Poradíte ako postupovať v praci - som na PN a chcú nech dám výpoveď

viktoria12
21. nov 2018

Ahojte v skratke pracujem na zmluvu . Len som bola PN od júla . Problémy chrbtica a teraz ruka . Dnes som bola odniesť do práce o on že som ešte stále na PN ešte 7 dní viac už nechcem ani za svet. A šéf mi povedal že mám mu podpísať výpoveď dohodou že ju mám dať ja lebo on už na moje miesto prijal inú. A nech nečakám odstupné a mám byť ohľaduplna a datsama výpoveď lebo on už nemá pre mňa miesto. Lenže ako to je keď dám ja výpoveď asi ma nezoberú na úrad práce. Inú prácu zatiaľ nemam

vamajka
21. nov 2018

@viktoria12 trvaj na tom nech ti da vypoved z nadbytocnosti. Preco by si si ju mala davat ty? A pokial si tam robila viac ako 2 roky mas narok na odstupne, ale musi ti dat vypoved firma nie ty.

seblicek
21. nov 2018

Ale toto je jeho problém, nie tvoj. Absolútne by som mu to nepodpísala, prečo by si mala??? Veď on nech ti dá, keď je taký šikovný, že už niekoho našiel za teba 🙂

ikonica
21. nov 2018

Toto je ako stvorene na podnet na inspektorat... Len mu nic take nepodpisuj...

slavkadud
21. nov 2018

by si musela byt blazon, keby si mu to podpisala. Mna by zaujimalo co si on o sebe mysli, ked ti toto povie. Ty mas byt ohladuplna? Kokso, mam tep 200, ked citam, co si pisala ☹

ikonica
21. nov 2018

@viktoria12 na urad prace ta vezmu aj keby si dala ty vystup, ale to by si urobila velku chybu... On ta ma asi za kretena, ked si mysli ze budes "ohladuplna"....

viktoria12
autor
21. nov 2018

@slavkadud áno takto mi dnes povedal že on musel nájsť náhradu za mna a nemôže ju vyhodiť že mám by ohľaduplna a dať sama výpoveď . Že mi kľudne hneď vytlačí aj nejaky vzor výpovedi . A že môžem hneď podpísať a odovzdať mu . A nemá pre mňa prácu nakoľko zobral tu novú a či chceme saskovat ako by mal rozdeliť prácu Zero bude najlepšie že dám vypoved

deedol
21. nov 2018

presne ako pisu baby, ak ta uz "nepotrebuje", nech sa paci, nech da vypoved on tebe a nech pekne specifikuje podla zakonnika prace, preco ta prepusta (z nadbytocnosti).
ty vypoved urcite nedavaj a ani nepodpisuj "dohodu o ukonceni pracovneho pomeru" (inak "vypoved dohodou" neexistuje...)
fakt to nerob, ukratis sa o odstupne podla poctu odpracovanych rokov.
a inak - ked ma takyto pristup, tak radsej nepodpisuj ani nic ine, vzdy povedz, ze si to premyslis, a s niekym sa porad. mam viacero znamych, ktori doplatili na to, ze v strese nieco podpisali, a potom sa uz nedalo nic robit (naposledy kamos odmietol preradenie do inej prevadzky, ktore bolo len naoko, lebo sefka uz mala nachystanu vypoved, a akonahle podpisal, ze odmieta, hned mu ju polozila na stol.)

janinah
21. nov 2018

@viktoria12 odkedy zamestnávame jednu osobu v s.r.o.,tak mám iný pohľad na vec,treba chápať aj zamestnávateľa,zvlášť,ak tam tých pracovníkov nemá veľa a ten jeden na PN mu citeľne chýba,tak je pochopiteľné,že prijal niekoho iného.....chápem,že pre teba je to nevýhodné,ale každá minca má dve strany...
všetky diskutujúce a tak bojovne naladené osoby...zaujímalo by ma,či by ste tak reagovali,ak by onen zamestnávateľ bol váš manžel...

deedol
21. nov 2018

@janinah samozrejme, ze ano, zakony (v tomto pripade zakonnik prace) nie su predsa na srandu, ci? jasne, najlepsie je vyvolat pocit viny a dotlacit osobu po dlhej PN k pre nu nevyhodnemu rieseniu, ze? to nielenze nema oporu v zakone, ale je to aj "fakt moralne" riesenie...

ikonica
21. nov 2018

@viktoria12 ak by ju zobral ako tvoju nahradu a bol by ferovy, tak by ju zobral na dobu urcitu pocas tvojej pn... On je neferovy a od teba ziada ohladuplnost.... Kreten...

ikonica
21. nov 2018

@janinah jasne, ze sa bude snazit s nou vydrbat a usetrit.. A este jej povie, ze ma byt ohladuplna... A teraz si to otoc a daj si na jej miesto nspr najlepsiu kamosku/sestru ked uz otacas roly... Co by si jej poradila? Aj vtedy by si bola za to aby jej dat tvoj mm vypoved bez odstupneho?

janinah
21. nov 2018

@ikonica môžem napísať len za seba,ja by som sa odtiaľ "spratala sama"s vedomím,že som nepodala nijaký prac. výkon a zaberám miesto....a niekto tú prácu urobiť musel

ikonica
21. nov 2018

@janinah cize ty ked vypadnes kvoli chorobe z ordinacie bude ferove ze ta nahradia a nedaju ti sancu vratit sa na svoje miesto? A robis tam roky? Podavala si tam vykony cele roky a na chvilu vypadnes a nemas sa kam vratit??? Wtf? Tak jasne ze ma prijat nahradu, ale ked uz tak na dobu urcitu pocas tvojej pn a nie ta vysackovat pre par mesiacov pn.... A ak uz vysackovat, tak so vsetkym, co k tomu patri... Len sklanajme Slovaci usi a skoncime tatam....

bluka2
21. nov 2018

@ikonica Par mesiacov PN - v tomto pripade skoro pol roka - nie je "na chvilu vypadnes". Je to proste dlha doba.

