Podpora v nezamestnanosti počas prerušenia rodičovskej

aida9
4. máj 2012

Ahojte,
som momentálne na rodičovskej dovolenke. Z istých dôvodov uvažujem, že preruším RD, ukončím pracovný pomer dohodou a prihlásim sa na úrad práce, aby som mohla poberať podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesiacov. Ak sa nemýlim, mala by som mať podporu vo výške 50 % hrubej mzdy, však? Čo je vždy viac ako príspevok počas RD. Pred nástupom na materskú a rodičovskú som pracovala 6 rokov, takže som poctivo platila všetky odvody.
Myslíte, že sa to dá takto zrealizovať?
Máte s týmto niekto skúsenosti?
Čo mi poradíte?
Vopred dík za akýkoľvek názor 🙂

zalka
6. máj 2012

@aida9
No nárok Ti vznikne ak máš v posledných 3 rokoch dva roky poistenia. Nepíšeš ako dlho si na rodičovskej dovolenke.
Ak chceš dať výpoveď tak prv nastúp do zamestnania na 1 deň, ten deň čerpaj dovolenku a zvyšok dovolenky si daj preplatiť ( dovolenka Ti patrí aj za čas strávený na MD) . Zvýši sa Ti podpora v nezamestnanosti.
Ak máš manžela tak prepíš v prvom rade rodičovský príspevok na manžela, ak je zamestnaný nie je problém.
Potom nastúp na ten jeden deň do práce ( dovolenka ) a potom ukonči PP dohodou. Po skončení vyplácania podpory v nezamestnanosti, prepíš RP z manžela na seba a pokračuj v poberaní RP.

aida9
autor
6. máj 2012

@zalka
Na rodičovskej som 2 mesiace - predtým bola samozrejme materská.
Čítala som tu na fóre, že baba, ktorej po 3 rokoch končila RD nastúpila na 1 deň do práce, prepustili ju, pričom jej patrilo aj 2-mesačné odstupné. To jej urobilo to, že teraz dostáva 1500 evri - maximálnu podporu 🙂
Ibaže som tu aj čítala, že ak mám menej ako 6 mesiacov do konca RD, tak na podporu nemám nárok - je toto pravda? To by zmarilo celý môj plán 😢
A RP môže poberať aj pracujúci manžel? Nie je tam podmienka, že sa musí celodenne starať o dieťa?

zalka
6. máj 2012

@aida9
No áno tá baba čo tri roky bola na MD a RD , a nastúpila na 1 den do práce, a preplatili jej dovolenku odstupné tak sa jej podpora rátala z toho vymeriavacieho základu.
U teba to bude iné, lebo si doma 8 mesiacov či koľko .. takže sa Ti naráta aj to zamestnanie, takže toto čo som radila len trošku Ti dvihne podporu v nezamestnanosti. Ak by si počkala tak by podpora bola vyššia ak ju zase zákonom nezrušia.
A neboj sa môže RP poberať aj pracujúci rodič. Akurát dieťa nesmie byť v škôlke. Takže pol roka by mohol aj mng. poberať RP, aby ste o to neprišli ked chceš dať výpoved.

No môj názor. Výpoved by som nedávala, nevieš či neotehotnieš a či nepôjdeš na dalšiu materskú. A to by si potom nárok nemala kedže by si mala skončený PP.

babulka123
6. máj 2012

ja mam inu troska otazku ... nas uzasny stat robi to ze ak ti skonci MD a ostanes nezamestana tak mas narok na 6 mesiacov podpory v nezamestanosti , ale s tym ze ti nebude vyplateny za ten mesiac v kotrom si zobrala rodicov sky prispevok ..
to znamena ... Ninka sa narodila 3.8 cize za august budem mat este vyplateny rodicak ale ja od 4.8 budem nezamestnana... takze pridem o 1 mesiac podpory v nezamestnanosti { ta sa nevyplaca z dovodu ze mi bol vyplateny rodicak}
co by sa stalo ak by som zrusila RD k 31.7 a od 1.8 bola evidovana ako nezamestanan???? radsej pridem o 190 eur RD ako o 50percent z hrubej mzdy .... to bude v mojom pripade teda pooodstatne viac.. co vy na to
? nejake rady > dakujem

zalka
6. máj 2012

@babulka123
Tak toto vysvetli odkiaľ máš túto informáciu.
Lebo pokiaľ viem a je mi známe tak RP vypláca UP, ale podporu v nezamestnanosti vypláca SP. Takže to je dosť podstatný rozdiel v štátnych inštitúciach.

