Dobry deň, rada by som si prečítala vaše nazory alebo aj rady. 🙂 Nastupila som do prece ako pomocna sila v školskej jedalni. (kolektiv dobre poznam) vsetko to su 50+r. ja 30+r. Kolektiv je 5 zien + 1 veduca. V predstihu som bola upozornena na to, ze je potrebne upratovať aj školskú jedáleň nakolko upratovacky nestihaju. Bolo mi povedané ze 6 hod.kuchyna a 2 hod. upratovanie. Bola som v tom, ze takto bude napísaná aj PZ, ale zmluva je pomocna sila na plny úväzok. Po podpísaní zmluvy som povedala, ze suhlasim s upratovanim, ale nie sama, je nas 5 nech sa kazda vystrieda. Samozrejme ze mi bolo povedane ze som vedela do coho idem, ze som v skusobnej dobe...... Ja som upratovanie neodmietla, islo mi o spravodlivost a ludsky pristup. Nakoniec som sa dohodla, ze ok, no stale vo mne prudi myslienka, ze je to voci mojej osobe nespravodlive.
@anonym24516 S krížikom po funuse. Už teraz darmo, podpísali ste. Inak pomocná sila (nemá uvedené, že v kuchyni) je veľmi všeobecný pojem, takže to upratovanie je opodstatnené, podľa mňa.
na zaciatku ti bolo povedane co budes robit a suhlasila si .. nepovedali ti ze sa budes striedat alebo ze aj ine to maju robit ... je to tvoja praca aj ked to nieje presne definovane v zmluve .. ak sa ti nepaci mozes odist ..ale stazovat sa na nespravedlnost? prepac ale ta tam nieje ...
@cacianka v pracovnej naplni je upratovanie, kuchyne, kuch. strojov
@syslik81 je to ustna dohoda, nie napr. dodatok v zmluve....
@anonym24516 ale aj ustna dohoda je dohoda... dali ti zmluvu na zaklade dohody,ze bude upratovat ... keby si hned povedala ze nie alebo ze sa citis nespravodlivo a aby uoratovanie bolo na striedacku zrejme by ti zmluvu ani nedali ... ber alebo chod ...
@anonym24516 a tera ako to je 6 hodin kuchyna a 2 hodiny upratovanie ? ak ano neriesila by som tak ste sa dohodli vedela si to nanzaciatku nespravodlive to urcite nie je
ak tak ukoncit mozes pracovny pomer bez udania dovodu kedykolvek a najst si nieco co ti bude vyhovovat alebo to ukoncia oni ako ti naznacili
@loginexistuje nebolo mi to povedane vedenim školy, toto rozhodnutie padlo od veducej, ze budem dievča pre vsetko, mlada, sikovne to pobedham.... kym som prišla, museli sa striedať všetky
A v čom je teda problém? Kým si tam nebola, striedali sa, teraz už nemusia, majú na to teba, tak ste sa dohodli...
@anonym24516 tak zasa toto jie su veci co riesi vedenie skoly ale tvoja priama nadriadena tj veduca a tak urcite mas aj v pz ze plnis ulohy na zaklade jej pokynov
a co teraz chces teda dokazat ? aby ste sa striedali ? ako ved skus ale pocitaj s tym ze sa s tebou mozu rozlucit
Však môžeš odísť ak sa ti tam nepáči. Ale ver, že kopu žien s malými deťmi by sa s tebou radi vymenili. Robiť iba ráno max. do 15 hod. a bez sviatok a víkendov .... vieš koľko pracujúcich mamičiek by bolo happy mať takú prácu, napríklad aj JA .... Lenže v našom meste je takáto práca iba cez známosť. Ja napríklad s ekonomickou školou robím upratovačku v Hospice /a aj to mám po známosti / a tiež len neupratujem, ale robím aj v práčovni aj v kuchyni, keď treba a na zmluve mám písané, že budem iba upratovať. Robím každý druhý víkend a aj sviatky keď príde na mňa rada. Za minimálnu mzdu /v hrubom 473,- euro, 6 hodinový prac. úväzok/ a som rada, že túto prácu mám, lebo robím iba ráno, síce občas sviatky a víkendy na 4 hodiny, ale čo už aspoň si mini privyrobím 😉 A tomu to hnusnému štátu som už odpracovala vyše 24 rokov a ešte minimálne 16 rokov ma čaká 😢
@anonym24516 pomocná sila v kuchyni je veľmi nešťastná pozícia. Bohužiaľ áno, si dievča pre ,,vsetko". U nás sa na tomto mieste nikto neohreje dlhšie, ako 1 rok. K tomu ešte minimálna mzda....
Keď si mladá, prečo nemáš vyššie ambície? Ja si na tvojom mieste hľadám úplne niečo iné a nesnažili by som sa tam o nejaký reformu....určite takto fungujú roky.
Keď už, tak chod za pani upratovačku do MS, to je lukratívne miesto 😉
@maximilie 👍 dobre napísané
@77katarina u nás to robiť nikto nechce. Pomocna sila je v práci už o 6:30 a odchádza o 15:30, niekedy aj o 16tej
Skratka kym to všetko poumyva- po olovrante + plus celú kuchyňu....
