Podnikanie po materskej alebo rodičovskej dovolenke

hedka23
3. nov 2016

Dobrý deň chcem sa opýtať začala niektorá z Vás podnikať hneď po materskej alebo počas nej mám nárok na nejaký príspevok od štátu alebo preplatenie rekvalifikačného kurzu resp. niečo také viem mi niekto poradiť? Hovoríme o otvorení živonosti konrétne na fotenie. Nie o otvorení podniku. ďakuejm za odpovede

magmolatus
3. nov 2016

@hedka23 pokial viem, tak zivnost otvorit mozes, o matersku neprides.
Prispevok na podnikanie sa dava v pripade ak si evidovana na urade prace 6 mesiacov, podmienka je ze musis podnikat minimalne 3 roky. Takze v podstate co ti stat da, ti aj zoberie.
Podmienka myslim ze je ze on mozes poziadat iba raz, a nesmela si mat predtym zivnost otvorenu. Musis na to vypracovat aj nejaký podnikatelský plan s odhadovanými nákladmi na nákup techniky a podobne.
Ale treba sa spýtat na úrade práce.

hedka23
autor
3. nov 2016

dakujem pekne za odpoved a neviete ako je to náhodou s tými rekvalifikačnými kurzami tiež musí byť človek najprv na úrade ?

3009
3. nov 2016

@hedka23 áno aj rekvalifikačný kurz ti preplatia len ak si evidovaná na úrade práce.

magmolatus
3. nov 2016

@hedka23 Myslím že ano, treba si to overiť, ale logicky mi to vychádza tak ze pokial ste na materskej ste pre štat "zamestnana".

hedka23
autor
3. nov 2016

keďže som zamestnana stale na dobu neurčitu v mojej byvalej praci tak som určite zamestnana 🙂 len ide o to že po materskej určite nebudem môcť tam nastúpiť naspäť tak zvažujem alternativy či otvoriť živnosť rovno po materskej alebo sa hlasiť na urad prace ďakujem za odpovede