Tak prosím skús dať link, alebo odkaz na stránku kde sa píše o tom, že :
"nas uzasny stat robi to ze ak ti skonci MD a ostanes nezamestana tak mas narok na 6 mesiacov podpory v nezamestanosti , ale s tym ze ti nebude vyplateny za ten mesiac v kotrom si zobrala rodicov sky prispevok .. "

babulka123
6. máj 2012

z vlastnej skusenosti .. teraz to spravili kamoske... mala narok na 6 mesiacov podpory v nezamestnanosti ale vyplatia jej len 5 . do 10.3 bola na RD od 11.3 nezamestana... za marec dostala vyplateny RD takze jej poslali krasne odovodnenie preco nedostane za ten mesiac vyplatenu podporu v nezamestnanost.. je to podla nejakeho zakona ale cislo ti teraz presne nepoviem .. viem ze tam bolo napisane ze jej priznavaju 6 mes. ale nevztahuje sa to na mesiac v ktorom mala vyplateny RD.. takze dostane len 5 mes.

z tohto dovodu uvazujem nad tym ze si zrusim RD o tych par dni skor..

babulka123
6. máj 2012
zalka
6. máj 2012

@babulka123
Tak to je rozhodne veľmi zaujímavé info . Asi sa po ňom poobzerám, ak budem mať čas.

Ten posledný mesiac RP hod na manžela, ty dostaneš vyplatenú celú podporu a manžel za posledný mesiac RP. A neprídeš o 190 eur.

babulka123
6. máj 2012

@zalka ak sa v tom vyznas skus.. moc by mi to pomohlo .. ja mame este nejaky mesiac cas.. heheh dakujem

babulka123
6. máj 2012

@zalka aj ked on je normalne zamestnan y?

zalka
6. máj 2012

@babulka123
Ano aj ked je zamestnaný môže poberať RP, stačí to prehodiť na neho .. treba ísť na UP a požiadať. On bude brať RP a ty môžeš byť nezamestnaná a skončiť PP v den kedy to vyhovuje tebe. Mimochodom nastúp na jeden pracovný den do práce čerpaj dovču a zvyšok si daj preplatiť, vyjde Ti oveľa vyššia podpora ako len z hrubej mzdy.

babulka123
6. máj 2012

@zalka ja som uz teraz bez robotky ... od januara som nezaeamestana na RD., uvazujem este o predlzeni RD zo zdravotnych dovodov. ale to budem riesit az ked zoberiem podporu .. uvidime ako to vyjde.. { nie ze by sa mi nechcelo ist robit ale ked sme prepocitali cestovanie a naklady a vsetko tak sa mi pomaly oplati byt doma.. ak nezozeniem nejaku robotu tu ..

zalka
6. máj 2012

@babulka123
Škoda, že si to neriešila v decembri, ale neva teda. Technicky RP vieš už teraz prepísať na mng. a ísť na podporu.

aida9
autor
6. máj 2012

@zalka
A ako sa teda rata podpora? Viem, ze je to 50 % hrubej mzdy, ale ktorej? Poslednej? Cize staci, aby som sa vratila naspat do prace, dostala na ten 1 den hrubu mzdu 100 evri a mam max podporu? Vypocet 100 x 0,5 x 30dni = 1500 evri.
To nemoze byt take jednoduche, ved to by potom robilo vela mamiciek 🙂 Ci?

