Podvody vo firme

esmeralda04
24. feb 2018

Pracujem vo firme cca 6 mesiacov a ako som nastúpila sú tam problémy s výplatami a stravnými lístkami. Výplata chodí neskoro a stravné lístky s oneskorením 2-3 mesiace. Vraj nie sú peniaze, pritom tržby sú. Mám podozrenie, že sa peniaze prelievajú niekde inde. Bola u nás aj kontrola z inšpektorátu práce ale vopred sa ohlásili, takže prípadné nedostatky sa odstránili vopred a zaujímalo ich akurát či máme ochranné pracovné prostriedky a ako je naša firma vybavená zariadením. Takže kontrola prebehla rýchlo a s dobrým koncom. Ktorý úrad môže odhaliť podvody vo firme?

sussah
24. feb 2018

Tiež niečo podobné riešime..a poslali nás na inšpektorát práce 😉 Uvidíme že ako to dopadne

nikaella
24. feb 2018

Ak ma konatel znamosti resp peniaze tak ziadny 😉 ako pustat sa proti niekomu takemu myslim ze nema ysel a radsej by som hladala novu pracu

lilyianka
24. feb 2018

@esmeralda04 ak je situacia takato, skus hladat novu pracu a ked ju najdes tak dovi dopo....inak vyplata ti musi byt vyplatena do konca mesiaca...cize ak tak zamestnavatel robi, je to v poriadku

draik
24. feb 2018

@esmeralda04
Mňa by len zaujímalo, ako je možné (dodatočne) odstrániť nedostatok neskorej výplaty mzdy, ktorá predpokladám, ide na účet. To, že tržby sú, ešte nemusí znamenať, že firma je v problémoch.

martula218
24. feb 2018
esmeralda04
autor
25. feb 2018

@draik Podľa všetkého oneskorené vyplatenie výplaty žiadny úrad nezaujíma, takže to vlastne nie je nedostatok, ktorý treba ihneď alebo dodatočne odstrániť, zakryť alebo nejako ospravedlniť.

oli18
25. feb 2018

@esmeralda04 práve oneskorené vyplácanie miezd by má zaujímať inšpektorát práce. Ale ak prišli šetriť niečo iné, toto nešetrili. Treba dať znovu anonymný podnet. Výpisy z účtu nesfalšujú.

jana_eyre
25. feb 2018

no inspektorat prace.... to je tak trocha smutne na slovensku.. ja som v druhej praci zazila nevyplacanie miezd, alebo zasadne chodili neskoro.. dala som podnet na inspektorat a pan mi potom volal, nech si to rozmyslim, ze zamestnavatel. si aj tak zisti kto podal podnet a budem. mat problemy (fakt by ma zaujimalo ako by to asi zistil. ak nie rovno od nich.. ale spravila som si tym nazor na tento. urad, aj ked mozno za ten cas sa snad nieco zmenilo? uz to bude 14r od skusenosti)..

kedze som mala 20r a bola som. v blbej zivotnej situacii v sukromi, tak som sa na to vykaslala naozaj a dala. som vypoved.. ta firma sa uz davno zavrela.. zamna radsej nikdy nepracovat v malej slovenskej firme, lebo. majitelia velmi casto sa snazia ojebabravat..

oli18
25. feb 2018

@jana_eyre Poznám podnikateľa, ktorému keď investor meškal s platbami a on nemal na výplaty, zobral z vlastných úspor a ľudí vyplatil. Nevyplatení zamestnanci už zajtra nemusia prísť do práce a majiteľ môže firmu zatvoriť.

jana_eyre
25. feb 2018

@oli18 ano, iste su taki podnikatelia poctivi, bohuzial je ich pomenej aspon co vravia moje skusenosti.. nic sa neda zovseobecnit, ale na slovensku je vela ludi ci sa snazia obist zakon a ak sa to. dotkne zamestnancov, ti sa bohuzial casto ani nedovolaju spravoslivosti..

