Ponúkaná práca z úradu práce

papver12
22. máj 2024

Ahojte. Toto je otázka za moju mamku. Tá má cca 1 rok do dôchodku a pred 3 mesiacmi skončila v práci, resp. ju prepustili, tak šla na Úrad práce. Teraz jej prišlo poštou z Úradu práce, že sa o týždeň musí dostaviť na pohovor do práce (ktorú v živote nerobila, nemá s ňou žiadne skúsenosti a ktorú už o svojom veku ani nebude vládať a stíhať).

Keďže som nikdy nebola na ÚP nemám s týmto skúsenosti. Čítala som všade, že vyslovene odmietnuť ponuku nemôže, pretože by ju vyradili z evidencie uchádzačov, avšak nastúpiť tam naozaj nechce. Ak by si vypýtala napríklad extrémne vysoký plat, bude sa to brať ako to, že odmieta prijať ponuku za ponúkanú mzdu? Aké máte skúsenosti? Prípadne ak by ju zobrali, môže hneď skončiť nasledujúci deň po podpísani zmluvy v rámci 3 mesačnej skúšobnej doby? Alebo aj to ukončenie sa berie ako dôvod na vyradenie? Ďakujem.

babovka2321
22. máj 2024

@papver12 skor by som "zahrala" na pohovore "tu ma boli, tam ma boli, nevladzem, asi pojdem na PN" ...odmietnu ju aj sami 😅

danka299
22. máj 2024

nastupi, do PP vyradia ju z úradu práce a v skušobnej dobe skončí a znovu pojde na UP. akurát sa trošku nabehá

nika23t
22. máj 2024

@papver12 ved ma ísť len na pohovor. To predsa neznamená, ze je hneď aj prijatá. Na pohovor uvidia, ci je alebo nie je vhodná na danú pozíciu, a tam sa môže aj sama vyjadrit.

melanta
22. máj 2024

@papver12 ak nastúpi a skončí za 2 dni, je to v poriadku, môže sa opäť evidovať. Ale to, že ju zavolali na pohovor neznamená, že ju vezmú. Bude jedna z kandidátov. Ak robila doteraz prácu, kde sa zarába dajme tomu 1000 eur, nebude oka, aby si teraz pýtala 3000. Dá sa aj inak dosiahnuť, aby ju neprijali, napríklad tým, že fyzicky bude zrejmé, že na tú prácu nie je vhodná.

luccija
22. máj 2024

@papver12 môže to byť pohovor kde bude 40 ľudí.Urcite nech ide a uvidí okato nech nič neodmieta.

butterflyeffect
22. máj 2024

Mna raz tak poslali na pohovor-firma hladala pravnicku na vypracovanie zmluv v ukrajinskom jazyku. Nie som pravnik a neovladam ukrajinsky jazyk-dali mi tam peciatku ze som tam bola pre urad a spolu sme sa na tom zasmiali.🤷🏻‍♀️

lucik194
22. máj 2024

ist musi, lebo ju vyradia za nespolupracu.

pojde na pohovor, nikde nie je napisane, ze ju zoberu

januska12323
22. máj 2024

Pôjde tam, zistí o čo ide a dohodne sa s nimi nech napíšu, že nevyhovuje.

ovaaa
22. máj 2024

Mohla by nastúpiť, odrobiť nejaký mesiac a potom ísť na dlhodobú PN ak má diagnózy a rok potiahnuť takto. Poslať ju môžu kdekoľvek a je jedno či tú prácu chce alebo nie.

vyrovnanaosoba
22. máj 2024

@papver12 nech ide na pohovor, aj keď ju príjmu, nedajbože, v skúšobnej dobe môže odísť kedy chce a znova sa evidovať na úrade práce.

vyrovnanaosoba
22. máj 2024

@januska12323 to sa nedá, resp. Nie každý toto urobí. Ja som tam bola necelý mesiac na úrade, a hneď ma poslali na pohovor, povedala som, že ako nerada som takú prácu robila, vyslovene som si do požiadaviek o hľadaní práce napísala, že poistovacku robiť nechcem. A oni povedali ze ok, chápu to, že mi napíšu, že nevyhovujem. A nakoniec mi napísali ze som nespokupracovala, že nemám záujem o takú pozíciu a odmietla ponuku. Vyradili ma sfleku na polroka.

