Pohovor a životopis

slovenka753
25. apr 2024

ahojte, po dlhsej dobe (10 r) som sa rozhodla zmenit pracu. Nechcem urobit chyby. Ak niekto pracuje na HR pomohli by mi odpovede na nasledovne otazky:

- dat do cv fotografiu ? - mam fotku od profesionala - ale nie som si ista ci to nie je skor na skodu, v aktualnej praci som mala pocit ze pri cv bez fotky neboli predsudky

- priamo do cv som uviedla par viet o svojom smerovani a viziach, teda preco si vlastne hladam pracu, rozmyslam vsak ci nie je lepsie prikladat klasicky motivacny list, cita to niekto ?

- mojim kamenom urazu je AJ, v sucastnej praci som ju vyuzivala len v pisanom prejave a uroven mam aktualne b1, ponuky kde je vyzadovana c1 som vylucila, ale niektore zaujimave maju uvedenu b2 - reagovat alebo nie ? - v cv klamat nechcem tak mam skutocnu uroven, ide mi hlavne o to aby ma vobec zavolali, pripadne sa tomu povenovat v motivacnom liste ?

- som vo veku kedy si vela ludi zaklada rodiny, ja to neplanujem, spomenut to nenasilne medzi recou ? ( viem ze pytat sa to nesmie) obavam sa aby ma nediskvalifikovalo najma to, ze by ocakavali skoru matersku

- robi sa este na pohovoroch take to - co je vasa najlepsia a najhorsia vlastnost ? - pripravit si nieco aj mimo prezentacie svojej prace a osobnostnych predpokladov, ktore sa tykaju pozicie ?

slovenka753
autor
25. apr 2024

a este by ma zaujimalo to ze ci by bola zvlastna poziadavka ak by som v pripade uspesneho vyberka chcela podpis pracovnej zmluvy skor ako v den nastupu (nastup by bol uvedeny teda neskor ako uzavretie zmluvy). ide mi o to aby som pred vypovedou alebo dohodou so sucastnym zamestnavatelom mala pracu istu

pandusica
25. apr 2024

@slovenka753 ja len maly detail, sucasny, nie sucastny

dadis
25. apr 2024

Nie so z HR, ale moje rady by boli: kvalitna pracovna foto neuskodi, ale nemusi byt - i tak, ak zaujmes, pozru si tvoj profil na linkedin. Mas tam dobre vypracovany profil a dost kontaktov? Tu motivaciu by som dala radsej do motivacneho listu, na b2 pokojne reaguj, rodinne veci absolutne nerozoberaj, a s tymi vlastnostami - mna sa take uz na poslednych pohovoroch cca 15 rokov nepytali. Ak som si robila na pohovor pripravu, tak som si len zosumarizovala otazky, co ma o pozicii zaujimali a premyslela som si plat, inak som sa snazila prirodzene reagovat.

slovenka753
autor
25. apr 2024

@dadis popravde nemam tam vobec ucet. myslis ze sanca je vyssia ak ho tam budem mat ?

beata_k
25. apr 2024

@slovenka753 Urcite si tam zriad ucet. Je to dolezity pracovny portal.

natal
25. apr 2024

@slovenka753 Za mňa fotografia určite áno. Fixujem si tým uchádzača a nestratí sa mi v mori takmer rovnakých životopisov. Motivačný list je za mňa super. Dozviem sa to, čo v životopise nie je. Motivácia kandidáta. Niekedy by som podľa životopisu vylúčila kandidáta a po prečítaní motivačného ho zaradím do výberového konania. Hlavne si dobre pozri inzerát, čo vyžadujú. Ak napríklad nemáš B2 AJ, tak napíš do motivačného, že tvoja úroveň je na B1 a si ochotná vzdelávať sa.

mamina7070
25. apr 2024

@slovenka753 v akej oblasti si hladas pracu ? ja by som reagovala aj na b2 a skus rozhodit siete medzi znamymi stale este funguje odporucanie kolegu
a anonkludne sa robi podpis zmluvy pred nastupom

simca06022011
25. apr 2024

Ja osobne za fotky do CV nie som ( cize toto fakt zalezi od toho kto bude hodnotit) , ak žiadajú motivačný list, tak poslať a ak neziadaju, nie. AJ by som napr uviedla, ze aktuálne b1, keďže si aj používala len v písomnej komunikácii ale sa vzdelavas v tomto smere? alebo tam buchni b2 a začni sa intenzívne učiť.
Rodinné veci nerozoberat.
Pozor na to ako vyzerajú tvoje sociálne siete, akurat sme to preberali pred par tyzdnami so známym, prvá cesta vedie na fb, potom pogooglim... LinkedIn in je fajn lenže pre mňa v podstate vyzerá rovnako ako CV a ludia to aj rovnako vyuzivaju. Ak by ten profil na linked in bol vymakany aj s príspevkami urobilo by to ma mna dojem. Zmluvu = podpis vieš dohodnúť aj skôr, istotu ale nemáš nikdy.

