Podnikanie na dedine

margotka7
17. júl 2013

Ahojte. Rada by som vedela vase nazory na temu "podnikanie na dedine". Tie, ktore byvate na dedinach, co vam tam chyba, co postradate? Dedina ma cca 1600 obyvatelov, su tam 3 pohostinstva (robi sa tam aj pizza), 2 potraviny, 2 mix obchody (potraviny, oblecenie, kozmetika, potreby do záhrady), 2 kadernictva, kozmetika, maser, cukraren, cerpacia stanica. Vdaka za vase nazory 🙂.

linda20111
17. júl 2013

@margotka7 chybaju tam stavebniny - to ma hned napadlo kedze prerabame dom a kazdu chvilu chodime do stavebnin nieco kupit 🙂 tiez mozno este farby-laky a kvetinarstvo

sissika
17. júl 2013

lekaren

luckaemka
17. júl 2013

Masiaren,zelenina ovocie,kozmetika,drogeria

barcelona94901
17. júl 2013

@margotka7 to máte dosť toho ,v našej buducej dedinke je raz toľko obyvateľov a teda tam samé stavebniny,firmy od okien po autá..
no obchod jeden vačší -klasika jednota ,bežná krčma ,mini pošta a jedna krčmička a mix potraviny so všetkým ,kaderníčka,krajčírka a zelovoc zatvorili, kedže ovocie,zeleninu maju aj bežné obchody ako jednota,,,to sa neoplatilo a chvíľku tam fungoval masiar,no veľmi krátko ,tá cukráren sa u vás aj uživí? to už rovno aj zmrzku a máte všetko 🙂

dada1212
17. júl 2013

No podľa mňa nič typu drogéria, stavebniny, domáce potreby. To netreba stále a raz za čas to nie je problém kúpiť v meste a ťažko by si vedela konkurovať cenami aj sortimentom veľkým drogériám alebo hypermarketom.
Mňa tiež napadlo to mäsiarstvo, predsa len, v jednote nie je až taký výber, keby si mala kvalitné mäso za prijateľné ceny, možno by to šlo.
Aj ked je asi problém zohnať dodávateľa, takisto aj s objednaním, mäso a mäsové výrobky sa rýchlo kazia, tak či by si nemusela niečo z objednávok bud veľmi preceniť alebo vyhodiť.
Alebo ak by si vedela konkurovať potravinami, tak aj potraviny. myslím, že tam nakupujú prevažne dôchodcovia a keby si vedela ísť s cenami nižšie ako konkurencia, tak budú k tebe chodiť.
Alebo to nechať tak a zamerať sa radšej na mesto a tam podnikať, lebo okrem krčiem a potravín sa v dedine ťažko niečo uživí.

margotka7
autor
17. júl 2013

@linda20111 stavebniny su hned vedla v dedine a dost velke, takze to by sa urcite neujalo ☹
@sissika lekaren som zabudla, ze je tam tiez
@luckaemka ovocie-zelenina a masiaren tam boli, neujali sa . drogeria je v potravinach a aj v tych mix obchodoch, takze to pochybujem ze by slo samostatne. ale dakujem za typ
@barcelona94901 uzivi sa cukraren, aj ked neviem, ci ma velke zisky. zase az tak vela ludi tam nechodi. cez leto tam aj zmrzku predavaju, takze asi aj to ich drzi nad vodou. ano, mame tam toho celkom dost a prave preto ma nic take nenapada ☹

janinah
17. júl 2013

na dedine mám rodičov a chýba mi také niečo,že napíšu,zatelefonujú zoznam nákup potraviny príp. drogéria a niekto im to dovezie až domov.....a ešte možno dobrá cukráreň s kávičkou a sedením vonku na terase /nie pre opilcov,ale pre mamy s deťmi a staršiu generáciu/

lucka1987
17. júl 2013

nasa obec ma asi 2500 a mame tu :
jendotu
zelovoc, kde nikdy nie je cerstva zelenina
3 obchodiky rozdelene podla lokality
bar
kolibu
2 pizerie
2 krcmy
masiara s vlastnou vyrobou
darcekovu predajnu + kvety
2 obchody s textilom a zmiesanym sezonnym tovarom / no nic poriadne.. /
kadernictvo
kozmetiku
rekreacne zariadenie
penzion
a v neposlednom rade stavebniny spojene s domacimi a zharadkarskymi potrebami + hracky + nejake krmivo pre hydinu a hnojiva ........