v jednej praci som dokonca zazila dvoch majitelov, z coho jeden bol vypocitavec a druhy poctivec, chvilu sa tam "bili" tieto povahy.. dopadlo to. tak, ze tam bola velka fluktuacia ludi a potom sa firma dostala. do. problemov a zanikla..

ibrunova
25. feb 2018

Ja som to zažila a nijako si nepomôžeš.. U nás bol inšpektorát viac krát, papiere boli v poriadku, tak dovi dopo.

draik
25. feb 2018

@ibrunova
Stačí podať trestné oznámenie, ak nedošlo k výplate načas a myslíte si, že inšpektorát práíce nekonal. Reči o tom, ako si nikto nepomôže¨, sú takým slovenským koloritom spoliehania sa na druhých, že to vyriešia. O to viac v súčasnej situácii, keď je situácia na trhu práce omnoho lepšia ako pred rokmi.

ibrunova
25. feb 2018

@draik u nás bol aj inšpektorát, an trestné, aj na prokuratúre sa to riešilo, a výplaty neprišli, trestné aj sťažnosť sa uzavreli, pánko prelieva peniaze a žije si. Chceli sme dať aj podnet na vyhlásenie konkurzu, ale nenašli sme sa toľkí, aby sme zložili tú sumu.. Teraz robím tam kde robím, o trestnom konaní čo to viem, tak mi nepíš, že sa spolieham na druhých.. Ty s tým máš asi veľa skúsenosti, tak daj zaručenú radu ☺️

draik
25. feb 2018

@ibrunova
Nie každé nevyplatenie mzdy je trestným činom. Stačí sa obrátiť na schopnejšieho právnika, ak si na to netrúfate

esmeralda04
autor
26. feb 2018

@draik A v akom prípade nie je nevyplatenie mzdy trestným činom? Je pravda, že sa dá najať schopný právnik ale ten si samozrejme niečo za služby zapýta a človek, ktorý dostane na výplatu (ak ju dostane) životné minimum, nemá peniaze nazvyš, či?

draik
26. feb 2018

@esmeralda04
Ak firma na ne nemá peniaze.

esmeralda04
autor
27. feb 2018

@draik no ale ak nemá firma peniaze mala by ukončiť svoju činnosť, či? Ale ak je v prvádzke s tým, že zamestnancom nevyplatí výplatu,ale zisk ide ktovie načo, tak je to podvod, nie?

ibrunova
27. feb 2018

@esmeralda04 Jasné..

draik
27. feb 2018

@esmeralda04
Stačí, že nedostane preplatené faktúry (viď napr. kauza Váhostav) a má problém. Prednosť má zabezpečenie nevyhnutného fungovania firmy.
Predstavujete si to zrejme veľmi jednoducho. Ja osobne obdivujem každého menšieho normálneho zamestnávateľa, ktorý nemá za sebou veľkú firmu a zázemie.

ibrunova
27. feb 2018

@draik Len pletieš dve veci dokopy, chápem, čo chceš povedať, sle.. Nevyplatenie mzdy a odstupného je trestný čin, niečo iné je potom dokazovanie, či v tom čase mal alebo nemal dostatok prostriedkov. A keďže často penisze sú už naliate inde, tak je problém ich vymôcť, ako som sem už dávno písala. Mám osobnú skúsenosť, bohužiaľ. Ja som svoje peniaze nakoniec dostala, ale nie týmto spôsobom.

draik
27. feb 2018

@ibrunova
Opakujem, že nevyplatenie mzdy samo o sebe trestným činom nie je. Musí byť splnená podmienka, že firma má peniaze a nepotrebuje ich na zabezpečenie nevyhnutného chodu firmy.

esmeralda04
autor
28. feb 2018

@draik my nevystavujeme faktúry, nám zákazníci platia v hotovosti, takže u nás nie je problém, že by firma nemala peniaze, lebo niekto nezaplatil faktúru (ako Váhostav)...to len tak na margo