Pomocný sila v kuchyni alebo upratovačka

anonym24516
17. okt 2021

Dobry deň, rada by som si prečítala vaše nazory alebo aj rady. 🙂 Nastupila som do prece ako pomocna sila v školskej jedalni. (kolektiv dobre poznam) vsetko to su 50+r. ja 30+r. Kolektiv je 5 zien + 1 veduca. V predstihu som bola upozornena na to, ze je potrebne upratovať aj školskú jedáleň nakolko upratovacky nestihaju. Bolo mi povedané ze 6 hod.kuchyna a 2 hod. upratovanie. Bola som v tom, ze takto bude napísaná aj PZ, ale zmluva je pomocna sila na plny úväzok. Po podpísaní zmluvy som povedala, ze suhlasim s upratovanim, ale nie sama, je nas 5 nech sa kazda vystrieda. Samozrejme ze mi bolo povedane ze som vedela do coho idem, ze som v skusobnej dobe...... Ja som upratovanie neodmietla, islo mi o spravodlivost a ludsky pristup. Nakoniec som sa dohodla, ze ok, no stale vo mne prudi myslienka, ze je to voci mojej osobe nespravodlive.

cacianka
17. okt 2021

Neskoro, mala si riešiť pred podpisom.
Ale ľahká pomoc.odbije 6. hodina pracovnej doby polož varechu a vechet, začni upratovať jedáleň.
Alebo nemáš v pracovnej náplni jedáleň?upratuj kuchyňu.

asia83
17. okt 2021

@anonym24516 S krížikom po funuse. Už teraz darmo, podpísali ste. Inak pomocná sila (nemá uvedené, že v kuchyni) je veľmi všeobecný pojem, takže to upratovanie je opodstatnené, podľa mňa.

syslik81
17. okt 2021

na zaciatku ti bolo povedane co budes robit a suhlasila si .. nepovedali ti ze sa budes striedat alebo ze aj ine to maju robit ... je to tvoja praca aj ked to nieje presne definovane v zmluve .. ak sa ti nepaci mozes odist ..ale stazovat sa na nespravedlnost? prepac ale ta tam nieje ...

anonym24516
autor
17. okt 2021

@cacianka v pracovnej naplni je upratovanie, kuchyne, kuch. strojov

anonym24516
autor
17. okt 2021

@syslik81 je to ustna dohoda, nie napr. dodatok v zmluve....

syslik81
17. okt 2021

@anonym24516 ale aj ustna dohoda je dohoda... dali ti zmluvu na zaklade dohody,ze bude upratovat ... keby si hned povedala ze nie alebo ze sa citis nespravodlivo a aby uoratovanie bolo na striedacku zrejme by ti zmluvu ani nedali ... ber alebo chod ...

loginexistuje
17. okt 2021

@anonym24516 a tera ako to je 6 hodin kuchyna a 2 hodiny upratovanie ? ak ano neriesila by som tak ste sa dohodli vedela si to nanzaciatku nespravodlive to urcite nie je
ak tak ukoncit mozes pracovny pomer bez udania dovodu kedykolvek a najst si nieco co ti bude vyhovovat alebo to ukoncia oni ako ti naznacili

anonym24516
autor
17. okt 2021

@loginexistuje nebolo mi to povedane vedenim školy, toto rozhodnutie padlo od veducej, ze budem dievča pre vsetko, mlada, sikovne to pobedham.... kym som prišla, museli sa striedať všetky

zitaje
17. okt 2021

A v čom je teda problém? Kým si tam nebola, striedali sa, teraz už nemusia, majú na to teba, tak ste sa dohodli...

loginexistuje
17. okt 2021

@anonym24516 tak zasa toto jie su veci co riesi vedenie skoly ale tvoja priama nadriadena tj veduca a tak urcite mas aj v pz ze plnis ulohy na zaklade jej pokynov
a co teraz chces teda dokazat ? aby ste sa striedali ? ako ved skus ale pocitaj s tym ze sa s tebou mozu rozlucit