melanta
25. apr 2024

1. CV a foto - predsudky mám iba ak príde foto, kde je záujemca s pivom v ruke alebo na pláži. Inak neriešim, či je človek pekný, tučný alebo onaký.
2. Ak máš potrebu napísať niečo o svojom životnom smerovaní, nie do CV. Napíš to do motivačného listu, ak ho nebudeš posielať, tak do sprievodného textu v maily. Pozor, motivačný list má byť stručný a faktický, nie slohová práca.
3. Angličtina - záleží od toho, o akú pozíciu a spoločnosť ide. Ak je úplne zrejmé, že na danej pozícii budeš 80 a viac % času komunikovať v AJ, tak neuvádzaj B2 ak takú úroveň nemáš. Pri ostatných - nuž, je to na kandidátovi. Ja si to vždy čekujem a veľmi negatívne vnímam, ak zistím, že kandidát klamal, je malá šanca, že by prešiel, nech ide o klamstvo v ktorejkoľvek časti CV.
4. Nie, určite z vlastnej iniciatívy nespomínaj, že neplánuješ si zakladať rodinu. Ak sa ťa to opýtajú, povedz, ale z vlastnej iniciatívy - skôr by som spozornela a mala podozrenie, prečo to potrebuje dotyčná spomenúť, ak sa na to nepýtam.
5. Vaša najlepšia a najhoršia vlastnosť - to som sa nepýtala nikdy. Ale aj dnes nájdeš recruiterov a manažérov, ktorí sa ťa budú pýtať blbosti typu "kde sa vidíte o 5 rokov".

Spomenutý tu bol linkedin. Nevieme, aké máš pracovné skúsenosti. Ak riešime prácu za pásom či predavačku, tak ho nepotrebuješ. Ak ide o kvalifikovanú prácu, je potrebné si uvedomiť, že veľa recruiterov a manažérov vyhľadáva ľudí iba cez linkedin, tiež mnohí pozície dávajú von iba cez túto sieť a napríklad profesiu úplne ignorujú. Mnohí skôr než vyhodia inzerát, hľadajú napríklad na linkedine možných kandidátov. Takže dnes povedala by som že je linkedin "must". Ale je potrebné si dať záležať na tom, aby bol profil efektný a povedal o tebe veľa.

Podpis skôr ako v deň nástupu - toto považujem za štandard. Ak to firma nevie sama od seba zabezpečiť, pre mňa je to red flag. Kľudne žiadaj, rovnako tak môžeš žiadať tzv. akceptačný list. Ale ako som napísala, firma ak neberie ako štandard podpísať zmluvu vopred, tak vznikajú mi otázniky.

veltraud
25. apr 2024

k fotke - my sme vo firme mali politiku, kde sme vyslovene prosili, aby nam fotku neposielali - bolo to medzinarodne interne pravidlo, aby sme sa vyhli potencialnej diskriminacii. Z 30 zivotopisov nam dosli 2 bez fotky, a jedna dievcina aspon napisala, ze prepacte, ze posielam s fotkou, ale mam ho tak spraveny (tu sme nakoniec zobrali). takze odporucam citat poziadavky 🙂

klotildabazarik
25. apr 2024

@veltraud takze ste nakonic vase pravidlo porušili a prijali babu s fotku😂

vroni
25. apr 2024

Snažím sa fotky ignorovať, preferujem CV bez fotky, za mňa je fotka výrazne diskriminačný údaj. Ale samozrejme, že nie diskvalifikacny. Motivačný list je fajn, podľa možnosti krátky a adresny. Rodina a plány s ňou spojené do profesného životopisu a ani motivačného listu nepatria. Znalosti a jazykovú úroveň popisujem podľa skutočného stavu. Teda, úroveň B1 s ambíciou o jej zvýšenie. Na LinkedIn sa obraciam len v prípade, že hľadám ja alebo mám pocit, že mi v informáciách niečo chyba. Teda, pokiaľ hovoríme o radových pozíciách, nie o riadiacich postoch. Tam, samozrejme, áno.