Dávajú jej tie najťažšie práce- umývať tie ťažké veľké hrnce, vynasat smetie.... veľmi mi je ľúto každej jednej ktorá tam nastúpi. Odchádzajú s plačom. S pocitom nespravodlivosti, nedocenenosti
@77katarina ja som tam tiež na 4. pokus, rada som sa tam vratila hlavne kvôli detom, 5 a 7r.,takze áno pozerala som hlavne na vyhody..... a tiež mam ekonomickú 😉
@maximilie Asi záleží od mesta, dediny. U nás je takéto miesto zas dosť vyhľadávané mamičkami po RD, keď potrebujú vyzdvihnúť dieťa zo škôlky/školy do max. 16,30 hod. a dostať sa na takéto miesto je dosť ťažké. Ja som zvyknutá na hoci akú prácu, robila som vyše 21rokov v obchode, síce nie predavačku - v kancelárií s cenami, marketingom a reklamáciami, ale tiež sme museli chodiť vykladať tovar a aj do pokladne .....
@maximilie veď to, ze ja viem odkiaľ fuka vietor a preto som chcela zabojovať o "spravodlivosť"......vyssie ciele by som mala, ale babky su pracujúce, manzel 3 zmeny, nemam si ako zabezpečiť deti, preto som tam na 4. pokus, najprv som chodila len na privyrabanie, zastupovanie tetaz korona...
@anonym24516 Tak potom musíš vydržať kvôli deťom. Ja som tam tiež kvôli dieťaťu, však to nebudem robiť 10 rokov 😉 3-4 roky vydržať a budem happy .... lebo ten plat keď vidím každý mesiac tak plačem ....😂
@anonym24516 a chces tam teraz ostat ci nie ?
@maximilie ozaj nemám problem s ničím v praci, chytim sa kazdej roboty, vzdy tam bola upratovačka z upsvar na 4 hod kvôli tomu, ze skolska jedalen patrí škole ..... ale šetrí sa kde sa da
@77katarina vyzerá to tak, ze budem musieť vydržať, aj ja si hovorim, ze nebudem tam 10 rokov, ale možno si natoľko zvyknem, ze po tych 4 rokoch si poviem, kaslem nato zostavam aj tak 😀
@loginexistuje rada by som....
@anonym24516 tak by som si ten bojnza sparvodlivost zatial odpustila proste ta prijali s tym aby si aj upratovala (predsa len tie ostatne su aj starsie) a nechala by som to tak ked najdes lepsie miesto zmenis
@anonym24516 No ja si to určite nepoviem, keď každý mesiac vidím na výplatnej páske cca 430,- euro aj s víkendom niekedy aj so sviatkom. Ešte, že bývam 20 minút peši busom od práce, lebo chodiť každý druhý víkend do práce iba na 4 hodiny je horor .... viac by som precestovala ako zarobila.
@loginexistuje nebudem do toho vŕtať, mam uctu aj k starším, ale to, ze maju svoj vek neberiem do úvahy... azda nechcú odsediet cely den, zobrať plat a byť happy ako vieme vybabrat s mladou..... ja sa ešte tiež orobim do tohto ich veku, tiež sa mozno dôchodku nedozijem... su to zeny ktore su tam cca 10 rokov a prišli od pisacieho stola....., takze v tomto ohlad neberiem
jedna tam odišla do dochodku, cely zivot kade tade v kuchyni, robila, nehundrala..... tieto by len oddychovali
@anonym24516 ale ty tam nie si na to aby si to riesila rozdelenie prace riesi veduca a proste ta sa rozhodla ze dalsia prijata pomocna sila bude mat na starosti upratovanie nie je tvoja kompetencia to riesit ale jej a ani posudzovat jej dovody
ak nechces nikto ta nutit tam ostavat nebude
@loginexistuje som si vedoma vsetkeho, su to rodina a kamaratky z jednej dediny
@anonym24516 čo konkretne zahrňa upratovanie po upratovačkach? chodbu, triedy, prach, zmyvať podlahy? A tie ostatne ženy v kuchyni robia čo, kucharky 4ks či pomocne sily? Lebo pokial ty robiš všetko a ešte ta takto využivaju robiť po upratovačkach( to je aky nonsens, počujem prvy krat) a oni si šunky valaju, tak ano, je v tvojej kompetencii sa v tom vŕtať, a nie ako teľa na nove vrata si nechať drevo na sebe rúbať. Ide o to, že ked upratovačky nestihaju, škola ma zamestnanť ešte jednu na polovičny uväzok. Otazka je, či su upratovačky tak pomale a lenive, alebo im naložili tolko, že za 8 hodin jednoducho nemaju šancu stihnuť. Tebe dali pomocna sila v kuchyni, čiže obrovske hrnce umyvať, ak tam nemáš myčku, narobiš sa viac než dosť za minimalku, Ak ťa potom 2 hodiny čaka len stieranie prachu alebo vyniesť, smeti, no tak so zažmurenymi očami sa da tato lahka praca robiť, ak maš triedy umyvať, tak ťa len sprosto a hrubo využívajú, nič viac, To mi je jasne, že škola chce šetriť, ale na takto ťažkej praci ako v kuchyni a upratovanie poschodi a 15 tried za minimalku ako ťažnému koňovo nakladať, nech sa na mna nehnevaju, to je zneuživanie žien , žiadny chlap by za take peniaze hentam ani prstom nepohol...!
Neskoro, mala si riešiť pred podpisom.
Ale ľahká pomoc.odbije 6. hodina pracovnej doby polož varechu a vechet, začni upratovať jedáleň.
Alebo nemáš v pracovnej náplni jedáleň?upratuj kuchyňu.