77katarina
17. okt 2021

Však môžeš odísť ak sa ti tam nepáči. Ale ver, že kopu žien s malými deťmi by sa s tebou radi vymenili. Robiť iba ráno max. do 15 hod. a bez sviatok a víkendov .... vieš koľko pracujúcich mamičiek by bolo happy mať takú prácu, napríklad aj JA .... Lenže v našom meste je takáto práca iba cez známosť. Ja napríklad s ekonomickou školou robím upratovačku v Hospice /a aj to mám po známosti / a tiež len neupratujem, ale robím aj v práčovni aj v kuchyni, keď treba a na zmluve mám písané, že budem iba upratovať. Robím každý druhý víkend a aj sviatky keď príde na mňa rada. Za minimálnu mzdu /v hrubom 473,- euro, 6 hodinový prac. úväzok/ a som rada, že túto prácu mám, lebo robím iba ráno, síce občas sviatky a víkendy na 4 hodiny, ale čo už aspoň si mini privyrobím 😉 A tomu to hnusnému štátu som už odpracovala vyše 24 rokov a ešte minimálne 16 rokov ma čaká 😢

maximilie
17. okt 2021

@anonym24516 pomocná sila v kuchyni je veľmi nešťastná pozícia. Bohužiaľ áno, si dievča pre ,,vsetko". U nás sa na tomto mieste nikto neohreje dlhšie, ako 1 rok. K tomu ešte minimálna mzda....
Keď si mladá, prečo nemáš vyššie ambície? Ja si na tvojom mieste hľadám úplne niečo iné a nesnažili by som sa tam o nejaký reformu....určite takto fungujú roky.
Keď už, tak chod za pani upratovačku do MS, to je lukratívne miesto 😉

77katarina
17. okt 2021

@maximilie 👍 dobre napísané

maximilie
17. okt 2021

@77katarina u nás to robiť nikto nechce. Pomocna sila je v práci už o 6:30 a odchádza o 15:30, niekedy aj o 16tej
Skratka kym to všetko poumyva- po olovrante + plus celú kuchyňu....
Dávajú jej tie najťažšie práce- umývať tie ťažké veľké hrnce, vynasat smetie.... veľmi mi je ľúto každej jednej ktorá tam nastúpi. Odchádzajú s plačom. S pocitom nespravodlivosti, nedocenenosti

anonym24516
autor
17. okt 2021

@77katarina ja som tam tiež na 4. pokus, rada som sa tam vratila hlavne kvôli detom, 5 a 7r.,takze áno pozerala som hlavne na vyhody..... a tiež mam ekonomickú 😉

77katarina
17. okt 2021

@maximilie Asi záleží od mesta, dediny. U nás je takéto miesto zas dosť vyhľadávané mamičkami po RD, keď potrebujú vyzdvihnúť dieťa zo škôlky/školy do max. 16,30 hod. a dostať sa na takéto miesto je dosť ťažké. Ja som zvyknutá na hoci akú prácu, robila som vyše 21rokov v obchode, síce nie predavačku - v kancelárií s cenami, marketingom a reklamáciami, ale tiež sme museli chodiť vykladať tovar a aj do pokladne .....

anonym24516
autor
17. okt 2021

@maximilie veď to, ze ja viem odkiaľ fuka vietor a preto som chcela zabojovať o "spravodlivosť"......vyssie ciele by som mala, ale babky su pracujúce, manzel 3 zmeny, nemam si ako zabezpečiť deti, preto som tam na 4. pokus, najprv som chodila len na privyrabanie, zastupovanie tetaz korona...

