Podnikanie - čistenie interiéru vozidiel

janmik
12. dec 2014

Bývam na dedine, s počtom obyvateľov viac ako 5000(čoskoro malé mesto). Taktiež uvažujem nad podnikaním s pomocou príspevku z úradu práce. Uvažujem o čistení interiérov áut. V našej dedine je cca 6 autoservisov alebo pneuservisov. Nikto však neponúka čistenie interieru vozidiel. Najbližšia konkurencia je cca 10 km vzdialená. Vlastné priestory na to mám. Chcem sa opýtať takých čo v tomto podnikajú alebo to robia ich známi, či sa dá z toho vyžiť? Sama si kladiem otázku či si niekto takúto službu dovolí zaplatiť, keď v dnešnej neľahkej dobe väčšina ľudí žije na pokraji chudoby.

katkasofi
12. dec 2014

@janmik ahoj. My máme dve autá takých lepších značiek a manžel odmieta umyvárky, takze si ich dávame čistiť každý weekend jednému pánovi zvnútra a zvonku ručne. Príde k nám na dedinu cca 10 km, vezme moje a potom auto mm. Platíme mu 25 EUR dokopy. Tak neviem. V umývarke dáš za program ten lepší 7.50 a umyté auto len zvonku. My mame prakticky full za 12,50 - a nemusíme s autom nikam chodiť...

stary_ujco
12. dec 2014

Vyžiť sa z toho nedá. Ale nejaké drobné môžu kvapnut. Päť tisíc ľudí nie je málo, ale niekde na sidlisku a nie na dedine, kde si auto povysava a ostrieka hadicou každý sám. Väčšina cisticov robí okrem áut aj koberce, gauče a matrace.

mawka
12. dec 2014

@katkasofi fantasticka cena 🙂

katkasofi
12. dec 2014

@mawka a je skutočne dobre ručne umyté a vyleštené

janmik
autor
12. dec 2014

Janmik katkasofi. Dve auta za 25eura to je skutočne dobrá cena. Pochybujem, že to má tento pán na živnosť, alebo to má ako vedľajšiu činnosť. Mimochodom tá 10 km vzdialená konkurencia je na dôchodku, takímto sa nedá konkurovať. Ja mám dve školopovinné deti, ktoré musím živiť.

stary_ujco
12. dec 2014

Ak máš poruke autobazár, skús ich osloviť s ponukou, že pripravis auto na predaj. Ale to vysoké sumy nebudú, kseftar neoceni detailne vypucovane auto. On potrebuje len tak naoko.

dada1212
12. dec 2014

no, záleží od toho v akej situácii sú tí ľudia v tom okolí kde žiješ, ak fakt väčšina obracia každé euro máš smolu.
ak nie , možno by sa dalo, teoreticky dá sa služba rozšíriť aj do mesta a napríklad mohol by si mať takú službu, že kým by ľudia boli v práci, zobral by si im auto a vyčistil a doniesol do mesta a teda by mali po práci čisté auto a nemuseli to riešiť vo voľnom čase kedy nie je ani čas a aj auto neustále treba.
len pochodila som toho veľa na SK, ale práve okolie Námestova nepoznám takže neviem ako tam je , či ľudia si budú môcť takú službu zaplatiť alebo nie, to musíš vedieť ty.

selema
12. dec 2014

@janmik
u nás (malé mesto) je firma, ktorá má čistiace a upratovacie služby. Konkrétne robí čistenie kobercov v domácnosti, tepovanie sedacích súprav, umývanie okien a žalúzií, kompletné upratovanie bytov, domov a kancelárií, upratovanie po stavebných a rekonštrukčných prácach a čistenie interiérov automobilov.
Akurát pred cca 2.týždňami som si u nich dala prvý krát vytepovať gauč, dve sedačky, jednu stoličku, tri veľké vankúše a koberec (29€) + sme kúpili auto, tak sme dali vyčistiť aj to (26€) Bola som maximálne spokojná, už by som sa netrápila tepovaním sama ako doteraz.
Rozprávala som sa s tým majiteľom a povedal mi, že začínali len on s manželkou a teraz majú už niekoľko upratovačiek a roboty vyše hlavy. A vraj nie len teraz pred Vianocami, ale celý rok, jedine čo majú kľudný je január a potom sa zase nezastavia.
Tepovacím strojom, ktorý by si si kúpila by si tepovala gauče aj vnútro áut (stačí na to jeden stroj) a ak by sa Ti to rozbehlo, kúpila by si ďalší 🙂
Samozrejme potrebuješ auto, na ktorom by si chodila po domácnostiach.
Ak chceš ísť do toho formou príspevku, tak podľa mňa choď, vyskúšaj.
Začiatky budú určite ťažké, ale keď sa chce, všetko ide 🙂
A či majú ľudia na to peniaze? Ako vidíš, podľa toho majiteľa áno. A nemôžeš sa nato pozerať takto, v každom podnikaní je riziko, či ľudia na to budú mať peniaze. Niekto na to má a niekto nie, ale tak je to vo všetkom 😉

janmik
autor
13. dec 2014

Chcem sa opýtať selemy odkiaľ pochádzaš, aké mesto? Alebo aká je u Vás nezamestnanosť, či možnosť zamestnať sa. Ja som na úrade práce rok a UP mi zatiaľ neponúkol ani zamestnanie, ani rekvalifikačný kurz. Mám pocit, že som tam len inventár. Myslím si, že je rozdiel či je niekto z Bratislavy alebo z regionu s veľkou nezamestnanosťou. U nás sú slabé možnosti zamestnať sa. Veľké množstvo ľudí najmä mužov odchádza za prácou do Nemecka, Čiech, alebo do okolia Bratislavy. S tým sú spojené aj veľké výdavky na cestovanie, ubytovanie a stravu. Myslím si, že obracajú každé euro. A ako povedal starý ujco na dedine je to iné ako v meste, tu si povysávajú a hadicou ostriekajú ľudia sami. Ale inak ďakujem za názory. Treba byť realista a nie optimista. Podnikanie je o tom,alebo sa ti rozbehne, alebo to zabalíš. Poznám mnoho optimistov, ktorý si otvorili obchody u nás v jednom nemenovamom obch. centre a potom ich zatvárali. Za 5 rokov sa tam vystriedali 3 obchody. Detský textil, značkové oblečenie, športové potreby. Všetci to nakoniec zabalili, pretože keď človek popočíta náklady - nájom, živnosť a všetko s tým spojené, tak si myslím že sú v strate a nie v zisku.