a musim povedat, ze najviac zo vsetkeho vyuzivam tie stavebniny. faklt tam clvoek najde vsetko .. od ceditka, cez smyklavku pre krpca az po cement 😀

a chyba mi tu fitko, solarko 😅

margotka7
autor
17. júl 2013

@lucka1987 nad fitkom som aj ja rozmyslala, len ked tam chces vela strojov, to su dost velke naklady ... ☹
@janinah nie je zly napad, no nemyslim si ze by to islo. neviem si predstavit, ake poplatky by sa za ten dovoz platili a vies ako dochodcovia, ti radsej sadnu na autobus a idu si to kupit sami, nez aby dali peniaze naviac za dovoz 😒

margotka7
autor
17. júl 2013

@dada1212 na masiarstvo nie su priestory v dedine, vsetko je obsadene. a naviac, cez tyzden chodi do dediny pojazdna predajna masa ☹

nika.r
17. júl 2013

Na dedine by sa podla mna ujal zmiesany obchod zahradkarstvo+ potreby pre chovatelov. U nas mame taky obchodik a na jar a v lete tam maju doslova naprask. Dochodcovia nebudu pre semienka a hnojiva cestovat do mesta a okolo zahradky aj mladym casto nieco take chyba, ze si to radsej kupia aj za vyssiu cenu v dedine ako kvoli tomu chodit do mesta( mesto mame 15 km). Maju tam vselijaku zeminu, kvetinace do interieru aj exterieru, semienka, hnojiva, postreky, zahradne naradie, krmiva pre zvierata, hracky pre milacikov, obojky, retaze, misky a pod. Obchodik maju velmi mili a ochotni ludia, urcite sa im aj vdaka tomu dari. Napr. mi urobili na zaklade katalogu objednavku kvetinacov za uzasnu cenu. Predavaju napr aj na kusy dobrotky pre psov a s detmi vzdy ked ideme okolo zabehneme kupit aspon kosticku pre nasho psa. V zime maju utlm, vtedy ich naozaj drzi asi len ta chovatelska ponuka, ale existuju tu odkedy si pamatam, mozno aj 10 rokov a nevyzera, ze by krachovali.

dada1212
17. júl 2013

@margotka7 neviem ako u vás, u nás chodia len poliaci ako pojazdná predajňa a to má od kvality daleko...
ak nemáš vlastný priestor, ale by si musela zaň platiť, tak asi ani tie potraviny asi neprichádzajú do úvahy.
lebo to by sa možno ujalo, kebyže nemáš vysoké ceny, jednota síce až tak drahá nie je, ale čo mám skúsenosti s dedín, je často problém, že na dediny nejaký tovar nedodajú alebo dodajú málo a tak sa tovar predá napríklad za deň a 6 dní ho nemajú, lebo zásobár príde až o týždeň. a takisto predavačky nepodnikajú-sú len zamestnankyne, netrápi ich tržba, takže nemajú ani snahu objednať tovar, o ktorý majú ľudia záujem.
preto keby máš dobré ceny a snažila by si sa ľudom vyhovieť, mohlo by sa ti dariť.
ale ak by si mala priestor platiť , neviem či by si vedela konkurovať cenami.

inull5
17. júl 2013

@margotka7 u nás na dedine je okolo 550 obyvateľov, sú tu dve krčmy, jedna pizzeria, jedny potraviny. Iné nič a mám pocit že nič iné by tu asi ani neobstálo keďže je to malá dedina. Nie je tu ani zmrzlina, ani textil, ale je tu jeden kozmetický salón na úrovni a má ho doma jedna mladá mamina. Isto ale klientela nie je odtiaľto z dediny.

bzuco
17. júl 2013

a čo tak sekáč? 😉

janinah
17. júl 2013

@margotka7 dôchodcovia majú deti a tie deti /ako napr. ja/ by radi zaplatili niečo naviac,aby sa ich mamka o paličke nemusela trepať každý druhý deň do obchodu pre chlieb,mlieko.....a aby som sa ja nemusela trepať skoro každú sobotu s veľkým nákupom,ovocie,mäso,minerálky k nim....

janinah
17. júl 2013

a ešte mi napadlo,že kamoška chodí z mesta na dedinu k maserke,lebo je dobrá a má dobré ceny

anjelicek26
17. júl 2013

@margotka7 - na tak malu dedinu je tam toho az az bohuzial... su druhy podnikania nezavisle od polohy, radsej skus ist do niecoho takeho...

