Pomocná sila v kuchyni s vysokoškolským titulom

pe_mi
30. jan 2024

Ahojte,zoberú na túto pozíciu aj človeka s VŠ titulom?
Alebo to pre zamestnávateľa je prekvalifikovaný zamestnanec?
Výplata je taká istá,či máš VŠ alebo nemáš,či?
Ako to mám chápať?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
30. jan 2024

Jasne, ze budes mat rovnaku vyplatu ako ta co ma len zakladne vzdelanie. Na tuto poziciu je VS prekvalifikacia, zemiaky oskrabe rovnako inzinierka ako ta co skoncila ucnovku.
A ci zoberu? Ked budes najlepsi kandidat, preco by nevzali? Lepsie skrabat zemiaky v kuchyni ako byt bez prace.

ddaassuullaa
30. jan 2024

U nas pred rokmi nebrali VS vzdelanych na stredoskolske miesta, kvoli prekvalifikacii. Teraz neviem. Ale mzda je rovnaka, kedze ta sa na danej pozicii neodvija od max stupna vzdelania, ale od pracovnej naplne a narocnosti vykonavanej prace (aj ked fyzicky narocna je, nepotrebujes na nu okrem hygienickeho minima extra vzdelanie, odbor je tam.len plus). Mozno v sukromnom zariadeni sa da zislat vacsia mzda, ale to si nemyslim

pe_mi
autor
30. jan 2024

@pe_mi sestra má Bc. (sociálna práca), v CV nemá žiadnu prax,celkovo pracovná história slabá..v tejto oblasti ani neplánuje pracovať.tym pádom nemá ani moc čo ponúknuť, tak by chcela robiť len niečo takéto jednoduché.
Manžel dobre zarobí, chce preto len takú jednoduchú prácu.jednoduchu myslím tak, že stačí aj základná škola , nepožaduju extra vzdelanie, lebo veď na čistenie zeleniny nepotrebuješ.

liz_lemon
30. jan 2024

ved ten clovek si nemusi do CV uvadzat, ze skoncil VS ani SS, moze sa kludne tvarit, ze ma len ZS

lindous
30. jan 2024

Plat je síce rovanký, ale zamestnávateľ sa na to môže pozerať tak, že človek s VŠ sa mu tam dlho neohreje, lebo bude hľadať niečo lepšie a rýchlo odtiaľ utečie...to už je na nej aby odkomunikovala prečo tam chce robiť 🙂

pe_mi
autor
30. jan 2024

Ďakujem za odpovede 👊

melanta
30. jan 2024

@pe_mi muž dobre zarobí a ona chce iba niečo jednoduché. Nech zabudne na kuchyňu. To nie je o tom, že si bude sedieť a čistiť zeleninku. Bude makať ako fretka, domov pôjde aj po 5 hodinách zbitá ako starý pes.

katulienocka999
30. jan 2024

@pe_mi píšeš,že jednoduchú robotu ale je to fyzicky náročná práca, nebude iba čistiť ale určite aj pomáhať s kde čím potrebným..robil mi člen rodiny toto a ju to by som povedala znicilo...ruky v haji a ani nevravím aký má dôchodok 🙃😒 takže osobne by som nechcela ostať dlho v takej pracj ale snažila sa hľadať niečo iné, iba taka rada 🙂

koniarova
30. jan 2024

@melanta to zrejme aj potrebuje,keď takto vymýšľa a nejde študovať ďalej, lebo Bc. sociálna práca, no neviem. S týmto vzdelaním aj tak problém nájsť prácu.

pe_mi
autor
30. jan 2024

@koniarova plne súhlasím.personalisti sa tu už niekolki v témach vyjadrili,že sociálna práca VŠ (či I st,II st. ak vidia,tak ani nepozyvaju na pohovor

ddaassuullaa
30. jan 2024

@pe_mi je to makacka. Moja kamaratka tak isla.robit, ale zrobena chodila ako mulica, vsetky hrube a spinave prace robila.pomocna sila, najhorsie vraj bolo vydrhnutie pristrojov, plechov a velkych pristrojov. To pani kucharky proste nerobia. Ale nastupit moze, aspon zisti, na chlieb sa tazko robina bude mat super motivaciu najst primerane zamestnanie. Cokolvek v administrative, archivnictve...naucit sa asi vie, takze prislusne specificke poziadavky bude podla potreby v ramci skusobnej doby postupne zaucat

ddaassuullaa
30. jan 2024

@koniarova ano je, to je fakt. U nas pred niekolkymi rokmi bol "virus" a vsetky sekretarky si chceli spravit VS, ako inak socialnu pracu....nic nove ako pridana hodnota, ale pisali si bud BC alebo Mgr a vykon rovnaky ako predtym, alebo aj mensi ved VS

pe_mi
autor
30. jan 2024

@ddaassuullaa práve o to ide,že ona rada robí manuálne, ju práve administratíva ale že vôbec nabavi.robila roky za pásom,ale teraz kvôli deťom nemôže z časových dôvodov.manzel pracuje dlho a skoro ráno odchádza
A babky nemá na pomoc
Tak si chce vyskúšať toto

martinkatinka
30. jan 2024

Dnes sa už na titul až tak nehľadí.
No ak chce jednoduchú prácu, tak v kuchyni a v obchodoch je to fyzicky náročné. Mam za sebou oboje a veru ľahké to nebolo.

