filme 😎 takže by som neriešila nai súd, ani porkuratúru, ani inšpektorát... zamestnávateľ naozaj NIČ doteraz neporušil a pochybujem, že poruší.

ak naozaj príde výpoveď, nárok na 20 DD určite nemáš, šéfka ti to povedala vtedy, keď rátala že u nich zostaneš celý rok... napr. môj muž si raz potreboval zobrať 10dní v januári - tzn. čerpal aj februárovú, marcovú... ale on pracuje doteraz.

každý si pod pojmom "pracujem štvrtý mesiac" predstavuje asi iný deň začatia pracovného pomeru... kedy si začala? že či naozaj nie si ešte v skúšobnej. ak nie a dajú ti výpoveď ku koncu februára, tak prestaneš byť zamestnancom 31.3.

p.s. viem že ma tu nebudete mať rady, ale ani ja by som takého zamestnanca nechcela... je tam pár dní aj s cestou a už 7-dňová očr? ja som si počas prvého roka zobrala 1 deň dovolenky, bol to piatok, kedy som nemala šéfa a nebolo všetko uzavreté. ženy na slovensku sú strašne rozmaznané a vedia sa dobre vyhovárať (teraz naozaj naozaj nemyslím zakladateľku témy)... v zahraničí 6 týždňová - 6 mesačná materská a potom šup do práce. na slovensku do 3 rokov veku dieťaťa. naozaj je to zľahčený život. a potom konečne nastúpia do práce (aj to je zázrak, ktorého by som sa držala zubami, lebo mamy s malými deťmi nikde nechcú zobrať práve aj kvôli očrkám) a ony šup na očr... chápem, že nie je jednoduchá situácia, rodičia nemohli, otec nemohol, ale vždy sa to nejako dá vyriešiť.

lady511
autor
16. feb 2015

@tattrankaa myslíš že to nieje tahanie za kratší koniec?

lady511
autor
16. feb 2015

@kadri a ako to mam ustat ak už ma bude čakat výpoved? 😒

lady511
autor
16. feb 2015

@lady511 toto som skopírovala:
Niektoré deti sú chorľavejšie a nie každý zamestnávateľ má pochopenie pre vaše rodinné problémy. Ošetrovanie dieťaťa, aj keď ide o časté ochorenie, nie je a ani nemôže byť podľa Zákonníka práce oficiálnym dôvodom na výpoveď.

maznacik007
16. feb 2015

@lady511 je mi to luto ale uz v novembri sme ti pisali ze proste ked zacinas pracovat a beries OCR tak zamestnavatel neni nadseny .. najma ako robi v kasine .. kde su 12 nastky a niekto musi namiesto teba narychlo odrobit ..
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/ako-postupovat-v-praci-ked-mi-ochorie-dieta/

ako je mi jasne ze ked treba ostat s dietatom tak treba ... my to riesime striedanim s manzelom alebo opatrovatelkou ..

ale k tvojej otazke ak ta chce vyhodit dovod si najde ... ved ked sa vratis uvidis ... ale ja by som si hladala nieco ine a poriesila si opateru malej ... inak ..

lady511
autor
16. feb 2015

@maznacik007 chcela som vediet načo mám nárok ,,čo sa teda PN týka a tak,,ja sa nestažujem,,keby mal kto pri malej byt,,tak by som si to vyriešila určite iným sposobom,,,mala sa velmi bojí cudzích ludí,,takže momentálne opatrovatelka nehrozí,,

tslobik
16. feb 2015

@maznacik007 toto je aj môj prípad, manžel má novú prácu - je v skúšobnej dobe, ja budem mať novú prácu - v skúšobnej dobe a nemáme nikoho na opatrovanie z rodičov, opatrovateľku si nemôžme dovoliť ani náhodou a malý začal chodiť do škôlky, čiže choroby budú ako na páse.......Už mám z toho depresiu ☹

mima4
16. feb 2015

@tslobik striedat sa s manzelom a najst nejaku pani k malemu, pravdaze pokial chces resp. potrebujes mat ty pracu.