77katarina
17. okt 2021

@anonym24516 Tak potom musíš vydržať kvôli deťom. Ja som tam tiež kvôli dieťaťu, však to nebudem robiť 10 rokov 😉 3-4 roky vydržať a budem happy .... lebo ten plat keď vidím každý mesiac tak plačem ....😂

loginexistuje
17. okt 2021

@anonym24516 a chces tam teraz ostat ci nie ?

anonym24516
autor
17. okt 2021

@maximilie ozaj nemám problem s ničím v praci, chytim sa kazdej roboty, vzdy tam bola upratovačka z upsvar na 4 hod kvôli tomu, ze skolska jedalen patrí škole ..... ale šetrí sa kde sa da

anonym24516
autor
17. okt 2021

@77katarina vyzerá to tak, ze budem musieť vydržať, aj ja si hovorim, ze nebudem tam 10 rokov, ale možno si natoľko zvyknem, ze po tych 4 rokoch si poviem, kaslem nato zostavam aj tak 😀

anonym24516
autor
17. okt 2021

@loginexistuje rada by som....

loginexistuje
17. okt 2021

@anonym24516 tak by som si ten bojnza sparvodlivost zatial odpustila proste ta prijali s tym aby si aj upratovala (predsa len tie ostatne su aj starsie) a nechala by som to tak ked najdes lepsie miesto zmenis

77katarina
17. okt 2021

@anonym24516 No ja si to určite nepoviem, keď každý mesiac vidím na výplatnej páske cca 430,- euro aj s víkendom niekedy aj so sviatkom. Ešte, že bývam 20 minút peši busom od práce, lebo chodiť každý druhý víkend do práce iba na 4 hodiny je horor .... viac by som precestovala ako zarobila.

77katarina
17. okt 2021
anonym24516
autor
17. okt 2021

@loginexistuje nebudem do toho vŕtať, mam uctu aj k starším, ale to, ze maju svoj vek neberiem do úvahy... azda nechcú odsediet cely den, zobrať plat a byť happy ako vieme vybabrat s mladou..... ja sa ešte tiež orobim do tohto ich veku, tiež sa mozno dôchodku nedozijem... su to zeny ktore su tam cca 10 rokov a prišli od pisacieho stola....., takze v tomto ohlad neberiem

anonym24516
autor
17. okt 2021

jedna tam odišla do dochodku, cely zivot kade tade v kuchyni, robila, nehundrala..... tieto by len oddychovali

loginexistuje
17. okt 2021

@anonym24516 ale ty tam nie si na to aby si to riesila rozdelenie prace riesi veduca a proste ta sa rozhodla ze dalsia prijata pomocna sila bude mat na starosti upratovanie nie je tvoja kompetencia to riesit ale jej a ani posudzovat jej dovody
ak nechces nikto ta nutit tam ostavat nebude

anonym24516
autor
17. okt 2021

@loginexistuje som si vedoma vsetkeho, su to rodina a kamaratky z jednej dediny

karolinakr
17. okt 2021

@anonym24516 čo konkretne zahrňa upratovanie po upratovačkach? chodbu, triedy, prach, zmyvať podlahy? A tie ostatne ženy v kuchyni robia čo, kucharky 4ks či pomocne sily? Lebo pokial ty robiš všetko a ešte ta takto využivaju robiť po upratovačkach( to je aky nonsens, počujem prvy krat) a oni si šunky valaju, tak ano, je v tvojej kompetencii sa v tom vŕtať, a nie ako teľa na nove vrata si nechať drevo na sebe rúbať. Ide o to, že ked upratovačky nestihaju, škola ma zamestnanť ešte jednu na polovičny uväzok. Otazka je, či su upratovačky tak pomale a lenive, alebo im naložili tolko, že za 8 hodin jednoducho nemaju šancu stihnuť. Tebe dali pomocna sila v kuchyni, čiže obrovske hrnce umyvať, ak tam nemáš myčku, narobiš sa viac než dosť za minimalku, Ak ťa potom 2 hodiny čaka len stieranie prachu alebo vyniesť, smeti, no tak so zažmurenymi očami sa da tato lahka praca robiť, ak maš triedy umyvať, tak ťa len sprosto a hrubo využívajú, nič viac, To mi je jasne, že škola chce šetriť, ale na takto ťažkej praci ako v kuchyni a upratovanie poschodi a 15 tried za minimalku ako ťažnému koňovo nakladať, nech sa na mna nehnevaju, to je zneuživanie žien , žiadny chlap by za take peniaze hentam ani prstom nepohol...!