koniarova
30. jan 2024

@pe_mi nechaj ju, nech ide vyskúšať. Myslím,že to bude dobrá životná skúška.

ddaassuullaa
30. jan 2024

@pe_mi tak potom toto bude mat ok, prazdniny s detmi. Velke plus, kvoli tomu to vzala aj moja kamaratka. Ale ked jej maly odrastol, utekala bleskom prec. Ak je zvyknuta na fyzicku pracu, nech ide skusit, ale vyssi plat nech necaka. Samospravy na to.nemaju

akvi
30. jan 2024

@pe_mi nech napíše motivačný list v ktorom vysvetlí svoje pohnútky, prečo chce robiť tú pracu, aj keď "má na viac". Dnes častokrát aj VŠ vzdelaní ľudia chcú niečo, kde nie je taká zodpovednosť, pretože buď vyhoreli v tom, čo robili, alebo proste potrebujú zmenu.

martinkatinka
30. jan 2024

@akvi alebo nenájdu nič vo svojom odbore

roja01
30. jan 2024

Myslim, ze nemusi do zivotopisu uviest titul ani VS.

pe_mi
autor
30. jan 2024

@ddaassuullaa ona práve má obavy,lebo tiež čítala,či ju vôbec vezmu s VŠ.nir kvôli platu.ona je okej s platom ,aký dávajú.nechce pýtať viac,pretože má VŠ.pocula som ,že s tými prázdninami to tak nie je.vari sa pre deti,pretože cez leto je mesiac dana škôlka otvorená.a myslím,že aj posledné 2 týždne sa chodí .plus je to škola so školkou spojená.v lete sa vraj upratujú sklady a generálny uklid.nie sú doma ,tak ako si myslia.

ddaassuullaa
30. jan 2024

@pe_mi potom ten motivacny, kde vysvetli svoje dovody. Ale teda asi fakt zalezi od zariadenia. Moja kamaratka robila v MS, mala takmer 2 mesiace prazdnin alebo 1,5 mesiaca, uz neviem - prvy a posledny tyzden robili poriadky. Nerobievali nahradnu skolku

pe_mi
autor
30. jan 2024

@ddaassuullaa áno,asi záleží od škôlky, či je spojená so školou,v akom kraji,dedine, meste a podobne .

melanta
30. jan 2024

@pe_mi nie že by som nevolala človeka na pohovor preto, že má VŠ sociálnu prácu. Ak robí v danej oblasti a má vyštudovanú riadnu normálnu sociálnu prácu, tak je to absolútne relevantné vzdelanie a beriem to vzdelanie vážne. Ak je to sociálna práca zo súkromných škôl a zo CV je zrejmé, že bola VŠ robená iba z dôvodu získania VŠ titulu, tak áno, to pre mňa nie je skutočné VŠ vzdelaný kandidát.

medda_beda
30. jan 2024

@melanta Mňa by strašne zaujímalo odkiaľ ľudia majú, že na súkromnej škole sa dá prejsť bez učenia.
Za obálku sa prechádzalo aj na technických univerzitách.
Viem minimálne o 2 ženách ktoré majú normálnu prácu s Alžbetou jedna z nich v tejto oblasti a vybrali si ju kvôli vedomostiam.Mohli si kľudne vybrať človeka s iným vzdelaním.

melanta
30. jan 2024

@medda_beda ak píšem o súkromných školách, píšem o školách typu Sládkovičovo, Skalica, DTI a podobne. A ako píšem, ak si urobí človek hoci aj súkromnú sociálnu prácu s tým, že v tej oblasti chce pracovať, tak je to v poriadku. Ak si človek vyberie akúkoľvek VŠ s cieľom ľahkého získania titulu a teda takých škôl je dosť (nejde o potrebu zaplatiť si to na úplatkoch, ide o nekvalitu školy), tak to neberiem ako VŠ.

alivoda
30. jan 2024

Tiez som robila popri skole pomocnu pracu v kuchyni a to bola definitivne najtazsia praca, ktoru som kedy robila- este aj najslabsie zaplatena. Ja som vydrzala najdlhsie z tych, co so mnou nastupili- bolo to nieco vyse tyzdna. Ostatni to vzdali po 2-3 dnoch a to tam prisli natrvalo, nie len brigadne. Toto nie je urcite nic pre sestru, ktora vlastne ani nemusi pracovat, kedze to nepotrebuje a vobec nejde o to, ze je prekvalifikovana.

oli18
30. jan 2024

@ddaassuullaa v sukromnom zariadeni by bola za mim mzdu + doplatok kes.

medda_beda
30. jan 2024

@melanta Najlepšie by bolo keby sa konečne uznávala VŠ len v odbore.
Nebolo by tu toľko absolventov.

martinkatinka
30. jan 2024

@medda_beda kedysi frcalo na úradoch, že si "porobili" titul. A všetko na súkromných školách. Vieš ako vyzerali skúšky? Jednými dverami vošli dnu, druhými so zapísanou skúškou von. Hodinová záležitosť jednej triedy. Potom koláče, chlebíčky a vec vybavená. A to nepíšem, že jedna baba povedala. To som videla na vlastné oči. A nie, ja som takú skolu nerobila.