Poraďte ohľadom povinnosti pri brigádach

13. nov 2022

Mam s viacerymi firmami dohodu o vyk. prace, o prac cinn. vacsinou v rozsahu 10 hod tyzdenne. Robim kde treba podla potreby. Aby som bola v obraze a nezanedbala nieco, potrebovala by som sa vas opytat na par detailov.

1. sama si platim zdravotku, je to ok?
2. Ako je to s odvodmi? Co socialka - nemocenske, dochodok? To idem tiez ako samoplatitel, ak chcem alebo niekto nieco za mna odvadza?
3. co s danami? Zdanuje mi odmenu dotycna firma, ci si na zaver pri rocnom zuctovani platim dan sama pri dan. priznani?
4. viaceri zamestnavatelia sa ma pytaju, ci si chcem uplatnit tu nezdanitelnu cast..... ano chcem, otazka je, mozem si toto uplatnit u viacerych? Lebo tym, ze raz robim tam, raz tam, raz tam, tak ani u jedneho sa nedostanem na sumu cez 200 eur mesacne, ale spolu u viacerych ano.

Budem vdacna najmä za velmi jednoduche vysvetlenie, matika a ekonomika nie su moja silna stranka.

sofinka_293
13. nov 2022

1. Prečo si platis sama zdravotku ? Ako vieš koľko máš zaplatiť ? Platia ju za teba aj zamestnávatelia
2. Tiež odvádzajú tvoji zamestnávatelia
3. Áno zdaňuje ti ju firma
4. Nezdaniteľnú časť si môžeš uplatniť len u jedného

Tieto všetky údaje nájdeš aj na výplatnej páske vidíš aké odvody za teba zamestnávatel plati

janai1
13. nov 2022

1. záleží ako máš postavenú zmluvu - či za teba platia len vtedy keď si v práci alebo za celý mesiac
2. Platia zamestnávatelia
3. zdanuje sa hneď ale daňové priznanie si podať musíš ak zarobíš viac ako 2 289,63 eur
4. uplatniť si to môžeš len u jedného (ak si neuplatníš vráti sa ti to v DP resp. ak si omylom uplatníš z viacerých budeš musieť vrátiť)

autor
14. nov 2022

Dakujem dievcata, takze co neviem pozistujem a ak by som mala este otazky, obratim sa na vas, ak mozes, vdaka.

autor
19. dec 2022

@sofinka_293
@janai1 Dievcata, tak mam na vas otazku, dalsiu. Mozem si teda uplatnit OCR? Ako sa to riesi, aky je postup? Vdaka