Podnikanie - záložňa

kl21
21. máj 2024

Chcela by som podnikať a otvoriť si záložňu. Viete mi poradiť, aký je postup?
Stačí mi živnosť?
Potrebujem špecialnu váhu na zlato?
Ďakujem

alickapusinka
21. máj 2024

musíš splnať aj hygienické podmienky.

kl21
autor
21. máj 2024

@alickapusinka aké presne?

maranco
21. máj 2024

@kl21 stačí ti živnosť, ako dopadol prieskum trhu, najbližšie záložne sú v akej vzdialenosti?
máš vyhliadnutý priestor na prevádzku?
váha musí byť pravidelne ciachovaná, máš tam trezor na peniaze, alarm a dosť peňazí na začiatok ktoré budeš "požičiavať"?

kl21
autor
21. máj 2024

@maranco založna tam nie je, prave preto som si vybrala to mesto.
Priestor mam.
Čiže treba trezor, alarm a váha aká ??

maranco
21. máj 2024

@kl21 daj do googlu zlatnícke váhy s úradným overením
samozrejme počítač, tlačiareň a nejaký program kde budeš evidovať zmluvy, úroky
a máš v tom meste dostatok nezamestnaných? lebo bežný pracujúci človek nebude tvoj zákazník

alickapusinka
21. máj 2024

@kl21 to ja neviem ale každý kto otvára prevádzku musí mať od hygieny toto je základ to chodia vždy do každej prevádzky kontrole hygieny sa nevyhneš.

melanta
21. máj 2024

@kl21
1. Živnosť určite neodporúčam pri takomto podnikaní. Ako szčo totiž ručíš celým svojim majetkom. Lepšie založiť s.r.o., ručíš len do výšky vkladu.
2. Priestor musí spĺňať podmienky na tzv. prevádzkareň. Ak zadáš do google "podmienky na prevádzkareň" alebo "zriadenie prevádzky", vyhodí ti dosť stránok, kde nájdeš, čo všetko musíš splniť z pohľadu administratívy - spomínaná hygiena, ohlásenie na MÚ, záležitosti ohľadom BOZP. Odporúčam stránku podnikajte.sk tam určite nájdeš viac článkov k prevádzkarni.
3. Vypracovať obchodné podmienky a reklamačný poriadok. Odporúčam zaplatiť si na to advokáta. Pri všetkej úcte, ak toto riešiš na modrom koníku a máš otázky aké máš, neverím, že si budeš vedieť vypracovať obchodné podmienky v zmysle zákonov.
4. Zabezpečiť kamerový systém v súlade s legislatívou. Napojenie na bezpečnostnú službu alebo policajný pult.
5. Zabezpečiť priestor proti vniknutiu - mreže, steny, alarm, trezory.
6. Nájsť si účtovníčku a dohodnúť si s ňou podmienky - doklady, cena, paušál.
7. Váha - pýtaš sa aká? O la la, toto ak si nevieš zistiť, ako stanoviť cenu zlata, ako ho vážiť, ako rozoznať punc, ako vedieť, koľko váhy je v šperku kameň a koľko zlato, aké kamene sú, tak odporúčam ísť robiť niečo iné. Toto je problematika, ktorej musíš chápať a vedieť si tieto informácie pohľadať. Ako chceš ísť podnikať, keď elementárne veci ti majú zisťovať iní ľudia? Detto musíš vedieť, ako ohodnotiť ostatné artikle, ktoré sa zakladajú. Od mobilov cez umenie. Vieš, ako ohodnotiť obraz či sochu či porcelán?

Pred týmto všetkým každému, kto chce podnikať odporúčam vypracovať si biznis plán/podnikateľský plán. Na nete nájdeš množstvo vzorov a nápadov, ako to urobiť. Ak máš ako taký predpoklad na to, aby si vedel podnikať, budeš vedieť ten podnikateľský plán vytvoriť - v ňom dáš dokopy všetky interné a externé faktory, od popisu, trhu, marketingu, financií, atď. Odporúčam stránku podnikajte.sk .

A posledný faktor, ktorý v prípade záložne spomeniem je to, či máš na toto gule. Či máš gule na to, že sa ti bude vyhrážať niekto, komu sa nepodarí niečo vykúpiť naspäť. A možno nielen vyhrážať. Pozor, zúfalí ľudia, alkoholici, feťáci, nevieš čoho sú schopní. Či máš gule na to, že ti tam bude plakať mamička samoživiteľka, ktorej budú chýbať peniaze na výkup niečoho, čo chcela založiť len na 2 dni kým jej príde dávka.

Úprimne, ja podporím každého, kto chce podnikať, ak je realista. Ty sa pýtaš otázky či potrebuješ kamery, alarm. Odporúčala by som ti zamestnať sa na pár mesiacov v nejakej veľkej záložni, aby si videl, čo všetko to obnáša. Už len toho, čo by si videl ako zamestnanec, bude obrovské množstvo.

macatt
21. máj 2024

Ja chodím do jednej veľkej záložne(sieť) často nakupovať a je naozaj toľko toho, že často tovar posielajú na centrálu na ohodnotenie, telefónuju, radia sa, elektroniku skúšajú, minule štartovala motorovú pílu😀
Prišli tam s obrovským tv, všimla si, že je prasknutý, nevykúpula ho, čo si potom vypočula bol des, nech ju zožerie rakovina a veci podobné🙉 naozaj to chce riadne ,,gule,, a teda systém+program, neustále sledovať trhové ceny, lebo každý deň môžu byť iné.. vôbec toho nie je málo a klienti nevyspytateľní
Myslím, že hocičo iné bude menej trápenia ako záložňa.. držím palce

maranco
21. máj 2024

@macatt nestačí naštartovať pílu, kamoš tam robí a normálne má drevo z ktorého odreže, či naozaj tá píla funguje, alebo mu doniesli elektroniku a potom z toho vyliezli šváby, tiež si chodia policajti zobrať ukradnuté mobily a vrátia ich majiteľovi

bubka7
21. máj 2024

Pracujem v zalozni vela rokov,ale aj tak by som nemala odvahu mat vlastnu.

ptvw
21. máj 2024

@bubka7 ja tiež nie veru, tiež som tak par rokov pracovala