Ahoj,
Nájde sa tu niekto kto popri trvalom pracovnom pomere má aj svoje vlastné podnikanie? Oplatí sa to ? Rozmýšľam nad tým a rada by som sa opýtala ohľadom toho 🙂 vopred ďakujem 🥰
ak mate dobry podnikatelsky napad a budete to stihat, tak sa to moze oplatit, s tym, ze casom date vypoved a budete sa venovat iba podnikaniu
no ale podnikanie so sebou prinasa aj rizika, niekedy super, inokedy bieda
a treba mat dobreho uctovnika😉
@mimi5986 co presne sa chces spytat?
@katenka858 ahoj, napriklad by ma zaujimalo ako je to so zdravotkou a socialkou. Ako sa tam plati
@mimi5986 zavisi aku mate pravnu formu podnikania, ak mate napr. SRO a ste tam iba konatelka a nie zamestnanec, tak neplatite ziadne odvody
alebo da sa v sro-cke zamestnat na polovicny uvazok, aby ste nemuseli platit vysoke odvody....len potom treba pocitat aj s tym, ze dochodok moze byt o to nizsi a treba si sporit inde
ak zivnost, tam je prvy rok oslobodeny tusim od odvodov do socialky, potom vam vymeraju a tam zdravotku treba platit kazdy mesiac
@marci77 tu by som opravila platenie odvodov do ZP popri zamestnaní - v takomto prípade je možné nastaviť si preddavky aj vo výške nula eur mesačne, pokiaľ má TPP a ide jej tým pádom zdr. poistenie zo zamestnania (tú nulu samozrejme nikomu neodporúčam, tam to vieme trochu nastaviť podľa očakávaných príjmov).
@mimi5986 druhý rok podnikania sa odvody do ZP platia na základe podaného DP, kde pri súbehu TPP a živnosti, kde bol nízky príjem, je možné, že vyjdú preddavky do ZP platiť v nižšej sume, ako je minimum na aktuálny rok. Odvody do SP sa platia na základe príjmu uvedeného v DP od júla / októbra (ak bude DP podané po 31.3.2022) nasledujúceho roka, pokiaľ bude príjem za rok 2021 zo živnosti vyšší ako 6798€ (hranica pre rok 2021 - odvody 2022). Podáva sa DP typ B, kde sa uvedú všetky príjmy za daný rok, teda živnosť aj zamestnanie - v zamestnaní nerobia ročné zúčtovanie, dajú ti len Potvrdenie o príjmoch. vysporiada sa to všetko spolu.
@ciernabrigita super, ďakujem 🙂 tieto informácie sa mi zišli. Neviete náhodou keď už si založí človek živnosť / firmu..aké ďalšie treba potom vybaviť? ..
@mimi5986 podľa toho, v čom bude podnikať. niekto potrebuje poriešiť aj ekasu. odporúčam rovno si nájsť aj účtovníčku, prejdete si napr.: aké výdavky sa budú uplatňovať (paušál / reálne), ak reálne - aké sú možnosti v danom prípade, základné info ohľadom fakturácie. ak sa bude obchodovať so zahraničím - registračné povinnosti na DPH, kedy vzniká povinnosť registrácie na DPH na SK... aspoň mňa by to zaujímalo, avšak, záleží aj od predpokladaného príjmu - neviem či pôjde o podnikanie do pár sto eur ročne alebo pár desiatok tisíc ročne... účtovníčku odporúčam úplne všetkým podnikateľom, hlavne ak sa do danej témy nerozumejú. aby v marci neostali prekvapení...
@mimi5986 Záleží od viac faktorov. V čom chceš podnikať? Co si predstavuješ pod slovom oplatí?