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 to je jedno.. Nikto si chorobu sam neprivola... Ma narok na odstupne, ona nechce unoncit PP ale on, preto nech neziada po nej take veci...

janinah
21. nov 2018

@ikonica áno,presne tak,nerobím v amb,ale keby som ako jediná sestra tam pár mesiacov nebola,niekto by moju prácu robiť musel,tak by som to uznala a odišla sama....a nepotrebujem na to zákony,stačí mi moja povaha a svedomie....nebudem sa za každú cenu biť za svoju "pravdu",ked to tak necítim...možno každý iný áno,ja nie...

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 inac aj ked vypadnes na md, rd musia ta nahradit, ale miesto ti drzat musia a tam vypadnes na roky, nie mesiace.... A matersku si si na rozdiel od choroby 'sposobila' sama... Tam ta zakon chrani a v tomto pripade nie?

bluka2
21. nov 2018

@ikonica Z pohladu zamestnavatela to samozrejme nie je jedno. Takze si svoj argument podlozila blbostou, prepac. A tiez nepise nikde, ze tam predtym robila roky (je to mozne, ale nie fakt ako prezentujes, ak som to niekde ja neprehliadla)

ikonica
21. nov 2018

@janinah ok ale nerad potom inym, ze si nemaju hajit svoje zakonne naroky....

deedol
21. nov 2018

@janinah neviem, ci verit tomu, ze by si len tak odisla sama. asi by to zaviselo hlavne od tvojej financnej situacie, nie? lahko sa pisu taketo rady, ked je clovek zabezpeceny, hm? ja som takto odisla (dohodou) pred MD/RD, nech mi zamestnavatel nedrzi miesto, ale len preto, lebo som este aj SZCO a mozem si to dovolit... ale nebudem vyhlasovat, ze by to mali urobit vsetci.

v kazdom pripade autorka otazky sama odist nechce a zamestnavatel ju nemoze nutit, moralizovat ani ju citovo vydierat, aby tak urobila. preto trvam na tom, ze najlepsie urobi, ak bude postupovat podla zakona. zamestnavatel ju moze v pohode prepustit a ak tam nepracovala roky (co nevieme), tak ani to odstupne jej nemusi davat, tak o co vlastne ide?

bluka2
21. nov 2018

@ikonica "vypadnes na roky". Preco vsetko prezentujes ako fakty? Je to vsetko individialne, zakon ta nuti vypadnut na roky? Jedna vypadne na roky, ja som na MD vypadla na kratsie, ako autorka na PN.

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 tie roky som pouzila len preto, aby som poukazala na to, co pisala janinah, ze pocas pn nepodala vykon... Ale mohla ho podavat roky predtym... Samozrejme nepoznam autorku, neviem kolko rokov tam pracuje, len som chcela, aby sa na vec pozeralo aj z takejto perspektivy... Ale v podstate je jedno kolko tam robila... Ak splna pocet odpracovanych rokov na odstupne, tak by ho mala dostat.... Ak ich nesplna, tak sa bude sice zbytocne natahovat, co ale nemeni nic na fakte, ze riaditel sa zachovsl voci nej neferovo a od nej ziada ohladuplnost voci nemu a novej zamestnankyni....

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 neprezentujem to ako fakt, len uvadzam iny pohlad na vec, nech sa skusia pozriet na to z roznych uhlov,.. ako pisem vyssie....

bluka2
21. nov 2018

@ikonica Otazka je ako postupovat v praci. @janinah pise, ze by zohladnila moralne hladisko a zamestnavatela. Ty a ine pisete inak, mate ine argumenty, t.j. zakon. Mas pocit, ze si autorka nebude vediet vybrat, co jej pasuje? Tak prosim nerad inym, aby neradili, je to diskusia

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 radim jej len to, na co ma zo zakona narok, ak teda splna podmienky....

bluka2
21. nov 2018

@ikonica Myslim, ze mas pohlad z jedneho uhla celkom, z uhla ake ma ona prave v zakone. Iny uhol ponukla prave janinah.

bluka2
21. nov 2018

@ikonica Ano, presne

ikonica
21. nov 2018

Podstatne je len to, ze autorka o vystup neziada, nezela si ho...

ikonica
21. nov 2018

@bluka2 v poriadku, jej uhol pohladu beriem... Ospravedlnujem sa ze som jej napisala ze nema radit... Je na autorke co si ona zvoli... @janinah

bluka2
21. nov 2018

@ikonica V tomto pripade chapem obe strany a je to celkom blba situacia. Presne, nech usudi sama podla svojich kriterii, moznosti, atd.