papver12
autor
22. máj 2024

@vyrovnanaosoba Veď práve toho sa bojím, že človek začne básniť o vyššom plate, prípadne povieš, že by ťa práca nebavila, nevyhovuje a vyradia ťa aj tak. Preto neviem, čo poradiť mamke aby povedala, resp. nepovedala. Asi najlepšie bude aby len prikývla, ak ju obsadia tak prácu zobrala a následne dúfať, že v zmluve bude skúšobna doba a hneď v prvý deň aj skončí.

taniapd
22. máj 2024

@papver12 Ahoj vôbec sa nemusí mamina báť odmietnuť prácu ak jej nevyhovuje. Zamestnávateľ hľadá predsa najlepšiu "záplatu na dieru", nevezme hocikoho. Naša firma tiež spolupracuje s upsvar. Na 99% príde niekto, kto u nás absolútne nemá záujem pracovať. Dám razítko, napíšem, že nevyhovuje a viac neriešim.

alickapusinka
22. máj 2024

Ja si myslím si že takú nevezmú pred dôchodkom rok pretože po roku ak by tvoja mama odišla normálne na starobný dôchodok tak by museli hľadať znovu niekoho .Cez úrad práce preto hľadajú že dostanú dotáciu ak vezmú niekoho kto je uchádzačom o prácu.

katkaseiner
22. máj 2024

neoplatilo by sa jej radsej ist do predcasneho dochodku? Pokial viem, aj vlani to bolo vyhodne a tento rok som tiez taku info zaregistrovala. Vlani isla aj moja mamina, akoze viac dostava dochodok ako kolko zarobila - nech sa skusi informovat v Socialnej poistovni.

vyrovnanaosoba
22. máj 2024

@taniapd to si ty. Jedna z mála. Úrad práce väčšinou núka také pozície, o ktoré ma len málo ľudí záujem. Ú nás napríklad vsetko ako call centrum, názov zaujímavý, prídeš na pohovor a dozvieš sa, že musíš predávať produkty. Tam len málokoho nevezmu, a aj málokto dá razitko, že nevyhovuje. Ako sa stalo mne a mnohým ďalším. Keby ju poslali na pohovor do laboratória, či učiteľku a nemá kvalifikáciu, tak je to iné, tam si rovno zamestnávateľ rozmysli, či sa im oplatí na rok vziať niekoho, kto ešte z toho bude polroka musieť chodiť na školenia, kurzy a neviem co ešte. Čiže asi aj záleží aká je to práca.
A aj dotáciu dostane, sk ho vezmú.

petka552
22. máj 2024

@papver12 preco sa mamka po prepusteni nehodila hned na pn?

papver12
autor
22. máj 2024

Ak by teda moja mama nesúhlasila tak ju vyradia na 6 mesiacov. Našla som však toto -https://www.upsvr.gov.sk/obcan/chcem-sa-vyradit...

Neviete ako to je? Ak by napríklad sama z vlastnej vôle sa odhlásila z evidencie, tak jej tým pádom odpadáva to, že by musela ísť na ten pohovor a rovnako by sa evidovať znova mohla po 3 mesiacoch a nie po 6tich, ako hrozí za nespoluprácu s úradom. 3 mesiace by si zdravotku ešte zvládla zaplatiť, 6 už by bolo na ňu priveľa.

mamilia
22. máj 2024

@butterflyeffect to ako vážne??
Nechápem načo sa potom sa vyplňuje formulár kde a čo chcem robiť ,školy, vzdelanie, prax a pod..keď takto posielajú na nezmyselné pozície.
Toto je extrémna buzeracia ..🙄

taniapd
22. máj 2024

@vyrovnanaosoba ja inak v tomto nevidím zmysel ak raz niekto nemá záujem aby som ho nútila. Veď mňa to tiež stojí prácu - prihlasovanie, odhlasovanie, zaučanie... my hľadáme zváračov a obsluhu cnc, a ver že takmer každý čo príde, mi hneď na úvod povie, že buď nemá záujem o prácu alebo že už ma inú pracu a nastupuje od pondelka alebo si otvára živnosť...

