Dobry večer, potrebujem poradiť...
Nastupujem po rodičovskej dovolenke do prace...
Nastupujem na voľnu pracovnu dobu...
Jedna sa mi o mzdu - povedali mi , že počas voľnej pracovnej doby, mi plat rozdelia na pevnu a pohyblivu zložku, vraj nemozem mat vyžši plat ako ta čo ma zastupuje...
Ale vyplata sa nezmení, len to rozdelia...
Je to pravda alebo nie?
Mam to vôbec podpisať?
Aku mam istotu , že po nastupe na trvalu pracovnu dobu to zmenia?
Ďakujem
Oznamili mi, že počas voľnej pracovnej doby ( to znamena,že pojdem do prace kedy budem môcť - drobca mam este doma, manzel robi na zmeny tak na striedačku) neviem koľko odrobim..
Povedali mi, ze mzdu mam vyššiu ako ta čo ma zastupuje - vraj to podľa zakona nesmie a tak nejaku časť, ešte nevie aku mi chcu dat do pohyblivej...
Neviem prečo a či to mam podpisat...
Na začiatku mi sľubili plnu vyšku mzdy a porata sa to podľa odpracovanych hodín....
@tinulka174 hlupost, plat mozes mat hocijaky...pokial nerobis v nejakej statnej sprave...
Nie, v sukromnej nemocnici...
no pohyblivu zlozku ti mozu ale nemusia vyplacat...a nie je narokovatelna...taktiez ak im raz takuto zmluvu stakym platom podpises, pochybujem, ze ti to budu menit v buducnosti, mozno trvaj na tom, aby to bolo uvedene v pracovnej zmluve...
@alana1 ďakujem
@tinulka174 1. plat mozes mat akykolvek aj 3x vyssi od riaditela 😀 2. pohybliva zlozka mzdy je nenarokovatelna takze ak ich nastves, nebudu mat peniaze, nebudu chcie...bla bla bla nevyplatia ti nic. Ked nic nebudes mat tak sa ti vsetky pn, ocr atd vyratavaju z toho co dostanes cize zo zakladu. Ja mam zasadu co nie je na papieri neexistuje. Takze ak uz toto podpisat tak jedine a velmi presne specifikovanej pohyblivej zlozky.
@cecil36 Ďakujem....
Pohyblivá zložka môže,ale nemusí byť vyplatená. Väčšinou sa odvíja od splnenia podmienok -plnenie planu, dochádzky atď. Čiže isté je len to, čo je fixné. Veľa zamestnávateľov chce takto vybabrať so zamestnancom. Ja by som takú zmluvu osobne nepodpísala. Možno tak si minimálnou pohyblivou aby mi to nechýbalo keby sa nevyplatila, ale isto nie 50% a 50%.
@tinulka174 neviem presne,co znamena volna pracovna doba. Flexibilny pracovny cas? Ale myslim,ze podstatnejsia je otazka, cim bude podmiene vyplatenie pohyblivej zlozky, za akych okolnosti ti ju zadrzia, pripadne uplne stiahnu. Zavisi i od pozicie,aku budes vykonavat. ta pohybliva sa stiahne pri nejakom prusery (cize prakticky nikdy), alebo zavisi od splnenia planu, kt budu zakazdym navysovat a uz teraz vies,ze je nesplnitelny? A co v pripade dovolenky, lekara a pod? V praxi clovek pri niektorych zamestnaniach robi i ked ma dovolenku (napr dviha telefony,komunikuje s kolegami,zakaznikmi), budu toto zhodnocovat v tej pohyblivej casti alebo proste vtedy bude akoby automaticky nulova? Uved to na extremnom priklade, napr mesacna dovolenka v kuse. Alebo to zavisi na "dobrej voli" priameho nadriadeneho? Mozno ale zbytocne komplikujem,kedze mam ine skusenosti a tou pohyblivou len inak nazyvaju akysi sposob odmeny....