zalka
6. máj 2012

@aida9
Ano tak nejako sa to ráta, a tak nejako ak sú šikovné mamičky tak také podpory majú. Resp. z toho zárobku a z počtu dní dovolenky zostávajúcej a z odstupného ... lebo sa skúma pri výpočte podpory posledné tri roky. No kedže mamičky sú na MD a potom RD, tak tá doba sa im zarátava ale kedže príjem je 0 tak je to vylučiteľnou dobou, a podpora sa vyráta len z toho jedného odpracovaného dňa alebo potom, ak niekto neodpracuje ani jeden deň tak s hrubej mzdy v zamestnaní.

kocica43
7. máj 2012

@zalka tak isto to plati aj pri dpvn.ked po materskej si to zaplatim jeden den z maxima tak isto budem dostavat max davku v nezamestnanosti?

zalka
7. máj 2012

@kocica43
no akurát že na DPVN sa nemôžeš prihlásiť samostatne, musí byť balík. A nemôžem s istotou povedať, že platí to isté. Skôr nie ako áno, s tým skúsenosti nemám.

kocica43
7. máj 2012

@zalka ja viem,ze cely balik.podmienku na davku v nezamesdtnanosti mam splnenu.prihlasila som sa na ten balik a ppo materskej by som chcela ist na podporu.

zalka
7. máj 2012

@kocica43
Toto Ti naozaj neviem potvrdiť ani vyvrátiť. Prepáč možno @gapa bude vedieť.

kocica43
7. máj 2012

@zalka toto nie je surne.vsak len teraz som nastupila na matersku.to budem riesit koncom roka.

gapa
7. máj 2012

@kocica43
ak v rozhod.období nemáš vym.zákad z povinného poistenia zamestnanca, tak ti musí trvať dnp aspon 26týž., nestačí pár dní. Ak máš vym.základ aj z povinného poistenia zamestnanca, tak sa zrátajú vym.základy z povinného a dobrovolného poistenia a vydelia sa počtom dní platenia, pričom ak v 1den trvajú obe poistenia, tak sa to berie ako 1den.
A snád sa nezmení zákon do konca roku, aj ked to možno, čo sa týka podpory možno predpokladať.

kocica43
7. máj 2012

@gapa dva roky som bola zamestnana. Momentalne som NA materskej aj szco.NA ten balik som sa prihlasila dnes.

gapa
7. máj 2012

@kocica43
podla terajších zákonov
-sa ráta podpora z obdobia dva roky pred zaregistrovaním, tj. predpokladám bude tam spadať obdobie tvojho prac.pomeru a z toho sa ti to bude rátať, príp. pár dní, ak by si platila aj dobr.poisteie po ukončení poberania materského pred zaregistorvaním na up
- a splnať musíš podmienku aspon 730dní poistenia v nezamestnanosti v posledných 3rokoch.
Ak nepoberáš materské z dobrov.poistenia, tak by som si napísala na poradna@socpoist.sk či treba platiť dobrovolné poistenie počas tejto doby (podla vyjadrení netreba, no nech to máš aj na papieri, teda ja by som sa istila takto)

racik
7. máj 2012

@gapa prave si pisala ze mozno predpokladat zmeny zakona co sa tyka podpory .. bolo to uz niekde naznacene alebo nieco si zapocula??

gapa
7. máj 2012

@racik
niečo som o tom začula, znížiť strop. ale toho sa už pohovorilo. uvidíme

racik
7. máj 2012

@gapa neviem sa rozhodnut .. Rodic. mi konci v novembri , tak teraz rozmyslam ci ukoncit prac.pom. uz teraz, aby som neprisla o dobru podporu alebo pockat do novembra .. ked minula vlada urobila zmenu v DPN, tak zohladnila este tie zeny, ktore si platia, aby neprisli o peniaze,,, tak si myslim, ci to nejako nebude zohladnene .. asi som naivna?? co mam urobit????

kocica43
7. máj 2012

@gapa poberam matersku z dnp.

gapa
7. máj 2012

@racik
To ti nik nezodpovie. Zákony sa ale neschvalujú zo dna na den. TReba to sledovať, ten proces trvá aj 3mesiace (teda neviem kolko presne, sú aj skrátené konania), aj ked nakoniec schvália úplne niečo iné, ako navrhovali.

gapa
7. máj 2012
racik
7. máj 2012

@gapa Dik ..