misenka3
17. júl 2013

Mysme tiež malá dedina ale uchytilo sa tu pohrebníctvo aj so službami -kopanie jám a robota okolo pochovávaniaa viem ,že majú dobrú klientelu aj naokolo a pohrebníctvo majú spojené s kvetinárstvom

petraxy6
17. júl 2013

Ja bývam na dedine a mne osobne tu chýba také niečo ako detský kútik, alebo niečo ako opatrovanie detí. Mile rada by som si dala postrážiť malú na pár hodín a ísť vybavovať po úradoch, resp. upratať dom. Neviem, koľko tam máte detičiek, ale ja by som u nás uvítala, takú kaviarničku, detský kútik, detské ihrisko a opatrovanie. 🙂, spojila by som to so sekáčom a nejakými hračkami 🙂

silvia123
17. júl 2013

Pekáreň -môže byť aj chlieb, ale skôr koláčiky a pečivo -vo vedlajšej dedine sa rozbehla takáto pekáreň a fantázia! To je taká vôňa a kvalita, že každý kto ide okolo neodolá!

luci78p
17. júl 2013

na dedine masérka ,len musíš počítať z nižšou cenou, potom zákusky na svadby a torty, a to opatrovanie detičiek - no nvm,to by si musela vedieť,aký by bol záujem - zasa starí rodičia opatria zadarmo 😉

cmulinko
18. júl 2013

@margotka7 aj moj brat mi vzdy vravi,ze najlepsi biznis je mat pohrebnictvo....a ked sa tak clovek zamysli nad tym,tak nie je to zas taka uplna blbost...hlavne ak ziadne pohrebnictvo nie je ani v okolitych dedinach.ja som za pohrebnictvo tiez.

margotka7
autor
18. júl 2013

ved to, tu je kazdy s kazdym rodina a deticky si postrazia. naviac, je tu aj materske centrum, takze toto by sa velmi neujalo. ale @silvia123 nad tymi pekarenskymi vyrobkami som uz aj ja rozmyslala. ani nie zriadit pekaren, ale od niekial dovazat. lebo v tej jednote fakt toho vela nemaju

margotka7
autor
18. júl 2013

pohrebnictvo, do toho by som urcite nesla. moze to byt super biznis, no ja by som to nemohla robit 😎

limoncino
18. júl 2013

večierka, máme jednu oproti domu, je otvorená do deviatej, majú tam zmrzlinu, koláče, posedenie vonku pri kofole, káve, varia sa tam obedy, z čoho veľkú radosť nemám, pretože parkovisko im tam chýba, tak hádajte, kam sa páni kamionisti odparkujú, áno, rovno pred náš dom 😠 😠 😠 plus potraviny. A je tam plno, keďže sa potraviny zatvárajú o šiestej.

dada1212
18. júl 2013

@margotka7 možno by pomohlo aj napísať koľko km je tá dedina od mesta? leží alebo je priamo na nejakom dôležitom cestnom ťahu?
ja by som sa s tou pekárňou videla podobný problém ako som písala s mäsiarstvom pečivo krátko vydrží, preto by som videla problém v objednávkach.
ak objednáš veľa, môžeš to vyhodiť a pôjde ti to do peňazí, ak málo, tak zase ked príde niekto večer o piatej a nebudeš mať to na čo má chuť, tak tam viac nepôjde.
okrem toho neviem kto by mal byť zákazníkmi? cez bežné pracovné dni, pracujúci ľudia ráno väčšinou nestihnú ísť do pekárne v mieste bydliska, dôchodcovia majú hlboko do peňaženiek, takže oni si kúpia radšej lacné pečivo v nejakom hypermarkete. mamičky na md tiež na tom nie sú finančne najlepšie a ak je väčšia rodina, radšej niečo napečú aj doma.

margotka7
autor
18. júl 2013

@dada1212 ano, vo vela veciach mas pravdu. aj ked mi to pripadalo ako celkom dobry napad, zatial asi najlepsi. dedina je cca 20 km vzdialena od okresneho mesta, cca 60 km od BA. nelezi na ziadnom dolezitom cestovnom tahu. dochodcov je tam vela, tak isto aj zien na MD, vacsina ludi cestuje za pracou mimo obec, asi ako vsade

margotka7
autor
18. júl 2013

@limoncino nemyslim si, ze vecierka by tam isla. bola vo vedlajsej dedine, ktora je ovela vacsia a frekventovanejsia a dlho sa neohriala ☹. ale dakujem za typ 🙂

margotka7
autor
18. júl 2013

@anjelicek26 najhorsie je, ze mna nic nenapada ☹

nikayla
18. júl 2013

u nás na dedine (2 200 obyvateľov) nedávno otvorili záhradné centrum a majú stále zákazníkov, sú pri hlavnej ceste na hlavnom ťahu, takže sa vždy niekto zastaví.. rovnako aj stánok s kebabmi, hranolkami a iným rýchlym občerstvením...