Podnikanie popri materskej

myvalik96
30. aug 2023

Ahojte 🙂
Ako je to s podnikaním popri materskej a rodičovskej dovolenke? Momentálne som riadne zamestná a na rodičáku. Uvažujem, že si založím živnosť (kreatívne práce). Ako je to s platením odvodov a daní? Platí to naďalej zamestnávateľ? Ako by sa mi počítala materská pri reťazovom pôrode? Stále by sa bral do úvahy zárobok zo zamestnania? Aká forma podnikania sa mi oplatí založiť? Živnosť alebo sro?

Za všetky rady ďakujem 🙏

melanta
30. aug 2023

@myvalik96 zamestnávateľ za teba nič neplatí, keď si na rodičovskej. Preddavky platiť nemusíš, ale ak budeš mať príjem a zisk, budeš mať nedoplatky. Takže ak je príjem, je lepšie platiť každý mesiac preddavky, ako to potok doplatiť naraz. Čo sa týka živnosť alebo s.r.o. záleží čo ideš robiť a koľko plánuješ zarábať. Pri živnosti si vieš uplatniť paušálne výdavky a znížiť si tak príjem a tým pádom daň a odvody. Pri s.r.o. to nevieš. Pri živnosti sú všetky peniaze tvoje a nikde nemusíš dokladovať čo si s príjmom urobila. Pri s.r.o. musíš v účtovníctve zdokladovať každý cent. Ak budeš zarábať mesačne 1-2 tisíc, tak ti postačuje živnosť.

mogaa
30. aug 2023

@myvalik96 pri reťazovom pôrode by si už nemala materskú takú ako bola predchádzajúca...ak máš príjem, je jedno či je ten príjem zo zamestnania alebo zo živnosti.....takže by ti to ovplyvnilo aj nasledujúcu materskú.....

myvalik96
autor
30. aug 2023

@mogaa takže by sa mi to nepripočítalo k tomu, čo som zarábala predtýmale to sa celé vynulovalo a bral by sa do úvahy zárobok zo živnosti?

myvalik96
autor
30. aug 2023

@melanta okej, tak ale ako je možné, že som zdravotne poistená, keď to nikto neplatí, kým som na rodičáku?

melanta
30. aug 2023

@myvalik96 počas RD za teba ZP platí štát.