Ahojte, prosím, viete mi poradiť ohľadom mzdy. Na zmluve mám základná zložka + pohyblivá zlozka. Ako sa počíta v takomto prípade čistá mzda?
Čistá mzda sa vypočíta iba zo základnej zložky a k tomu sa priráta každý mesiac pohyblivá zložka? Alebo sa čistá mzda ráta z celkovej sumy zakladnej zložky + pohyblivej čiastky?
Ďakujem za pomoc
Základná mzda sa spočíta s pohyblivou zložkou mzdy (odmeny, príplatky) čo tvorí hrubú mzdu. Z hrubej mzdy sa následne odpočítajú odvody na sociálne a zdravotné poistenie platené zamestnancom a daň zo mzdy. Na výšku čistej mzdy vplýva či si zamestnanec uplatňuje nezdaniteľnú sumu na daňovníka a prípadne aj daňový bonus na deti.
Pre orientačný výpočet čistej mzdy si zadaj údaje do mzdovej kalkulačky na nete.
Akurát teda, ta pohyblivá sa zrejme odvíja od nejakých výkonov, predpokladám... Podmienky jej vyplatenia by si mala mat uvedené..
ahoj, kazda zlozka mzdy sa musi zapocitat, pretoze by si mala vlastne "peniaze na cierno".
niektori zamestnavatelia ludom daju na pasku len cast mzdy a zbytok na ruku, usetria tak na odvodoch. keby takuto sumu dali este aj na papier, tak by mali problemy.
ak mas na paske dve sumy, obidve sa teda budu pocitat
B je spravne. Ja to tiez tak mam