@papver12 mamina nech sa neodhlasuje, to nie je riešenie, normálne nech tam ide, nech prinesie cv, pokiaľ nespĺňa podmienky na danú pozíciu možno jej ponúknu aj inú prácu. Bežne obsadzujeme pozície interne alebo z databázy a ani nedávame inzerciu.

tiika
22. máj 2024

@danka299 😅 🤣

tiika
22. máj 2024

Môžeš napísať o akú prácu ide, aby to bolo jasnejšie? I odpovede by boli asi relevantnejsie.
Určite nech tam mamina ide a nech sa nevyraduje popredu. Nemá skúsenosti, je pred dôchodkom, fyzicky nevládze. Takmer isto ju odmietnu, bude jedna z xy, ktorých tam pozvali. Nech sa nestresuje.

Ak náhodou…moze sa poradiť s tým konzultantom, že to chce odmietnuť kvôli zdravotným problémom, či to je v poriadku a môžu to akceptovať a nevyradia ju.

Ak aj by nastúpila, môže sa dať na PN či skončiť v skúšobnej dobe. Nič hrozne.

butterflyeffect
22. máj 2024

@mamilia uplne vazne, chvalabohu bol to jediny pohovor na ktory ma poslali, ale nechapala som ani ja ani v tej firme. Bola som na uradw za cely zivot len pol rok aj to len kvoli tomu lebo som bola v zahranici a viac sa mi to opaltilo ako sa zamestnat v tom case.

janickacrazy
22. máj 2024

@papver12 Ved nestresujte toľko, mama nech normálne ide na pohovor a ked sa jej budú pýtať, či má nejaké zdravotné problémy, tak nech povie, že ju bolí chrbát napríklad, teda ak sa jedná o nejakú fyzickú prácu, ktorú nechce robiť. Veľmi pravdepodobne ju tam aj tak nezoberú a keby aj áno, tak odrobí pár dní, aby to tak okato nevyzeralo a može ísť na PN alebo skončiť v skúšobnej dobe. Nič strašné. Potom sa znovu zaeviduje a bude mať všetky odvody zaplatené bez starostí.

zena666
22. máj 2024

Posielaju to preto,že musia mat nejaku aktivitu uchadzaci , staci ist za zamestnavatelom a dat si to potvrdit ako ked sa zbieraju peciatky. Nikto ju nevyhodi kym tam nebude napisane ze ona odmieta. Ak tam napise, ze prijima, je tam kolonka o vyjadreni uchadzaca. Tak sa tam da napisat dovod ako zdravotne dôvody,nesplnam kvalifikacne, mam prislub do ineho zamestnania (aj ked nemam) Viac to nikto riesit nebude je to aktivita uchadzaca ako dokazovanie hladania si prace. Nestresujete sa, len musite ist ... a je aj moznost zamestnat sa na jeden den a na druhy sa vratit na urad prace.

nika23t
22. máj 2024

@papver12 a to fakt je taky problém s tým úradom? Ty z toho robíš takú vedu nejakú, ved tam nemusí chodiť denne.

vyrovnanaosoba
22. máj 2024

@nika23t nemusí chodiť denne, ale dali jej pracovnú príležitosť, má ísť na pohovor. Ona tu prácu nechce. Pýta sa, čo ma robiť, aké má možnosti.

estellas
22. máj 2024

@papver12 Možno zamestnávateľ nebude mať záujem ak predtým robila niečo úplne iné, nebrala by som to ako istotu.
Hlavne keď má tak blízko do dôchodku.
Ak by ju zobrali tak môže skončiť v skúšobnej dobe aj po troch dňoch.

sense
22. máj 2024

Nech ide normálne na pohovor a uvidí.... Nikde nie je napísané že ju aj vezmu

petulda333
22. máj 2024

Ja som tiez na urade a vcera som bola na pohovor,na ktory ma poslali. Do potravin,pred obchodom a za nim Osada! Veduca mi napisala,ze som odmietla pracu. Sice ano,nastupit som tam nechcela ale vyhovorila som sa na deti. Ona ma tam aj chcela,ale deti brala ako problem. No nechcela mi ine napisat,aby ona nemala starosti s uradom. takze ma asi caka vyradenie 😡