Poradíte ohľadom neplateného voľna, odvodov a podpory?

luci78p
5. feb 2013

zamesnávateľ chce odomňa,aby som si na marec zobrala neplatené voľno,po ktorom ukončíme prac.pomer - ide o to,že potrebujem mať odpracované 2 roky kvôli podpore v nezamestnanosti,ale teraz neviem,či sa mi ten mesiac bude teda rátať,do odprac.msiacov,ked sa tam nebudú platiť odvody, a odvody do ZP si budem musieť zaplatiť sama??neviem,či by nebolo pre mňa výhodnejšie ísť na PN.

liz_lemon
5. feb 2013

ty si ziadne neplatene volno neber, to je teda svina, ten tvoj zamestnavatel!!!
ak pre teba nema pracu, je to prekazka na jeho strane, a teba to nemusi vobec zaujimat, ty mozes sediet doma, ale on ti musi vyplacat nahradu prijmu, ako keby si pracovala
neplatene volno ti nikto nemoze nanutit, je to tvoja volba, takze v ziadnom pripade na to nepristup
ak ta chce prepustit, nech ti da vypoved podla § 63, a zaroven ti musi vyplatit aj odstupne
a presne tak, pocas neplateneho volna by si si musela zaplatit odvody sama, takze pre teba je to absolutne nevyhodne

lubica78
5. feb 2013

neplatené voľno sa do nároku na dávku v nezamestnanosti neráta - zamestnávateľ Vás odhlasuje z poistenia - dá sa to zaplatiť si sama ale pozor nedá sa to spätne doplatiť. Musíte mať pred evidenciou na úrade práce 2 roky poistenia v nezamestnanosti - ja by som odporúčala zastaviť sa na Sociálnej poisťovni a informovať sa - na dávkach v nezamestnanosti - aby Vám poradili - aj keby ste si to platili sama tak aký vymeriavací základ si dať.

marcelamarcela
31. mar 2013

Chcem sa poradiť. Na personálnom mi povedali, že moja zostatková dovolenka ku dňu skončenia rodičovskej dovolenky (dcéra Natália nar. 24.12.2009) je 5 dní tak som podala výpoveď dohodou ku dňu 28.12.2012. S pracovníčkou personálneho oddelenia sme sa telefonicky dohodli, že potrebná časť dovolenky bude použitá na obdobie 25.12. až 28.12.2012 a zvyšok bude preplatený.
Dohoda nebola dodržaná a dovolenka mi bola preplatená celá (dokonca vo výške 17,5 dňa, údaj 5 dní bol nepresný) a obdobie 25.12.02012 až 28.12.2012 bol riešený neplateným voľnom. Takto dostanem len minimálnu podporu v nezamestnanosti. Čo mám robiť.

maruska24
1. apr 2013

teraz už nič. predpokladám, že sťažnosť na personalistku a firmu ako takú ti nepomôže, musela by si to relevantne dokázať, že ťa úmyselne oklamali a poslať prešetrenie na inšpektorát práce.